• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej w komorze spalania Honda Accord VII 2.4

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Witam Panowie i Panie. Mam problem z moim silnikiem, a mianowicie:

Zbudowałem silnik na bazie hondowskiego silnika K24A3, z tym, że wsadziłem tłoki z K24Z3 o większej kompresji , wałek ssący z K24Z3, wydechowy K24. Nowe panewki, pierścienie. Po złożeniu silnika za pierwszym razem zaczął się problem, ponieważ za mną była zadyma i po wykręceniu świec zauważyłem, że silnik pluje olejem na drugim cylindrze. Kolektor wydechowy był mokry z oleju. Wymieniłem pierścionki na nowe. Był to dedykowany zestaw do K24Z3 czyli 1.2, 1.2, 2.0 Złożyłem wszystko w całość odpaliłem i problem dalej taki sam. Podczas wkładania tłoka w międzyczasie uszkodziłem tuleję, którą wymieniłem. Po złożeniu w całość - próba - dalej to samo. Wymieniłem wszystkie uszczelniacze zaworowe w głowicy, dotarłem zawory. Znów to samo. Kupiłem inną głowicę, dalej pluje olejem w kolektor w ten sam cylinder. Zmierzyłem kompresję - na tym, na którym pluło olejem i wymieniłem tuleję, wyszło,że kompresja jest największa, pozostałe cylindry bardzo podobnie. K%@#$ kupiłem blok. Założyłem i dalej to samo, pluje na 2. Zamieniłem tłoki miejscami - 2 na którym pluło z 4. Złożyłem odpaliłem, okazuje się, że pluje na 4. Wkurzyłem się kolejny raz, wymieniłem tłok z nadzieją, że może ma jakieś mikro pęknięcie no i.......k^%$^#^$@# dalej to samo. Pluje olejem na 4. Gdy wyciągałem tłok , pierścienie olejowe nieco ciężko wychodziły. Nie mniej jednak są nowe. Na pewno też nie są założone odwrotnie, wszystkie znaki jak trzeba, poobracane w dobrą stronę. Co może być przyczyną. Ogólnie przetestowałem 3 głowice. Przy każdej pluło na 2, jak przełożyłem tłok- teraz leci na 4. Zmieniłem tłok z pierścieniami z 2 do 4 i dalej to samo. Teraz pozamieniałem pierścienie, bo miałem jeszcze jeden komplet, ale tylko kompresyjnych i uszczelniających. Olejowy na 4 - czyli tym co pluł dałem inny - lekko używany,bo nie miałem już nowego. I kur.... dalej to samo. Odpaliłem auto pochodziło chwilkę i świeca dalej mokra. Może te pierścienie, które kupiłem są do bani. Kupiłem zestaw dedykowany do K24Z3 . Może ktoś ma jakąś wiedzę, gdzie można dostać zestaw innej firmy?? Oddaję jeszcze głowicę do sprawdzenia, ale to tylko chyba po to, abym spał spokojniej. Sam silnik po odpaleniu pracuje równo, nie można nic zarzucić. Kompresja jest mniej więcej taka sama na wszystkich cylindrach. Ręce mi opadają, bo tak już kilka miesięcy się męczę. Jeśli, ktoś ma jakiś rozsądny pomysł, będę wdzięczny.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Mierzyłeś owal cylindrow? Jaki luz pasowania tłoka względem cylindra?

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Nie nie mierzyłem, przyznam się do tego bez bicia, ale wyszedłem z założenia, że to może być tłok lub pierścień, dlatego, że najpierw pluło na drugim, a jak zamieniłem tłok miejscami z 2 na 4, pluło na 4. W drugim bloku też dokładnie to samo. Wcześniej, gdy pluło na drugim - to tam była wymieniana tuleja, wiec na pewno było to mierzone,chociaż przy mierzeniu nie byłem

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
1 cylinder w oleju, pozostałe 3 nie.
Kompresja jest mniej więcej taka sama na wszystkich cylindrach
Co to znaczy dla Ciebie mniej więcej ? ile wynosi różnica ? Na tym jednym powinna być wyraźniej większa od reszty. Może dziurka w denku tłoka ?
Dziwny przypadek że wpierdalał na 2-gim, zamieniłeś i wymieniłeś tłok na 4-tym i teraz się dzieje to na czwartym...
Ile na tym jeździłeś aby potwierdzić że spala ten olej? Bo strasznie dużo roboty przy tym miałeś z tego co piszesz :D

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Nie przejechałem ani kilometra, bo wystarczy, że odpalę auto i za mną nic nie widać.Rozgrzałem silnik za każdym razem aby wypaliło się to co już naleciało, ale to bez sensu, bo wpada i tak nowa porcja oleju. Kolektor wydechowy dalej ubrudzony od oleju. Więc to takie badanie kwadratury koła.
Corel, jakoś nie wierzę w dziwne przypadki, chociaż w moim jak widać wszystko jest możliwe, ale założyłem również inny tłok w miejsce tego, gdzie pluło olejem - czyli na 4 i jest dokładnie to samo. Więc tą opcje tez przerabiałem i......nic.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Moim skromnym zdaniem dałeś mu trochę mało czasu żeby wszystko dobrze przetrawił. Ale niech wypowiedzą się eksperci.

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Też czasami tak czułem, ale kurcze mam już sporą kolekcję uszczelek pod głowicę i nie chcę dołączać następnej :) .Za każdym razem, gdy odpalałem silnik po " remoncie" dałem się jemu nagrzać. Nie mniej jednak nie jeździłem i do tego się przyznaję. No ale kurcze nie powinna za mną być chmura dymu jak silnik pracuje, tym bardziej, że pierścienie nowe, uszczelniacze na głowicy nr 2 były nowe, świece nowe........tylko cały czas łacina leci ta sama........

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Szacun kolego serio. Moze odma cos broi? Za duze cisnienie w komorze?

Jak zamieniles tloki i wali na czworce to moze ten tlok na inny wymienic?

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
nie znam akurat tego silnika rozumiem że tuleje masz stare i może są owalne a pierścienie nie uszczelniają krzywizn tulei należałoby czujnikiem zegarowym pomierzyć tuleje

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
No to tak właśnie zrobiłem, zamieniłem tłok na zupełnie inny. Kupiłem dodatkowy. Odma jest puszczona w powietrze. Nie jest podłączona.

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Odnośnie tulei. Najpierw tak jak pisałem - pluło na drugim. Tamta tuleja nr 2 była nowiutka, nie ma mowy, aby była owalna. Czwórka była w tym czasie OK. Dopiero później zamieniłem tłok miejscami. Dlatego na 4, bo nie siedzi on pod pompą i w razie czego nie trzeba odkręcać pompy oleju. Niema tu podciśnienia. Włożony jest kolektor ssący z K20A2 czyli z Type R i tamie ma czujnika podciśnienia. Z resztą tez tak kombinowałem,aby go dodać, ale w gruncie rzeczy, to nic nie dało.

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Mechanik.k dzięki za info. Korzystam z ESM hondowskiego. U mnie został dół z K24A3, tłoki i wałek ssący są z K24Z3, wydechowy z K24A3. Niejeden znajomy, ma zbudowany silnik w takiej konfiguracji i to jeździ.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
jakiej firmy pierścienie ? miałem kiedyś takie .... nubira pompowała olej w tempie atomowym ...

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
tamtych nie znam , zakładam takie i jest ok. tamte do nubiry to były grant

Rumcyk27

Początkujący
Punktów
0
Nie wiem, czy po prostu nie zamówię tego w zakładzie, gdzie dorabiają pierścionki

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
prima ? RIK ? ja bym pierścieniom dokładnie się przyjrzał ....

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom