• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obowiązek wprowadzenia warsztatu do rejestru BDO do 24 lipca?!

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Teraz kolejne ciekawostki:
Otrzymany numer trzeba aktywować poprzez logowanie przez profil zaufany...
Otrzymany numer należy umieszczać na paragonach i fakturach pod rygorem odpowiedzialności finansowej od 5000zł wzwyż :D :D :D
A teraz najlepsze: 30.12.2019 weszło w życie:
Rozporządzenie Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019 r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów...
i z tego wynika, że na moją żenującą działalność nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów... :p ... Spoko, tylko, że ja już na początku grudnia wysłałem kwity...
Poczytajcie tutaj na temat odpadów, ich rodzajów i ich ilości: http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2019/2531/1

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
U mnie na pszok nikt w życiu Aku nie przywiózł oleju przez 3 lata może że 20 litrow

Toledooo

Nowy
Punktów
0
Witam . Czy ktoś z Was wypełniał już sprawozdanie z odpadow za 2019r na bdo ? Które działy powinien wypełnić zakład mechaniczny ?

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieluń
Panowie gdzie wpisujecie numer rejestrowy na fakturach ,a gdzie w paragonach?Pod nazwa firmy czy gdzie?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
377
W kasie w nagłówku tam gdzie adres i NIP, na fakturze program wrzuca też zaraz pod moim nipem

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395

Dziwi cię to? Przecież kraj jest popieprzony, ludzie którzy zobaczyli trochę innego świata nie mogą sobie wyobrazić jakim cudem my tu prowadzimy działalności.

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieluń
Ale że nie powinniśmy dostać stosownych pozwoleń czy nie wyobrażają sobie że jeszcze nie zbankrutowali sny bo różnie można to zinterpretować?

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa

Przecież to tylko formalność. Nie powinno być żadnym zaskoczeniem. Już przed końcem 2019 roku było wiadomo, że nowe zasady będą obowiązywać od pierwszego stycznia 2020. Skoro zgłosili poprawki do projektu to przegłosowanie tego wszystkiego i ogłoszenie w Dzienniku Ustaw przeciągnęło się na koniec stycznia. Stąd powstało działanie prawa wstecz. Dotyczy to raptem stycznia tego roku.

Witam . Czy ktoś z Was wypełniał już sprawozdanie z odpadow za 2019r na bdo ? Które działy powinien wypełnić zakład mechaniczny ?

Nie mam zakładu mechanicznego więc w tej kwestii nie pomogę ale może komuś przyda się informacja umieszczona w tym artykule ...
https://motofocus.pl/informacje/nowosci/81713/komisja-sejmowa-zatwierdzila-senackie-poprawki-do-bdo

Zgodnie z tym co napisał autor, cytuję "... Dzięki jednej z senackich poprawek, termin składania sprawozdań odpadowych za rok 2019 zostanie wydłużony do 30 czerwca 2020 r. (poprzednie ustalenia zakładały 15 marca). ...."

Ostatnia edycja:

D@minO

Początkujący
Punktów
0
Teraz kolejne ciekawostki:
Otrzymany numer trzeba aktywować poprzez logowanie przez profil zaufany...
Otrzymany numer należy umieszczać na paragonach i fakturach pod rygorem odpowiedzialności finansowej od 5000zł wzwyż :D :D :D
A teraz najlepsze: 30.12.2019 weszło w życie:
Rozporządzenie Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019 r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów...
i z tego wynika, że na moją żenującą działalność nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów... :p ... Spoko, tylko, że ja już na początku grudnia wysłałem kwity...
Poczytajcie tutaj na temat odpadów, ich rodzajów i ich ilości: http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2019/2531/1

Więc jak to wygląda w takiej sytacji? Mam znajomego który prowadzi warsztat i 95% usług które sprzedaje to typowa diagnostyka komputerowa i diagnostyka elektryczna, te pozostałe 5% to jakieś drobne naprawy zawieszenia i może 5 wymian oleju w całym roku w swoich autach. Warsztat prowadzący taką działalność musi mieć to bdo czy nie? Dodam, że nie zamawia ani nie handluje żadnymi częściami z pobliskich hurtowni.

D@minO

Początkujący
Punktów
0
W takim przypadku ma czas do czerwca magazynując dotychczasowe śmieci?

MrB

Nowy
Punktów
0
Dostałem numer BDO na maila....
Witam, a po jakim czasie i jaki adres ? Bo ja już czekam od potwierdzenia doręczenia 3.01 ...
Skoro jest jakiś okres przejściowy a nie posiadam tego nr to FV i Paragony wystawiam bez ?

Do góry Bottom