• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obowiązek wprowadzenia warsztatu do rejestru BDO do 24 lipca?!

rafalb180

Początkujący
Punktów
0
Ja ponad miesiąc czekam i żadnego nawet potwierdzenia nie dostałem

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
taka historyjka hehe:

Znajomy dzwoni do urzedu marszałkowskiego co z jego wnioskiem bo na początku grudnia składał i ni widu ni słychu. Dostał 5 numerów na które Pan z automatu kazał mu dzwonić po kolei po 4 dniach próby dodzwonienia się do osoby się tym zajmującej udało się. Pani stwierdziła:

"Prosze Pana nie rozpatrzony jeszcze a kiedy bedzie to ja nie wiem. Leży w kancelari mamy ponad 100 tysięcy wniosków i kilku urzędników. Może dwa dni może miesiąc !! "

Tak że ten jak ktoś czeka na wniosek to spokojnie ciekawe czy do końca roku obrobią heheh

Psyche

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Katowice
Ja dzis mialem dzien wolnego to wybralem sie do urzedu marszalkowskiego w Katowicach. Z samego grudnia maja 50 tys wnioskow, sa na tych skladanych w polowie. Na pytanie o ustawowwy termin 30 dni na rozpatrzenie wniosku Pani stwierdzila ze obowiazek rejestracji jest od 2 lat i to raczej ja mialem poslizg i wiekszosc osob ktore dawno powinna rejestracji dokonac?! Dobrze ze dopiero co dzialalnosc zakladalem na koniec tamtego roku bo cos czuje ze nie dlugo zaczna sie kontrole tych co przez pooprzednie lata mieli obowiazek a ladowali wszystko do komunalki. W mojej okolicy 3 warsztatyjuz zawiesily dzialanosc a jak jest u was?

btw tak z innej beczki
na zlomowisku tez facet uprzedzal mnie by kontrolowac ilosc posiadanyh (czyt przekazywanych do utylizacji) puszek cisnieniowych (po cleenerach itp)bo to odpad nieezpieczny i zgodnosc tego z fakturami zakupowymi. Bo na kontroli beda to sprawdzac co do szt. Cyrk na kolkach.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
...Pani stwierdzila ze obowiazek rejestracji jest od 2 lat i to raczej ja mialem poslizg i wiekszosc osob ktore dawno powinna rejestracji dokonac?!
Taaa?? A kto miał ten obowiązek?? Ten kto produkował odpady - czyt. ten kto przekazywał odpady do utylizacji i otrzymywał tzw kartę przekazania odpadu to rzeczywiście miał obowiązek rejestracji BDO - chyba do lipca 2018... A reszta?? A reszta została do tego zmuszona dostając termin do końca 2019... Więc kto sobie strzelił w kolano? - My?? Nie! Władza ustawodawcza i wykonawcza. Więc niech paniusia nie płacze tylko wykonuje robotę aby jej pracodawca -(suweren, podatnik, przedsiębiorca, człowiek pracy) otrzymał w określonym ustawowo czasie swój upragniony numer BDO.... :D :D :D
btw tak z innej beczki
na zlomowisku tez facet uprzedzal mnie by kontrolowac ilosc posiadanyh (czyt przekazywanych do utylizacji) puszek cisnieniowych (po cleenerach itp)bo to odpad nieezpieczny i zgodnosc tego z fakturami zakupowymi. Bo na kontroli beda to sprawdzac co do szt. Cyrk na kolkach.
Jak ci zabraknie puszek to zabierz starej puchy po lakierze do włosów... Sztuka jest sztuka. Nikt nie będzie dochodził co jest / było w środku. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Najważniejsze abyś zapłacił 100zł raz do roku ziom.... K-A-P-E-W-U ???.... Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo.... Pomnożyć ilość nowozarejestrowanych w samym grudniu 2019 do bedeło przez 100zł i już mamy trochę sianka na załatanie kilku dziurek.... ;)

Psyche

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Katowice
Ja sie dowiedzialem ze nie podlegam oplacie, juz napisalem maila o zwrot bo stowke przelalem.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Dzisiaj byłem w hurtowni elektryczno-budowlanej. Przy kasie kartka - w związku ze zmianą przepisów od dnia 01.01.2020 nie przymujemy zużytych jarzeniówek, żarówek energooszczędnych, sprzętu elktronicznego itp.... No to ustawodawca przedobrzył. Teraz dopiero lasy zostaną zasypane wszelkiego rodzaju gównem... Zanim się coś wprowadzi to trzeba pomyśleć. Ale jak ktoś ma pomyśleć jak nie ma o niczym zielonego pojęcia....

Psyche

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Katowice
Chyba mozemy ppodziekowac ministwrstwu klimatu czy jak sie ten twor zwie... Ciekawe kiedy poleca pozwy zbiorowe za uniemozliwianie/utrudnianie prowadzenia dzialanosci przez zle dzialajacy system caly cyrk i ta dezinforamcje. Juz o ustawowym terminie 1 miesiac na rozpatrzenie wniosku nawet nie wspomne...

Psyche

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Katowice
aku mozesz sprzedac na zlomowisko i nawet im wystawic fakture, do tego karta przekazadnia odpadow w super-hiper systemie bdo i jestes kryty :D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
U nas na złomach już nie biorą Aku. Zostają cyganie, biorą wszystko. A KPO? Trzeba będzie dzwonić na 997, że ktoś ukradl paletę zużytych Aku i co robić :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
W moim rejonie żaden PSZOK nie działa. W sumie wybudowali w zeszłym roku i wcale nie działały.

Aleks123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wieruszów
Panowie a potwierdzenie wysłania wniosku online, jak dostaliście?
Bo ja wysłałem ale nic nie dostałem

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Ja też nic. I co du....a jest z tym wszystkim, a podobno mając miesiąc na rozpatrzenie. Jak przyjdą do mnie to powiem, że płynów i filtrów nie wymieniam, będzie szło na paragon.:wtf::wtf::wtf:. Złom sam wywożę. :):):)

Do góry Bottom