• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Octavia 2.0 tdi 140KM DPF?

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Witam,
Mam problem z silnikiem z octavi 2012 2.0 TDI 140 KM. Ostatnio obserwuje w nim ze czesto silnik przechodzi w tryb wypalania DPF. Podwyższone obroty na biegu jałowym. W tym czasie obserwuje też delikatnie nie równą pracę silnika (szarpanie) choć obroty nie falują. Po ruszeniu auto lubi pluścić niebieskiego bąka. Po przeprowadzeniu auta 4-5 km przy obrotach ok 2200 obroty wracają na położenie normalne i nic się nie dzieje. Najciekawsze w tym wszystkim jest to że auto wypala dpf po trasach długich tak jakby tylko po mieście jeździło. Obserwuje to od około tygodnia. Wcześniej nie było takiego problemu. Proszę o jakieś sugestie i wskazówki co sprawdzić i od czego zacząć. Komputer nie pokazuje żadnych błędów.

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Mylisz sie. W tym modelu sygnalizacja wypalania dpf jest zmiana obrotow na biegu jalowym z 750 na 900. Sygnalizacja na desce jest tylko wtedy gdy dpf jest juz bardzo zapchany tj powyzjej 90%.
Parametry podane wyzej sa w normie. Pytam o odchylki na jakie mam zwrocic uwage w daleszej diagnostyce.

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
No tak jak piszę niemasz bladego pojęcia .jeśli dpf w komorze silnika to wypalanie tylko podczas jazdy czyli mit z obrotami na postoju obalony.Podczas regeneracji jest o tym fokcie informacja .Dpf zapchany za bardzo święci się kontrolka dpf+
czek regeneracja możliwa tylko z
urządzeniem diagnostycznym

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Doucz sie bo widze ze technika idze do przodu a ktos zatrzymal sie w miejscu. Na postoju nie ma wypalania. Obroty sygnalizuja fakt ze nalezy przewiezc auto utrzymujac ok 2000-2500 obrotow aby oczyscic filtr. Nie chcesz pomagac to daj sobie spokoj.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Obroty mogą być podniesione po przez sterownik zarządzania energią, słaby akumulator, problemy z ładowaniem a nie tylko problemem z PDF.

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Takich szkolonych powinno się liczyć ×3
Poki co tylko mnie krytykujesz a wiedza sie nie popisales... wiec niestety ale jak dla mnie to tylko osmieszasz sie.

Obroty mogą być podniesione po przez sterownik zarządzania energią, słaby akumulator, problemy z ładowaniem a nie tylko problemem z PDF.
O tym nie pomyslalem. Faktycznie akumulator jest na wykonczeniu. Przeloze inny i poobserwuje jaki bedzie efekt. Dzieki.

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
No to świetnie że mnie oskarrzasz o nie douczenie a otym nie pomyslales. Ciekawe czy pomyśałeś że jak masz układ zarządzania energią to zmianę akumulatora trzeba zapisać

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Napisalem ze sprawdze. Mam akumulator w lepszej kondycji przelozenie to nie problem. Moge pozwolic sibie na to zeby stracic 2 minuty i przelozyc akumulator.

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
Ja tylko chcę tobie wytłumaczyć źe niedasz sobie rady z prawidłową diagnozą i jak ci za miesiąc wtryski dziury w tłokoch powypalają to powiesz że na fm ci źle doradzili

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
wtryski już zdiagnozowane i są ok. jedyne co pozostało to dziwny problem z dpf. ewentualnie poprostu jest tubo do wyczyszczenia. Pytam o konkretna rzecz. Silnik 3 tysiące temu miał robiony kompletny rozrząd oraz wszystkie materiały ekspolatacyjne. Wszystko było ok. Teraz nagle stało się coś takiego dlatego pytam.

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
Rób co chcesz ale powiem ze pompy cp4 musząbyć ustawiane na znak a nie wszyscy się do tego stosują boto przeciesz pompa cr. Mogą fałować obroty i występować zadymienie

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
Trzeba zdjąć osłonę i ustawić w zero kółek wkłada się obok Koła pompy na g10 koła niesą jajowate tylko ta pompa tłoczy tylko w 1 miejscu i elektronika musi kompansować skokowy przyrost ciśienia

Do góry Bottom