• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obowiązek wprowadzenia warsztatu do rejestru BDO do 24 lipca?!

Gerwaz garage

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Belchatow
Panowie ja w 2019r zrobiłem z 8 wymian oleju i stwierdziłem że nie ma sensu oddawać ok 50l oleju i8 filtrów i czy nie będzie z tym problemu w Bdo nie robię dużo wymian olejów z tad takie małe ilości oleju z resztą nie wiem czy znajdzie się firma która weźmie tak mało oleju

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
Panowie ja w 2019r zrobiłem z 8 wymian oleju i stwierdziłem że nie ma sensu oddawać ok 50l oleju i8 filtrów i czy nie będzie z tym problemu w Bdo nie robię dużo wymian olejów z tad takie małe ilości oleju z resztą nie wiem czy znajdzie się firma która weźmie tak mało oleju
A co robisz z tym zużytym olejem i filtrami?

Mesiekasiek07

Początkujący
Punktów
0
A ja się zastanawiam bo oddaje odpady tj. olej czy zużyte filtry firmie na co mam papier więc tu bez problemu uzupełnię BDO,
natomiast złom odbiera mi inna firma - tu ja wystawiam fakturę -więc to też da rady wpisać do BDO ?

I kolejne pytanie- pozostałe odpady komunalne z warsztatu np. opakowaniowa po częściach, szmaty czy inne przeróżne śmieci oddaje raz na miesiąc do MPGO z którym mam już dawno umowę na firmę czy to też muszę w jakiś sposób odnotować w BDO? no i w jaki sposób?

Ktoś może coś wie na ten temat :):):)

Gerwaz garage

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Belchatow
Wiem że jak uzupełnię 200l to oddam do utylizacji ale na rok 19 nie mam nic zdanego i co mam zrobic

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
A ja się zastanawiam bo oddaje odpady tj. olej czy zużyte filtry firmie na co mam papier więc tu bez problemu uzupełnię BDO,
natomiast złom odbiera mi inna firma - tu ja wystawiam fakturę -więc to też da rady wpisać do BDO ?

I kolejne pytanie- pozostałe odpady komunalne z warsztatu np. opakowaniowa po częściach, szmaty czy inne przeróżne śmieci oddaje raz na miesiąc do MPGO z którym mam już dawno umowę na firmę czy to też muszę w jakiś sposób odnotować w BDO? no i w jaki sposób?

Ktoś może coś wie na ten temat :):):)

Tak wykazujesz jako odpady komunalne:mooning:.

Powinien być jakiś system filtracji uczestników forum żeby wyeliminować takich oszołomów piszących żeby pisać i rozpowszechniających takie idiotyzmy :banghead:.:spam::vomit:.

Mesiekasiek07

Początkujący
Punktów
0
Tak wykazujesz jako odpady komunalne:mooning:.

Powinien być jakiś system filtracji uczestników forum żeby wyeliminować takich oszołomów piszących żeby pisać i rozpowszechniających takie idiotyzmy :banghead:.:spam::vomit:.

Dziękuję za odpowiedz..

Jeżeli drugie zdanie też jest skierowane do mnie to dziękuję za taką pomoc !
Z BDO mam dopiero styczność od tygodnia, więc nie muszę wszystkiego wiedzieć .. chyba po jest forum żeby sobie wzajemnie pomagać a nie krytykować. Radze najpierw pomyśleć a później pisać.. LUB WSTRZYMAĆ się od odpowiedzi!

Dziękuję za miłe przywitanie na forum, xxx...

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Jeśli nie jesteś pustakiem piszącym żeby mącić to przepraszam. Może za mocno zareagowałem. Jeśli rzeczywiście chcesz się czegoś więcej dowiedzieć o BDO wystarczy przeczytać ostatnie dziesięć stron tego tematu. Wszystko było już kilka razy wyjaśniane. A jeśli czegoś nie ma to podawane były odnośniki do stron rządowych wyjaśniających zawiłości BDO. Zakładam, że wiesz że musisz się najpierw zarejestrować żeby dostać dostęp do tej bazy danych ;-)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Kto by tam czytał 10 stron...:eek::D
Pier...olnie se posta i zadowolony...i niech mu tłumaczą od początku...:facepalm: a co...przecież od tego jest forum...:rolleyes::D
Dziękuję za miłe przywitanie na forum, xxx...
A co liczyłeś na kwiaty i szampana...?:facepalm:

Mesiekasiek07

Początkujący
Punktów
0
Kto by tam czytał 10 stron...:eek::D
Pier...olnie se posta i zadowolony...i niech mu tłumaczą od początku...:facepalm: a co...przecież od tego jest forum...:rolleyes::D
A co liczyłeś na kwiaty i szampana...?:facepalm:

Ze względu na dużą ilość stron zadałam to pytanie żeby szybko dostać odpowiedź, z tego co patrzyłam mniej więcej jakoś większość tematów cały czas się powtarza...i jakoś nie znalazłam jasnej odpowiedzi na moje pytanie.
Czy zadanie pytania jest kur.. zabronione ?
Nie każe Ci czytać ani nawet odpowiadać na nie.. widocznie nie masz co robić więc co Ci szkodzi kogoś opier..
Słoma z butów wychodzi... buhahahahaha

Jeżeli chodzi o odpady komunalne to chciałam jeszcze rozwinąć temat -bo nie chodzi mi o ich wykazanie ale sposób ewidencji.
Widzę, że to jest zbyteczne przy takich odpowiedziach.

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Zastanawia mnie brak spójności w wpisach nowej forumowiczki. Czy tylko mnie dziwi, że umowę z firmą śmieciową ma od dawna a styczność z BDO od tygodnia? Nie wiadomo jaka jest specyfika Pani działalności ... ale jeśli jest to warsztat samochodowy to tym bardziej zaskakujące.

Mesiekasiek07

Początkujący
Punktów
0
Niech pan drąży dalej ... może trzeba pomyśleć nad zmianom zawodu i jakimś Sherlock:borg: zostać hmm??
Szkoda czasu, chciałam tylko prostej odpowiedzi.......

Pozdrawiam i nara :finger:

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Jednak pokazujesz, że jesteś pustakiem. Nie masz podstawowych wiadomości. Zadajesz bezsensowne pytania. Oczekujesz odpowiedzi na pytanie, które tak jest sformułowane, że odpowiedź jest oczywista. Oczekujesz prostej odpowiedzi na co?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Tak jak wcześniej pisałem im chodzi o kontrolowanie i karanie ....
"Załóżmy wystąpienie hipotetycznej sytuacji, w której dana firma zgłasza w BDO, że w danym miesiącu przekazała firmie przetwarzającej odpady o masie 100 kg. Ilość wygenerowanych odpadów sugeruje, że firma wykonała w tym miesiącu wiele usług. Co jednak, jeżeli dane z JPK, zawierające potwierdzenia transakcji dokonanych przez firmę w danym miesiącu, nie potwierdzą tego stanu rzeczy? Czy taka sytuacja może stać się powodem przeprowadzenia kontroli przedsiębiorstwa? "
Kontrola, kontrola i jeszcze raz kontrola :(... będą mieli za co karać :(...
Całość do poczytania :
https://motofocus.pl/informacje/now...+w+JPK%2C+Dylemat+zakazanych+cz%C4%99%C5%9Bci

Nie ma znaczenia czy "wytworzyłeś" 50 l czy 5000 l oleju przepracowanego w roku, wg nowego BDO musisz się rozliczyć z odpadów tzn oddać minimum raz do roku.
Taki mamy klimat ...

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Tak jak już pisałem, szara strefa będzie się powiększać nie pomniejszać ale widać bardzo im brakuję na spięcie kolejnego budżetu po rozdawnictwie kolejnych + ....
"Oczekiwanym efektem nowelizacji przepisów – w związku z wdrożeniem nowych możliwości analizy danych podchodzących z baz administracyjnych – ma być zmniejszenie się szarej strefy w obrocie odpadami, i zwiększenie wpływów do budżetu państwa. "

Do góry Bottom