• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obowiązek wprowadzenia warsztatu do rejestru BDO do 24 lipca?!

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie mówię o najnowszej... ale o takiej np. volkswagen-polo-iii-10-1997r-hatchback-zarejestrowany-w-polsce-502170354.jpg kosztuje mniej jak rower i jest tania w utrzymaniu... części to grosze- dosłownie... OC też nie kosztuje dużo...

Mamy na firmie kilku klientów- głównie starsi ludzie- właśnie z autami z tego segmentu-są można powiedzieć w stanie idealnym... natomiast przyjeżdżają janusze nowymi brykami i płaczą o 5 zł... bo ich nie stać...

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Jak mozna w ogóle pisać żeby zakazać sprzedawać komuś części ... jakie zakazy ?

napisz mi tylko w jakim innym kraju coś takiego jest wprowadzone ?

Za mało ludzie po świecie jeżdżą i nie wiedzą że można lepiej, inaczej i z głową wszystko robić / zrobic. A wszystko przez fakt realnej biedy. Jak czytam, że biedronka się jara pensja brutto 3400, sprawdziłem ze netto to wychodzi 2200 na rękę no to sorry ? O czym tutaj mowa.

Sam fakt traktowania ludzi jak bydło i złodziei... - z góry kara do banki, bo tak :D

Żeby zastraszyć wszystkich i juz jest panika. Chore.

Jest tutaj kilku chłopaków z eu, jak to wygląda u Was ?

Tak woodo każdemu po polowce- program połówka +...

W sklepie jeden rodzaj klocków, tarcz i filtrów :D

Tyle dobrze ze ludzie powoli zaczynają się budzić jak realnie widzą ze za jednego gowniaka miesięcznie im mniej piwerek wychodzi. Coś tam zaczyna się kołatac pod czaszka ...

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
377
Samochody trupy powinny być skutecznie eliminowane na poziomie skp, przynajmniej przez elementy wpływające na bezpieczeństwo innych. Powinien być wydawany zakaz dalszej jazdy i laweta to jeden z drugim by się zastanowił. Takie jest moje zdanie odkąd żona jeździ z córką i jeśli w głowach jest typowa januszerka to jestem za zakazami bo jeśli komuś strzeli przewód hamulcowy, który cieknie od dwóch lat i we mnie wjedzie to mam to gdzieś, ale o dziewczyny to się wręcz czasami boję.
I nie obchodzi mnie czy ten trup to stare polo czy 5 letni passat, jeśli nie stać na serwis PODSTAWOWYCH rzeczy to albo zmienić auto albo komunikacja miejska.
Tak jak z klimatyzacją- chcesz nabić to jedziesz do warsztatu, nie ma na allegro zestawów do nabijania z puszką 600g i jakoś nikt mocno nie krzyczy, każdy już się przyzwyczaił

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Dobra Panowie ale jak w końcu z ta ewidencja ma być robiona od tego roku ? Mam codziennie ważyć olej i zapisywać? bo kukiz próbował to na za rok przełożyć. Kolega który buduje drogi kierownik w strabag nagadał mi wczoraj o taki absurdach ze aż ciężko uwierzyć.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Rozliczasz się z karty przekazania odpadów , która dostaniesz od firmy gdzie oddajesz odpady

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Sądząc przez analogię do odpowiedzi umieszczonych na stronie ministerstwa ... do Ciebie należy decyzja, czy będziesz prowadził ewidencję po każdym kliencie, czy zbiorczo dla każdego rodzaju odpadu na koniec dnia.
Wiadomo, że zdaje się jeśli dobrze pamiętam do marca 2020 trzeba złożyć za pośrednictwem BDO raport za 2019 rok :).

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Czyli na koniec dnia ważyć co ile czego wytworzyliśmy i gdzieś spisywać ? Ku,rwa a jak olej w szmacie jest to mam ja wyżywać do beczki. Jestem wkurwio.ny mocno. Bo i tak mi czasu brakuje zawsze żeby latać i notować

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Lepiej ... to co wpiszesz ma się zgadzać z tym co zdałeś, jak sprawdzą na wadze na firmie, która to odbiera i coś się nie będzie wagowo zgadzać to do poprawki leci.

Za dużo czasu macie na okradanie państwa to potem tak jest*

*-Wypowiedź ma charakter ironiczny, bo zaraz jakiś jozin z bazin mi tu wyskoczy, że trzeba też tego zakazać...

:D

Czytam, to i czytam. Coraz lepiej, miała już być Irlandia, a idziemy w strone, Korei - zdecydowanie nie Południowej ...

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Z tego co zrozumiałem z dostępnych informacji w bazie BDO są moduły ewidencji i sprawozdawczości. Wszystko robisz elektronicznie po zalogowaniu na swoim koncie w bazie. Zapewne na podstawie tych wprowadzonych informacji będzie generowało się roczne sprawozdanie.

Cytując za stroną ministerstwa ...
" ... Z jaką dokładnością musimy wpisywać wagi odpadów?
← Wszystkie zagadnienia
Masę odpadów należy podawać z dokładnością do czwartego miejsca po przecinku, w przeliczeniu na Mg."

Tłumacząc na język zrozumiały - masę odpadów należy podawać z dokładnością do czwartego miejsca po przecinku, w przeliczeniu na tony.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tylko, że min. godzinowa w Korei była prawie 3 x wyższa od min. godzinowej w Polsce...a ją jeszcze podnieśli...:D
Więc my nie mamy się czego obawiać, bo jesteśmy Bangladeszem Europy pod tym względem (zresztą nie tylko pod tym:meh:) i jedyną naszą konkurencyjnością z gospodarką europejską to tania siła robocza...:meh:
Więc w sytuacji podniesienia płacy minimalnej- pospolity janusz biznesu niestety już będzie miał problem żeby w rok odłożyć na wymarzoną audicę w skórach...będzie musiał na nią zbierać 2 lata...:D
Tak, że z tą podwyżką płacy minimalnej bym tragedii nie robił...:Dbo Korei i tak nie dogonimy... a już na pewno nie za naszego życia...:D

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
bo Korei i tak nie dogonimy...
...i nie tylko Korei . W praktyce (dla gospodarki ) jest to raczej krok do tyłu a nie do przodu. ..jak widać Absurdów nam przybywa i to jeszcze nie koniec ....Amerykanie grają w Pokera ...Rosjanie grają w Szachy a Polacy nadal grają w Durnia --niestety !:eek:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
A nie przyszło do głowy im ze jak mi klient przywiezie skrzynie do naprawy bez oleju a ja ją zaleje oleje to już się nie będzie zgdadzac ilość zakupiona z oddawana?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Dwa cary za chleb, fajki i piffko.

:D

Wracając do tematu pierwotnego bo o gospodarce można godzinami... tyle dobrze, że chociaż cześć widzi na własne oczy, że te różowe okulary niby gówno zakrywają, ale smród i tak da się wyczuć, nie mówiąc, że depta się po kupie non stop.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
w tym kraju nigdy nie będzie dobrze jak takie barany głosują...:banghead:

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Rozliczasz się z karty przekazania odpadów , która dostaniesz od firmy gdzie oddajesz odpady

Istnieje szansa że źle coś zinterpretowałem ale .... chyba się mylisz.
KPO wystawiasz TY jako wytwórca (posiadacz) odpadu.

Cytując ze strony ministerstwa:
"Zgodnie z art. 69 ust. 1 ustawy o odpadach, KPO sporządza posiadacz odpadów, który przekazuje odpady do następnego posiadacza odpadów albo do prowadzonych przez siebie miejsc zbierania odpadów lub miejsc przetwarzania odpadów, przed rozpoczęciem ich transportu. Brak wystawienia KPO przez przekazującego odpady, jest jednoznaczne z brakiem możliwości realizacji transportu i przekazania odpadów do następnego posiadacza odpadów albo do prowadzonych przez siebie miejsc zbierania odpadów lub miejsc przetwarzania odpadów."

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
nie mylisz się ....ale w uproszczeniu wprowadzasz dane z karty którą oni wystawią
na olej sam fv wystawiasz
mało tego , w razie wypadku pokrywasz koszty zbierania rozlanego oleju

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
No właśnie cały myk ma polegać na tym, że to nie oni wystawią Tobie KPO tylko to Ty masz najpierw im wystawić KPO żeby ktoś odebrał od Ciebie odpad. Oni niczego nie wystawią, bo im nie wolno.
No chyba, że wspomniane przez Ciebie uproszczenie rozumiesz jako przepisanie danych z dokumentu, który oddadzą Tobie. Który wcześniej sam musisz wystawić dla nich żeby coś dalej mogło się wydarzyć ;):banghead:.

Do góry Bottom