• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odchylenie ciśnienia paliwa na szynie - Scenic II 1.9 dci

grzes1608

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWA
Witam.
Poniżej w załączniku zamieszczam zrzut ekranu z Clipa. Zapis wykonany na postoju, temp. płynu około 90 C.
Moje pytanie do was: czy odchylenie krzywej ciśnienia na szynie mieści się w normie ? Czy jest za duże ?
Silnik to popularny 1.9 dci (120KM), F9Q 812, 2004r.
Proszę o wasze opinie i ewentualne sugestie co może powodować taki "rozjazd".
Problem jest taki, że podczas dodawania gazu słychać głośną pracę zaworów, dźwięk podobny jak podczas odpalania starego diesla na "plaku".
W ostatnim czasie wywalił błąd (i zatrzymał silnik) o zbyt dużym ciśnieniu na listwie (ponad 1470 bar.) Było to podczas gwałtownego przyśpieszania na 2 biegu.
Drugi problem to coś klepie na 1 cylindrze - filmik na którym to słychać:
Klepie już dobre 10kkm. próbowałem zamienić wtryskiwacze ale dalej to samo, rozrząd sprawdzony, klin na kole wałka rozrządu cały, luzy zaworowe w normie.
ERG zaślepiony i wycięty programowo z EDC. Wtryski sprawdzone na przelewy - wszystkie jednakowo się napełniają po około 3 min pracy. Korekty w normie (max odchyłka na drugim cylindrze 1,5) pozostałe są niższe. Opiłków nie ma w układzie (2kkm temu zmieniany filtr paliwa i było czysto).
Generalnie silnik pracuje twardo i głośno. Poza tym osiągi i spalanie w normie, zapala bez problemu, oleju nie bierze.

Już mi się pomysły kończą co jest przyczyną.
Z góry dziękuje za wasze rady.

2.JPG

Ostatnia edycja:

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
spróbuj podmienić czujnik ciśnienia na listwie ;lub regulator ciśnienia w pompie

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Twarda praca za dużo paliwa. Oryginalny soft przywróci poprawną pracę.

grzes1608

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWA
Problemy z twardą pracą pojawiły się jeszcze przed zmianą softu (usunięcie EGR).
EGR nie dał się skalibrować w clipie i wywalał błąd odnośnie ofsetów. Generalnie był uszkodzony mechanicznie. Postanowiłem go wyłączyć ponieważ taniej to wychodziło niż kupno nowego zaworu. Po tej przeróbce zakładam, że silnik ma tyle powierza ile pokazuje przepływka i nie będzie przekłamań wynikających z niedomkniętego EGR-u. Miałem nadzieje, że twarda praca ustąpi po tych zabiegach ale dalej jest bez zmian.
Piszesz, że za dużo paliwa. Jaki element układu wtryskowego może powodować taką prace silnika ? Ewentualnie które parametry w Clipie zapisać aby mieć jakiś trop?

grzes1608

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWA
Jutro bede mial pompe i szyne z osprzetem na podmiane. Napisze czy jest jakas zmiana.

grzes1608

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWA
Gosc ktory usuwal Egr twierdzil, ze nikt wczesniej nie grzebal w sofcie. Mam zreszta kopie przed usuwaniem Egr (moge podeslac do sprawdzenia). Tak jak pisalem twarda praca byla przed modyfikacjami softu.
Dzis bede probowal z podmiana regulatora w pompie.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Sprawdź jak panewki wyglądają na pierwszym korbowodzie bo mam takiego na warsztacie co też puka na pierwszym i nie ma panewek. A chłopaki jeździli nim pol roku na klepiacym....

grzes1608

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWA
Wszystkie panewki, sworznie tlokowe, wal korbowy, korby 4szt, pompa oleju z napedem sa NOWE. Auto kupilem z zajechanym silnikiem 3 lata temu i wtedy robilem remont. Problemy pojawily sie rok temu. Na poczatku sporadycznie alevteraz caly czas.
Podmienilem regulator na pompie i dalej d.pa. Zamieszczam link do filmiku jaki po wymianie reg. zrobilem.
Macie jakies pomysly ? Bo mi juz rece opadaja. Zastanawia mnie to rzezenie na wolnych obrotach. Pompa wody, napinacz wymienialem na nowy tydzien temu. Dodatkowo sprawdzilem klin na kole glowicy i ustawienie na blokade - wszystko OK. Czy jest opcja ze pompa wys. cisn. tak rzezi i powoduje klekot zaworow przy dodawaniu gazu ?

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
No trochę by było to dziwne
A jakie masz ciśnienie na listwie w chwili butowania (klekotu)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Zamień wtryski miejscami, pierwszy z drugim licząc od rozrządu. Jak odłączasz ten drugi ewidentnie ten stuk ginie. Jeśli się przeniesie z wtryskiem to go wymień.

grzes1608

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWA
Już pisałem, że zamiana wtryskiwaczy nie przeniosła za sobą stuków. Najśmieszniejsze jest to, że jak założę nowy (nie regenerowany) oryginalny wtryskiwacz to dopiero stuka :( Nie ważne na którym cylindrze

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zdejmowanie wtyki z wtrysku w czasie pracy silnika powinno być karane chłostą.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Staszek....za tydzień będzie temat" nie pali na jeden cylinder" bo ster wyje... w kosmos :) klient sam sobie koszty robi:) w 1.9 dci może pukac prawie wszystko. Od szklanki po panewki. Teraz ktoś jeszcze pisał czy mapa jest ori? A jest? Sam tego kolego możesz nie sprawdzić. Podjedz do jakiego kumatego gościa niech to dobrze zdiagnozuje/obslucha. Czasem możesz się nawymieniac części w .uj.

grzes1608

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWA
Tulejowanie i wiele innych rzeczy (np. Plukanie kanalow olejowych wlacznie z demontazem natryskow na tloki itp.) tez bylo robione.
Jutro proba z podmiana czujnika cisnienia na listwie. Zastanawia mnie dlaczego nowy wzorcowy wtrysk klepie nie wazne na ktorym cylindrze. Moze to byc spowodowane przeklamaniem czujnika cisnienia tzn. cisn. w rzeczywistosci jest wieksze np o 200 bar niz podaje czujnik do Edc ?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Wydaje mi się że wtrysk do śmieci. Pamiętaj żeby kostek z wtrysków nie wypinac na pracującym silniku bo.... może cię to dużo kosztować. Gdyby czujnik oszukiwal o 200 bar to przy bucie by był taki klekot że szok! Nie wspomnę o spalonych tlokach....

yarrick

Nowy
Punktów
0
Witam! Czy coś się ruszyło w temacie? pozdrawiam!

Do góry Bottom