• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ocena stanu panewek n43b20

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Witam, robiłem ostatnio dla siebie n43b20 wszystko nowe. Prócz wału, wał bym w dobrym stanie, jedynie spolerowalem i dałem nominalna panewki. Kierując się poprzednimi jakie były na wale. Wał coś tam mierzyłem, po swojemu. Był ok.. Ale niestety po 2kkm zrobiłem druga wymianę oleju i był już brokat. Daleko nie musiałem szukać.
Pytanie, co może powodować taki defekt na panewkach korb i głównych? Ciśnienie oleju na jałowym /rozgrzany 1.8
Panewki

Załączniki

• IMG_20251016_123431_692.jpg
    IMG_20251016_123431_692.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 84
  • IMG_20251019_132824_282.jpg
    IMG_20251019_132824_282.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 83

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
To, ze dałeś nominał to nie znaczy , że są takie jak były. Bmw oprócz wymiaru ma klasyfikację. Opisują je kolorami- żółta, niebieska, czerwona itp. Niestety, nie jesteś pierwszy co wtopił na tym silniku i pewnie nie ostatni. Trzeba mierzyć wszystko, od korby, po wał, sprawdzać czy jest prosty. Łoże wału jest skręcane wieloma śrubami i ta kolejność jak i wymiana śrub też jest istotna.

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
To, ze dałeś nominał to nie znaczy , że są takie jak były. Bmw oprócz wymiaru ma klasyfikację. Opisują je kolorami- żółta, niebieska, czerwona itp. Niestety, nie jesteś pierwszy co wtopił na tym silniku i pewnie nie ostatni. Trzeba mierzyć wszystko, od korby, po wał, sprawdzać czy jest prosty. Łoże wału jest skręcane wieloma śrubami i ta kolejność jak i wymiana śrub też jest istotna.
Tak śruby nowe oczywiście na podporze, i na korbach dokręcane według info bmw. A panewki IC mi dobierało..

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Ale jak szukałem, to dobrze mi dobrali. W każdym razie, tak mi się wydaje na korbę poszły KS77944600

Załączniki

• Screenshot_20251019-161637.png
    Screenshot_20251019-161637.png
    284,3 KB · Wyświetleń: 23

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Nie o to chodzi czy dobrze czy nie, tylko ze ktoś dobrał a ty założyłeś wychodzac z założenia ze będzie dobrze. Jakbyś pomierzył i wiedział jakie luzy były konkretnie to być może byś temu zapobiegł. Skoro nie było problemu z ciśnieniem oleju, to raczej za luźno nie było, tylko zbyt ciasno. Druga sprawa to czy użyłeś specjalny olej do składania silników czy poszło na zwykły. Mogło sie przytrzeć przy pierwszym rozruchu.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
No, nie no...bez plasteliny nawet nie chcę słyszeć że było składne. Tak się nie robi.

A używany wał to językiem się liże...w tych silnikach.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
A panewki IC mi dobierało..
raczej pan pracujący w tej firmie. taki za słuchaweczką na uchu i mający obrazki z częściami na monitorze.
chciałeś nominał to ci dał. wybrał pozycję z tabelki i nacisnął enter. na tym kończy się jego wiedza.

nie wiem jak teraz, ale kiedyś w szczecińskim oddziale tej firmy pracował dosłownie jeden gościu mający pojęcie co robi. umiał sprawdzić, wysłuchać i naprawdę pomóc. a nie wykłócać się, że dobrana część jest dobra, tylko samochód jest zły :)

Delbeta

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Połaniec
Nawet po szlifie trzeba sprawdzać
A z drugiej strony z nominalnych zmieniłeś na nominalne ... Po co? Pewnie były w lepszym stanie jak teraz te ze zdjęcia

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Poszukam fot panewek przed wymiana.. Ale koebowodowe nie wyglądały zaciekawie, główne były w miarę. Oczywiście komplet z pierwszego montażu auto 240kkm jeśli wierzyć w to. Wał wyrwałem od dołu, nie były widoczne na nim żadne rysy ani inne defekty. Zawiozłem do sprawdzenia. Przyznaje się dałem d**y. Plastelinę oczywiście KS mam w szafie, ale oczywiście Pan mądra głowa stwierdziłem że skoro wygląda dobrze, to tylko wrzucę nowe panewki... Jeśli oczywiście były dobrze dobrane. Zdziwiło mnie, że nie było na. Panewkach kor żadnych kolorów ani innych oznaczeń. Przecież górna powinna się ronić od dolnej. Zobaczymy co fachowiec powie, mają pomierzyć, sprawdzić czopy itp. Jak będzie ok, to co.. Szukać panewek... Dam znaka
Nie o to chodzi czy dobrze czy nie, tylko ze ktoś dobrał a ty założyłeś wychodzac z założenia ze będzie dobrze. Jakbyś pomierzył i wiedział jakie luzy były konkretnie to być może byś temu zapobiegł. Skoro nie było problemu z ciśnieniem oleju, to raczej za luźno nie było, tylko zbyt ciasno. Druga sprawa to czy użyłeś specjalny olej do składania silników czy poszło na zwykły. Mogło sie przytrzeć przy pierwszym rozruchu.
Składałem oczywiście na specjalnym oleju.

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Nie wiem jak w tym silniku, ale np: hyundai/kia do silników które ostatnio robiłem
przewiduje w wymiarze nominalnym pięć wymiarów panewek głównych jak i korbowodowych.
Nie są to duże różnice grubości bo kolejne rozmiary różnią się o 3 tysięczne milimetra.
Dobiera się je na podstawie średnicy czopów (3 grupy opisane są specjalnym kodem naniesionym
na wale), oraz grupy selekcyjnej korbowodu (też 3 grupy). Można też określić potrzebny
wymiar plastelinką. Jednak osoby sprzedające części często mają znikomą wiedzę w tym temacie,
dlatego najlepiej szukać w dobrych katalogach dokładnego numeru części i dopiero zamawiać.

Załączniki

• Tabela doboru panewek korbowodowych G4K#.jpg
    Tabela doboru panewek korbowodowych G4K#.jpg
    89,5 KB · Wyświetleń: 31

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
BMW na korbach nie ma grup selekcyjnych w tych silnikach. Owszem, mają oznaczenie kolorów, ale tylko do identyfikacji która to górna (fioletowa) a która dolna (czerwona). Główne mają za to 3 grupy.

Jeśli chodzi o panewki ze zdjęć, to samo zużycie nie wygląda źle, pod plasteliną zapewne wyjdą okej. Uszkodzenie jest dziwne i raczej wskazuje na jakiś błąd w sztuce, bo wyłuszczyła się w dziwnym miejscu. Ewentualnie problem z korbą, trzeba by zrobić pomiary czopu i korbowodu przede wszystkim na tym cylindrze. Nie wspomnę już o tym, że wszystkie panewki wyglądają jakby to nie koniecznie było składane na czysto...

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Dzwonił facet że szlifierni, moj wał pierwotny jest bez żadnych defektów. "mieści się w tolerancji" pomierzył, czopy są ok. Kupiłem jeszcze używamy z anglika. Ale stwierdził że jest gorszy. Mój jeszcze wypolerwal. Dołączam foty, z montażu jak go składałem. Bo zachowałem czystość i dokładność. W każdym razie, starałem się.
I teraz skoro rozmiar jest nominalny. Jak mogę odpowiednio dobrać panewki? Główne i korbowodowe? Według schematu wychodzi tzw czerwona i niebieska? Ma to jakieś znaczenie? Nie. Ukrywam że, zasób wiedzy w tym temacie mam mizerny.. Pytam o kolor, bo według schematu czerwona i niebieska mają 50.00Mm(0)
W takim razie czym się różni Red od Blue? I czym się charakteryzują? I jak je prawidłowo dobrać?

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Zobacz, nie ma co prawda dla korb ale zasada ta sama.

Załączniki

• Wymiana panewek kr N43.pdf
    488,6 KB · Wyświetleń: 21
  • Luzy wał N43.pdf
    165,2 KB · Wyświetleń: 14
  • Wymiana panewek gl N43.pdf
    1,3 MB · Wyświetleń: 17

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
BMW na korbach nie ma grup selekcyjnych w tych silnikach. Owszem, mają oznaczenie kolorów, ale tylko do identyfikacji która to górna (fioletowa) a która dolna (czerwona). Główne mają za to 3 grupy.

Jeśli chodzi o panewki ze zdjęć, to samo zużycie nie wygląda źle, pod plasteliną zapewne wyjdą okej. Uszkodzenie jest dziwne i raczej wskazuje na jakiś błąd w sztuce, bo wyłuszczyła się w dziwnym miejscu. Ewentualnie problem z korbą, trzeba by zrobić pomiary czopu i korbowodu przede wszystkim na tym cylindrze. Nie wspomnę już o tym, że wszystkie panewki wyglądają jakby to nie koniecznie było składane na czysto...
Czy uszkodzenia panewek powyżej, mógł spowodować uszczelniacz na wale? A raczej jego resztki? Przez pewny okres walczyłem z wypadakcaym zapłonem. Co się okazało że winowajcą był uszczelniacz na wale przednim, prawdopodobnie warga się podwinęła i wciągnęło miękki element (bez sprężynki) odrazu filtr wymieniłem, ale dużo czasu jeszcze te czarne drobniny krążyły. Aż do. Ściągnięcia wału, dalej były w misce. A 3x filtr zmieniałem.
Zobacz, nie ma co prawda dla korb ale zasada ta sama.
Dzięki

Dzwonił facet że szlifierni, moj wał pierwotny jest bez żadnych defektów. "mieści się w tolerancji" pomierzył, czopy są ok. Kupiłem jeszcze używamy z anglika. Ale stwierdził że jest gorszy. Mój jeszcze wypolerwal. Dołączam foty, z montażu jak go składałem. Bo zachowałem czystość i dokładność. W każdym razie, starałem się.
I teraz skoro rozmiar jest nominalny. Jak mogę odpowiednio dobrać panewki? Główne i korbowodowe? Według schematu wychodzi tzw czerwona i niebieska? Ma to jakieś znaczenie? Nie. Ukrywam że, zasób wiedzy w tym temacie mam mizerny.. Pytam o kolor, bo według schematu czerwona i niebieska mają 50.00Mm(0)
W takim razie czym się różni Red od Blue? I czym się charakteryzują? I jak je prawidłowo dobrać?
Zdjęcia przed złożeniem

Załączniki

• IMG_20250612_163606_299.jpg
    IMG_20250612_163606_299.jpg
    3,3 MB · Wyświetleń: 33
  • IMG_20250613_111944_885.jpg
    IMG_20250613_111944_885.jpg
    3,3 MB · Wyświetleń: 31
  • IMG_20250612_162530_270.jpg
    IMG_20250612_162530_270.jpg
    3,8 MB · Wyświetleń: 32
  • IMG_20250613_111947_828.jpg
    IMG_20250613_111947_828.jpg
    3,3 MB · Wyświetleń: 29
  • IMG_20250612_162920_607.jpg
    IMG_20250612_162920_607.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 31

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
W pierwszym poście napisałeś że robiłeś silnik, ale nie napisałeś jaki był zakres robót. Czy głowica była obrabiana itp. Sama czystość czopów wału i panewek mogła nie wystarczyć. Może głowica nie była porządnie wyczyszczona, może kanały olejowe w bloku. Jest mnóstwo zakamarków gdzie mogą zgromadzić się zanieczyszczenia. A i jakość dzisiejszych części budzi często wątpliwości. Widzę, że na takie samo mazidło składamy silniki...

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Kto ci to szlifuje?
Wały oddałem do auto szlif na Wyszyńskiego. W sensie, wypolerwal mi go tylko, bo jest dobry. Dziś odebrałem
W pierwszym poście napisałeś że robiłeś silnik, ale nie napisałeś jaki był zakres robót. Czy głowica była obrabiana itp. Sama czystość czopów wału i panewek mogła nie wystarczyć. Może głowica nie była porządnie wyczyszczona, może kanały olejowe w bloku. Jest mnóstwo zakamarków gdzie mogą zgromadzić się zanieczyszczenia. A i jakość dzisiejszych części budzi często wątpliwości. Widzę, że na takie samo mazidło składamy silniki...
Kapitalka. Głowica czyściutka, zresztą myłem ja i dmuchałem. Blok to samo, dyseze wykręcałem zaślepki itp

Więc tak nowe napewki główne i korb. Zmierzone, wartości prawidłowe. Znowu liże panewki, 30 min pracy pieca. Ciśnienie oleju 1.8, zadane 2.6. Mierzone manualnie, nowa Pompa oleju, wałki balansujace off. Panowie co jest z tym ciśnieniem? I panewkami?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Podstawowa kwestia o której mało kto wie, to fakt iż fabrycznie skręcone korby czy główne to całkiem inna jakość niżeli skręcenie parametrami podanymi przed auto datę czy temu podobne programy. Często spotykamy się z informacjami że silnik nie posiada danych do skręcenia dołu silnika. Nie bez powodu producent nie chce byśmy kręcili. Nie chodzi tu o chytrość czy o blokowanie napraw. Tylko i wyłącznie o świadomość, że niezależne warsztaty w większości nie posiadają wiedzy jak poprawnie dobrać siłę skręcenia by silnik miał odpowiednia żywotność. W wielu przypadkach skręcenie korb w szczególności ale i głównych szczególnie w alu blokach nie daje nam pewności, że otwór po zastosowaniu fabrycznych sił będzie idealnie okrągły. W większości są to jaja, owale i temu podobne kształty ale nie idealne okręgi. Mój szlifierz skręca przy użyciu średnicówki i tak długo ciągnie by było idealnie okrągłe. oddając mi blok z wałem każe odkręcić przy pomocy klucza bym swoim zmierzył siłę by móc z taką samą skręcić. To działa. silniki śmigają.

Tu zapewne jest identycznie. Ciasne pasowania i jajowate otwory degradują panewki.

Do góry Bottom