wiesz olej ma znaczenie dla silnika na zime ale jesli silnik jest zgon to nawet olej numer 1 na rynku mu nie dasiły żeby zapaliłpoprostu masz dobry motor.
Jakie Polo? Jaki silnik, jaki rok? Jaki jest olej wlany obecnie?To pomóżcie mi w temacie polo![]()
wiesz olej ma znaczenie dla silnika na zime ale jesli silnik jest zgon to nawet olej numer 1 na rynku mu nie dasiły żeby zapaliłpoprostu masz dobry motor.

Valvoline nie posiada, co do elfa to nie wiem.Witam, Wyczytalem tu, ze polecacie olej valvoline maxlife, napiszcie prosze, czy 4 litrowe banki tego oleju posiadaja jakies fabryczne zabezpieczenia oprocz kolnierza przy zakretce? chodzi mi o jakas folie lub zawleczke.
mam powazne podejrzenia, ze kupilem podrobe i szkoda mi lac tego do silnika.
przy okazji moze ktos pamieta, czy takie zabezpieczenie posiada tez banka 5 litrowa oleju elf 75w80?
pozdrawiam
Co to za bzdura? Oleje do DPFów są niskopipiołowe co znaczy, że są nawet lepsze niż zwykłe. Zostawiąja mniej syfu w silniku.Zasada jest bardzo prosta,jesli wleje sie olej syntetyczny z najwyzszej polki ,zaprojektowany pod dilniki z dpf do silnika bez dpf,skroci zywotnosc silnika,jesli auto ma usuniety dpf lepiej jest stosowac oleje bez specyfikacji z literka C,take oleje lepiej chronia silnik w kierunku jego zuzycia,do silnikow bez dpf oleje syntetyczne,czemu nie,ale tylko typu full saps!
No są lepsze dla silników z DPFem. Po to producent daje zalecenia zeby wiedzieć co trzeba zalewać i tyle w temacie. Nie ma co kombinować.Bzdura?!Sa lepsze?!W zadnym wypadku,olej spelniajacy wymagania C znacznie skroci zywotnosc silnikow bez dpf-a,takich olejow trzeba sie wystrzegac jak ognia,takie oleje sa zaprojektowane tylko dla silnikow z dpf gdyz nie zawieraja dodatkow ,ktore maja swietne wlasnosci smarne ale produkty ich spalania niszcza dpf.