• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej w komorze spalania Honda Accord VII 2.4

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Panowie po odpaleniu, silnik chodzi jak szwajcarski zegarek - z tego to jestem z siebie dumny ;);) . Nie mniej jednak rowki czysciłem w tłokach - w zasadzie nie potrzebowałem bo gdy je dostałem były czysciutkie, wygladają jak z fabryki. Ciężko mi stwierdzić, czy pierścienie się klinują. Jak je ściskam ręką czy opaską i puszczę, to się rozszerzają. To przynajmniej stwierdzam, gdy mam tłok w ręku, ale w komorze - tego nie jestem w stanie sprawdzić. A czy ktoś z Was ma jakiś pomysł jak sprawdzić te zakichane pierścienie? Np po zdjęciu czapki? Samo zalanie komory ropą chyba nic nie pomorze, bo po pewnym czasie ropa i tak splynie w dół.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Prima nie robi odkąd ruskie przejęli.

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Można dostać takie pierścionki w cenie 60 zł za komplet na tłok, z tym, że pierścień olejowy jest w całosci - w jednej części, a nie jak w hondowskich dół, góra i siatka pomiedzy nimi.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
ale fabrycznie na ten konkretny tłok powinien być pierścień składający się z 3 elementów?? jesli tak a ty założysz pierścień 1-elementowy to mogą wtedy być problemy... u mnie kilka razy tak było w grupie vw i zawsze wracaliśmy do 3-elementowego. z drugiej strony wielki szacun za tyle roboty... wiekszości warsztatów po drugiej próbie auto by pojechało z klientem bez kosztów żeby większych nie generować:)

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Tak wg fabryki powinien składac się z 3 elementów. Już kiedyś oddałem auto do mechanika, bo 2 razy zatarłem wał. Złozyli mi raz i znów się zatarł - nie chcieli uznać reklamacji, ale w końcu uznali. Okazało się, że szlag trafił pompę oleju. Sam sobie do tego doszedłem, gdy go składałem po raz ostatni ..... tak to jest w niektórych warsztatach.... ale cóż człowiek uczy sie na błędach...

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
to w takim razie szukaj pierścieni takich jak pod ten konkretny tłok powinny być . trochę to dziwne "plucie" olejem raz na jednym raz na drugim po wymianie tłoka znowu "pluje" ... układ bardzo prosty , mało elementów pierścienie tłok cylinder... a tu takie wianki wychodzą. U nas w warsztacie wymieniamy pierścienie i szczerzę napisze że nigdy tak nie mieliśmy. jak tuleja poszła nowa to obstawiałbym te pierścienie, na pewno luzno mozna było nimi obracać w rowkach?? ... ale wiesz tak na odległość to można sobie gdybać

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Gdy pierścieńjest luźny, tzn nie jest ściśnięty, możesz nim swobodnie obracać. Też obstawiałbym pierścienie. NIe mniej jednak podczas nast rozbiórki chcialbym byc pewien.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
bez demontażu wiele nie potwierdzisz. .jak masz kompresor to spróbuj wdmuchać sprężone powietrze przez otwór świecy, może na tym konkretnym cylindrze będą większe przedmuchy do skrzyni korbowej a to juz prawie na pewno potwierdzi pierscienie... po zdjęciu głowicy ustaw tłoki na równo zalej naftą i obserwuj... jak szybko ucieknie na tym 4 to już będzie wiadomo:) a skoro tak wali olejem to innej opcji niema chyba że zawory maja duży luz w prowadnicach i pomimo nowych uszczelniaczy wciąga nimi...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja wiem, że- 1281023814_by_Miczka_600.jpg :p:D
ale polecam e188d41647a79779e830a2d7cb36.jpg i to też się przydaje- 6badc1034d08bad27c4359606c58.jpg plus- :bookworm:dane silnika:D

To potem nie trzeba zakładać takich tematów i bawić się w ,,wróżbitę Macieja,,- co się stało, że się zesrało...:nailbiting::bigtears:

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Wiesz, człowiek uczy się nabłedach. Skoro zakładasz nowe częsci - to powinno jednak grać, a widzisz jest inaczej... Nie mniej jednak jestem amatorem nie zawodowcem i robię to dla siebie, nigdy komuś.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Wiesz, człowiek uczy się nabłedach.
Masz ten luksus...:D
Skoro zakładasz nowe częsci - to powinno jednak grać, a widzisz jest inaczej...
Spróbuj to wytłumaczyć czasem klientowi...:D
Nie mniej jednak jestem amatorem nie zawodowcem
No nie da się ukryć...:D
robię to dla siebie, nigdy komuś
Sam dla siebie możesz być wyrozumiały... ktoś inny mógłby nie być...:D

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Pierścienie załozyłem znakami w strone głowicy - tak jak piszą w instrukcji - sprawdzałem kilkukrotnie, bo też brałem taką opcję pod uwagę.
WOODOO takich jak ja, jest więcej, ważne abym doszedł do celu i zrozumiał to, co źle zrobiłem. Napisałem o swoim problemie, aby ktoś w podobnych przypadku mogł skorzystać z podobnego rozwiązania - być może się to przyda potomnym :)
Dlatego tez pytam o radę mądrzejszych od siebie.

galeckoss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódź
Spraedz luz na rowkach i na zamku,pionowales tłok z korba,nie zamieniles miejscami pierscienie,tłok nie ma rys ,czy wesniej miał nagar przy pierscieniach,jak duży ,sprawdź luz tłoka w cylindrze ,a całości tłok ma znak strzake

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Znaki wszystkie sprawdzałem, zarówno na tłokach i na korbach również. Tłoki nie mają rys, z reszta nawet jakby mniał jakąś ryskę, to chyba nie miałoby to wielkiego znaczenia - ja tak myslę, bo to w sumie pierścień uszczelnia komorę - nie tłok. Pierscieni nie zamieniłem miejscami, sprawdzwłem kilkukrotnie.

Do góry Bottom