• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

OLEJ SYNTETYCZNY CZY MINERALNY?????

WRCMECHANIK

Początkujący
Punktów
0
wiesz olej ma znaczenie dla silnika na zime ale jesli silnik jest zgon to nawet olej numer 1 na rynku mu nie dasiły żeby zapalił:):) poprostu masz dobry motor.

Tak, tylko, że ma dobry właśnie dlatego, że dobry olej leje. Nikt o zdrowych zmysłach nie oczekuje że dobry olej naprawi uszkodzony silnik. Ale za to stosowanie porządnego oleju od początku gwarantuje, że silnik przejedzie dłużej niż na jakimś syfie.

To pomóżcie mi w temacie polo :confused:
Jakie Polo? Jaki silnik, jaki rok? Jaki jest olej wlany obecnie?

Cygnus

Początkujący
Punktów
1
wiesz olej ma znaczenie dla silnika na zime ale jesli silnik jest zgon to nawet olej numer 1 na rynku mu nie dasiły żeby zapalił:):) poprostu masz dobry motor.

Oj kolego, w lato również ma znaczenie. Olej nie tylko smaruje, ale też chłodzi :)

Co do Penrite. Mój znajomy stosował u siebie w dieslu rok czy dwa lata temu. 1.9TDI. Ale coś mu nie pasowało i zmienił na Motula. Hula na nim do tej pory.

Maciej85

Nowy
Punktów
0
To może sobie tego penrite'a odpuszczę. A gdzie Motula można kupić najtaniej?

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
A jak w domowych warunkach bez specjalistycznego laboratorium mamy rozpoznac ktory olej to podroba ??
Smakowo - brac na jezyk :D

Olej olejowi jest nie rowny, kolega zafascynowany napisami Made in USA do swiezo wyremontowanego silnika Golf I zalal sobie i po paru dniach totalnie zatarty silnik. A ze mial w bagazniku jeszcze z pol litra jak przyciagnal do warsztatu gdzie pracowalem zrobilem sobie test, podgrzalem palnikiem wylany na pokrywke ten olej, wcale sie nie zdziwilem ze zatarl.
Ten olej po podgrzaniu wziety na palec czuc bylo jakby drobinki np. kamykow :D
Pozniej okazalo sie ze to olej do skladanych podwozi samolotow na trudne arktyczne czy np. Alaski warunki zimowe.

Dodam jeszcze ze olej nie musi byc podroba a orginalem Mobil 1, tyle ze nie do silnikow samochodowych a np. statkow.
w 70/80 tych latach stocznowcy wynosili banki takiego oleju a ludzie lykali jak pelikany.
Teraz tez sprytny handlowiec moze zakupic pare beczek podobnego oleju, porozlewac w banki 1/2/5 litrow, wydrukowac ladna nalepke i na polke.

MMStore

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
ChemiaSamochodowa24.pl
Wysoka jakość olejów syntetycznych zapewnia lepszą ochronę w niskich temperaturach poprzez zachowanie płynności, a co za tym idzie lepszy rozruch silnika nawet przy dużych mrozach. Dzięki swojej lepkości zapewniają również lepszą tolerancję wysokich temperatur. Największa korzyść płynąca ze stosowania olejów syntetycznych to zdecydowanie lepsza ochrona silnika. Zapobiegają zerwaniu filmu olejowego co w znacznym stopniu przyspiesza zużycie silnika prowadząc do poważnych awarii. Obieg oleju syntetycznego rozpoczyna się od razu dzięki czemu każda część w silniku jest chroniona natychmiast.

Polecam lekturę o zmianie oleju na syntetyczny http://flatout.com.pl/zmiana-oleju-z-mineralnego-na-syntetyk-obalamy-mity/

S

sz.pak

Od siebie dodam że zawsze leję syntetyk. Mam gdzieś czy zacznie ciec. Jak zaczni eto uszczelniacze się porobi i przestanie. Takiego jestem zdania. Nie kapuję też - dlaczego większość ludzi tak panicznie boi się tych wycieków. Ilej ma zmyć syf i wypłukać. Ma też smarować. Nad wyższością syntetyków nad śmieciem mineralnym nie ma co debatować bo to tak jak byśmy gadali o śmietanie i mleku 0,5%. Obecnie do katowania zawodowego używam Mondeo MK2 od roku. Nie wiem na jakim oleju był. Pewnie na najtańszym Elfie jak to się zazwyczaj robi. Mondeo 1.8td oczywiście. Zaraz po zakupie - zdjąłem misę, umyłem wszystko cacy i po montażu zalałem półsyntetykiem. Przejechałem 10-15km - zlałem i zalałem czystym także półsyntetykiem. Odjeździłem jesień i zimę i na wiosnę ponowna wymiana. Tym razem pełen syntetyk. Wymiana w lutym przy 264500km. Dziś mamy lipiec i przebieg mam 317 chyba. Wymiany oleju miałem jeszcze przy 274, 284, 294, 304 i ostatnia przy 314 czyli niedawno. Wiecie ile mam wycieków? Lekko sączy się zza uszczelniacza wałka rozrządu. Ot tyle i na bank nie mam 317kkm lecz jakieś 417-517 bo był kiedyś kręcony. Oleju mi znika od wymiany do wymiany jakieś 270-350ml czyli tyle co kot napłakał bo wchodzi mi ponad 5L.

Jarek Maj

Nowy
Punktów
0
Jeżeli chodzi o Penrite to rok czy 2 lata temu w Polsce i praktycznie w Europie nie było możliwości zakupu, a druga sprawa, że to nowa marka w PL w ogóle nie znana i wszyscy którzy coś mają od innych przedstawicieli teraz będą psioczyć ponieważ wiedzą co to za oleje, syntetyki nie hydrokrakowane PAO / estrowe, z indexem lepkości 195 włącznie, także jak ktoś chce i poszuka to się dowie, że to jedne z najlepszych produktów dla motoryzacji..

Marek_59

Początkujący
Punktów
1
Co do olejów Penrite, to zdaje się jest to totalna nisza, u nas totalnie nie znana.

A co do strachu przed podróbkami, to w ciągu ostatnich kilku lat nie słyszałem by gdzieś się pojawiły, co oczywiście nie znaczy że „na bank” ich nie ma. By na nie, nie trafić najlepiej kupować olej z pewnego źródła, w oryginalnych opakowaniach. Używam Motulu, a kupuję go w sklepie, który ma certyfikat Motula. Faktem jest, że płacę nieco więcej niż na Allegro, ale jestem spokojny o jego jakość.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Witam, Wyczytalem tu, ze polecacie olej valvoline maxlife, napiszcie prosze, czy 4 litrowe banki tego oleju posiadaja jakies fabryczne zabezpieczenia oprocz kolnierza przy zakretce? chodzi mi o jakas folie lub zawleczke.
mam powazne podejrzenia, ze kupilem podrobe i szkoda mi lac tego do silnika.

przy okazji moze ktos pamieta, czy takie zabezpieczenie posiada tez banka 5 litrowa oleju elf 75w80?

pozdrawiam

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Witam, Wyczytalem tu, ze polecacie olej valvoline maxlife, napiszcie prosze, czy 4 litrowe banki tego oleju posiadaja jakies fabryczne zabezpieczenia oprocz kolnierza przy zakretce? chodzi mi o jakas folie lub zawleczke.
mam powazne podejrzenia, ze kupilem podrobe i szkoda mi lac tego do silnika.

przy okazji moze ktos pamieta, czy takie zabezpieczenie posiada tez banka 5 litrowa oleju elf 75w80?

pozdrawiam
Valvoline nie posiada, co do elfa to nie wiem.

Punktów
0
My w firmie Neste stosujemy, bo mają maksymalne normy ekologiczne, a to ważne w niektórych projektach. Można wykorzystać nawet w materiałach marketingowych podobny potencjał. Niezawodne według mnie środki smarne, technicy chwalą, sam leję silnikowy i nawet przy zimnym rozruchu się sprawdza. Dobry dostawca to na pewno Andrzej Klimowicz. Człowiek zna się na rzeczy, terminowy i dobrze doradza.

nomado

Gaduła
Punktów
15
Miasto
Zamienie
Valvoline od jakiegoś czasu jest fabrycznie zalakowany folią aluminiową ( czy czymś w tym stylu ) także po odkręceniu korka nic się nie wyleje.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Zasada jest bardzo prosta,jesli wleje sie olej syntetyczny z najwyzszej polki ,zaprojektowany pod dilniki z dpf do silnika bez dpf,skroci zywotnosc silnika,jesli auto ma usuniety dpf lepiej jest stosowac oleje bez specyfikacji z literka C,take oleje lepiej chronia silnik w kierunku jego zuzycia,do silnikow bez dpf oleje syntetyczne,czemu nie,ale tylko typu full saps!

adi_BMW

Początkujący
Punktów
2
Zasada jest bardzo prosta,jesli wleje sie olej syntetyczny z najwyzszej polki ,zaprojektowany pod dilniki z dpf do silnika bez dpf,skroci zywotnosc silnika,jesli auto ma usuniety dpf lepiej jest stosowac oleje bez specyfikacji z literka C,take oleje lepiej chronia silnik w kierunku jego zuzycia,do silnikow bez dpf oleje syntetyczne,czemu nie,ale tylko typu full saps!
Co to za bzdura? Oleje do DPFów są niskopipiołowe co znaczy, że są nawet lepsze niż zwykłe. Zostawiąja mniej syfu w silniku.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Bzdura?!Sa lepsze?!W zadnym wypadku,olej spelniajacy wymagania C znacznie skroci zywotnosc silnikow bez dpf-a,takich olejow trzeba sie wystrzegac jak ognia,takie oleje sa zaprojektowane tylko dla silnikow z dpf gdyz nie zawieraja dodatkow ,ktore maja swietne wlasnosci smarne ale produkty ich spalania niszcza dpf.

pasieczny_wawa

Początkujący
Punktów
0
Bzdura?!Sa lepsze?!W zadnym wypadku,olej spelniajacy wymagania C znacznie skroci zywotnosc silnikow bez dpf-a,takich olejow trzeba sie wystrzegac jak ognia,takie oleje sa zaprojektowane tylko dla silnikow z dpf gdyz nie zawieraja dodatkow ,ktore maja swietne wlasnosci smarne ale produkty ich spalania niszcza dpf.
No są lepsze dla silników z DPFem. Po to producent daje zalecenia zeby wiedzieć co trzeba zalewać i tyle w temacie. Nie ma co kombinować.

Do góry Bottom