• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Okropne drgania w trakcie przyspiesza

tota200

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie, jestem Szymon, nowy na tym forum. Przepraszam, że zaczynam swój pierwszy post od swojego problemu, zamiast przywitania się ze wszystkimi. Przejdę do tematu. Posiadam megane 2 1.9 dci, skrzynia prawdopodobnie nd0, przebieg 303 tyś. Padła dwumasa, wybór padł na koło zamachowe jednomasowe od valeo. Po wymianie przejechałem 500 km, jednak biegi wchodziły coraz to gorzej i gorzej. Po ogledzinach okazało się, że leci olej ze skrzyni z uszczelniacza od półosi. Jak się później okazało, kupiłem o 1mm za duży. Zlałem poprzedni olej, a było go chyba z pół litra, poskładałem wszystko do kupy i działa, jednak biegi nadal wchodzą ciężko. Zaraz po tym pojawił się kolejny poważny problem, samochód w trakcie przyspieszania dostał okropnych wibracji, jakby silnik chciał zaraz wylecieć. Wymieniłem wszystkie poduszki bo i tak były wadliwe, odezwały się po wymianie dwumasy na jednomas. Problem nie zniknął. Podniosłem przednią oś, odpaliłem silnik, wrzuciłem bieg i gaz, dalej całe auto się telepie. Zauważyłem, że silnik nienaturalnie chodzi przód tył, przód tył, a z każdym gwałtownym wciśnięciem gazu słychać metaliczne puknięcie z okolic skrzyni. Opuściłem prawe koło, lewe w powietrzu, silnik pracuje, bieg wrzucony, gaz i dalej to samo. Sprawdziłem przegub wewnętrzny lewy, ma luzy ale nie na krzyżaku ale na koszyczku. Był to przegub w którym wymieniłem osłonę gumową bo pękła. Zamieniłem koła, prawe w powietrzu, lewe na ziemi i auto zaczęło tak szarpać, że prawie spadł z lewarków. Gdzie leży problem? Skrzynia padła po utracie oleju? Wina przegubu? Mechanizm roznicowy? A może posypały się sprężyny tarczy sprzęgła? Gdzie szukać problemu? Gdzie popełniłem błąd przy naprawie? Tak to nie słychać dziwnych dźwięków jedynie silnik wibruje na luzie jakby poduszki były mocno zużyte, a przecież były wymieniane. Problem dotyczy biegu 2,3,4,5,6, w każdym przedziale obrotów do 4000 bo dalej nie kręciłem, chociaż powyżej 2500 telepanie lekko zanika, jednak nadal jest mocno odczuwalne. Proszę o pomoc. Pozdrawiam :).

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Częstym powodem telepania przy przyspieszaniu jest właśnie przegub wewnętrzny i jemu bym się przyjrzał

Możesz też spróbować przyspieszania na leciutkim zakręcie. Zakręt w lewo ciągnie prawy przegub, zakręt w prawo ciągnie lewy przegub. Jeśli raz szarpie raz nie to obstawiam przegub .

Dwumasa /jednomasa nie mają tu żadnego znaczenia jeśli komplet nowy i dobrze złożony

tota200

Nowy
Punktów
0
Dziękuję za odpowiedzi. Przegub wydaje mi się, że poskładałem dobrze. Przeczyszczony, złożony tak jak był, oczywiście pierścień zabezpieczający.

Problem pojawia się tylko i wyłącznie w trakcie dodawania gazu na biegu. Jeżeli wcisne sprzęgło w trakcie drgań, problem znika. Silnik na luzie lub z wciśniętym sprzęgłem chodzi dobrze, samochód nie wpada w wibracje, ładnie wkreca się na obroty.

Jestem po przejeżdżce, zrobiłem zakręty i slalom. W trakcie przyspieszania i przy skręcie w lewo problem występuje, przy skręcie w prawo problem znika Czyli mam rozumieć, że prawy przegub wewnętrzny jest wadliwy?

tota200

Nowy
Punktów
0
Przegub wewnętrzny ma luzy wzdłużne około 1cm, gdy dociągne półoś o ten dystans w stronę koła to na odpalonym silniku łożysko podpory półosi zaczyna wibrować i głośno hałasuje. W poniedziałek zamówię części, podmienię i dam znać czy problem drgań zniknął. Dziękuję za wsparcie :).

Do góry Bottom