• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej

P

PogotowieSamochodoweUK

hahha dobre :) pewnie dlatego ten, w promocji kosztuje 81 GBP za 5l :) http://www.opieoils.co.uk/p-73731-millers-oils-nanodrive-cfs-0w-30-nt-full-synthetic-engine-oil.aspx
Gratuluję rozeznania rynku!

Hahahaha i jeszcze linkujesz tych naciagaczy z opie oils? Synek znam angielski rynek jak wlasna kieszen bo grasuje tu ponad dekade. Wejdz na strone ASDA, TESCo, B&Q czy Wilkinson i sprawdz ile te oleje kosztuja. To najgorsze badzieiwe tak bylo jest i bedzie. A jest kilku sprzedawcow ktorzy wynosza angielska produkcje pod niebiosa i staraja sie to sprzedawac za duza kase podobnie jak syf marki TOPRAN w UK staraja sie zrobic z tego boga hahaha

Nie ucz ojca dzieci robic, tyle ci powiem bo nie ma co sie wyklucac.

niewjem z kond wy macie takie blendne poiecie o liqui moly. jest to jedna z nielicznych firm ktora robi olejr i dodatki do olejow a co chodzi o marketing to wyglada to tak ze niewkladaja 70% swoich zyskow w reklame jak to robi castrol a moim zdaniem to castrol to smiec. niewiem czy ktos z was zna castrola z pszed 20-25 lat..
aaaaaaaaaaaajak to sie mowi zalales castrola to ten silnik mosi na nim zdechnac....
Pozdrawiam expertow...;)
Nie nie wkladaja w reklame? Przesledz scene sportow motorowych USA, sam Liqui Molly na banerach czesgolnie w drag racing.
A po za tym znajomy uwielbia ta firme i mialem okazje testowac na jego krawaicy ten szajs.

Ale nie wazne kazdy uzywa tego co uwaza i niech tak pozostanie.

Ja uzywalem motula z opinii innych i sie rpzejechalem na tym szajsie, teraz na probe kupilem mobila, zobaczymy....A ludziom leje to co kaze producent i laske klade na efekty.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
"odrobilem prace domowa" i dorzuce kilka groszy od siebie - z dowswiadczenia na moim samochodzie i na klientow (czasami niestety hehe)
kupilem samochod, benzyne 2.0 japonska, byl zalany mobilem 10/40 prebieg 124k ( ja nie uwazam mobila za zbyt dobry olej...ale o tym pozniej dlaczego) wlalem niestety tego mobila... silnik rano stukal prz odpalaniu 5sek no ale to nic, gorzej było z tym ze po 6 tys dolalem 2 litry w sumie, spuscilem go w kanal i zalalem LM 10/40 mos2 czy jakos tak, no i w zime przy -20C zamarzl... malo to litr brakowala ale po dolaniu nic nie pomoglo (samochod jezdzi dziennie minimum 50km) aktualnie bylo na nim przejechane wtedy 4000, spuscilem w kanał, znajomy moechanik powiedział zebym zalal castroal omg, zalalem, nie bylo problemu zadnego poza tym, ze brał jak poprzednie, przy 10k wmienilem i sam zdecydowalem ze wleje 10/ vr racing z valvoliine, i powiem tak, zawory przestaly klepac, przejechalem 30k (3wymiany) i nie dolalem ani grama , wiadomo ubytek jest ale minimalny malo widoczny na miarce pozatym ostatnie 3kk zrobilem po dobrej trasie tak ze nawet gniotlem 11h caly czas powyzej 120kmh i zadnych problemow, lubie mu depnac czasem tez do odciecia na 2 i 3 biegu co mysle wysila silnik a jak widze nic mu nie szkodzi. Tak wiec Valvo 10/60 polecam

Niestety z kolei przejechalem sie na valvoline 10/40 maxlife, ktory zatankowalem do swojego sluzbowego 1.9 d 20sto letniego z przebiegiem ponad pol banki... przyznam szczerze ze tam zawsze byl lany mobil i bylo ok, rechotal i tyle, po zalaniu valvy 10/40 (podkusilo mnie przez 10/60) silnik mi sie rozszczelnil poprostu a malo tego zaczal dosc dziwnie pracowac jak by sie zuzywaly panewki, wymienilem po 8k zalalem spowrotem mobila, nie poci sie juz ale niestety dziwny dzwiek z miski pozostal.

Mobil chyba w pl najpopularniejszy.. i moim zdaniem slaby ze wzgledu na to ze naprawialem kilka silnikow, ktore na nim chodzili m.in. audi 1.4 tdi pd 1.9 tdi pd 2.0 tdi jaki i 2.0 d4d , w samochodach poprostu po zastosowaniu mobila i przejechaniu miedzy 600 a 13000km (nastapilo to po zalaniu mobila (bo wczesniej bylo ok na innym oleju np castrolu tych samych parametow) hc synthese 3000 5w40 zatarly sie panewki, stanely pompowtyski po wytarcie walka rozrzadu i posredniego i innych usterek tak wiec ja osobiscie tego juz nie wleje nigdy do swojego samochodu.

Jeden klient przyjezdza do mnie z olejem o nazwie Quaker chyba podobno zamawia go z allegro jakis to amerykanski olej. Ma 3 samochodzy merca cdi, lagune 1.8 b i sierre 2.0b kazdy samochod lata na tym quakerze 10/40 (pakowany w galonie) i od wymiany do wymiany nie brakuje nigdy oleju, silniki pracuja naprawde pieknie i nie ma klient nigdy z zadnym problemow w zimie czy w lato. Niestety olej chyba malo znany i pewnie nikt z klientow go nie kupi bo go nie zna.

Motorex, rowniez raczej malo znany olej u potecjalnego klienta ale u mojego kuzyna w warsztacie króluje i kazdy jego klient chwali sobie ten olej, on sam leje go do 535i i jest bardzo zadowolony, A jaki ma piekny kolor :) U mnie na zadupiu sie nie sprzeda niestety bo za drogi ceny +/- jak za LM ,VL

Motul no zdarzaja sie klienci co go leja zwlaszcza sportowymi samochodami z turbodoladowana benzyna ja osobiscie przekabacilem kumpla (200sx) na valve i jest bardziej zadowolony no i ile tanszy... :) Zdania na temat tego oleju sa naprawde podzielone jak sie poczyta... Ja osobiscie na temat tego oleju nic nie moge powiedziec pozatym, ze jest drogi.

Shell kolega ma mala flote masterow, lataja na 5/40 co 20k wymiana i bardzo chwali m.in, dlatego ze nie biora go po 5l jak w przypadku totala mialo to miejsce. raz ktos wlał mu lotosa bez pytania 5/40 i skonczylo sie na wymianie pierscieni po trasie w gorach.

GM zauwyazylem ze jest coraz bardziej popularny, slyszalem od kilku klientow ze to castrol w innym opakowaniu... jest tani, tanszy od lotossa wiec nie ma sie co dziwic.

Reasumujac Ja osobiscie pozostane przy Valvoline 10/60 az nie zmienie samochodu, do sluzbowego bede lal mobila 10/40 tak jak byl lany, a niestety powiem szczerze, ze klientowi moge doradzic zawsze zeby kupil ten lepszy LM czy valvoline czy motul ale pewnie i tak wezmie mobila lub lotosa i wali mnie to bo i tak na dobra sprawe na kazdym oleju mozna sie przejechac... narazie bo by bylo na tyle hehe :eek:

ps Przeczytalem plik (oleje.pdf) załączony przez WRCMECHANIK i widac ze zachwala mobila i LM, klient calkowicie pomija inne marki, wracajac do mobila 5/50, ktorego autor postow z tego pliku tak ceni to moze jest w tym cos racji poniewaz mam klientke, corsa c 1.2 16v wiadomo tam czesto padaja łancuszki a u niej odziwo przy 180000 jest wszystko ok, eksploatuje go od 50k i zawsze jej zalewam 5/50 i co 2ga wymiane oleju wymieniam uszczniacz na wale od strony kola pasowego nie wiem czemu ;/ a znow znajomy leje castrola 10/40 magnateca i mialem juz przyjemnosc 2 razy lancuch wymieniac jak i w innych, ktore jezdza na 5/40 itp..

Jak ktos przeczyta te moje wypociny to juz nic nie bedzie wiedzial :D

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
a co to za różnica jak byś te oleje wlał w jedną beczke i zamieszał to się nawet nie zważą oleje półsyntetyczne robią na bazie minerała nie ma takiego czegoś jak półsyntetyk różnią się tylko uszlachetniaczami bo bazy syntetyczne to co innego jeśli chodzi np. o castror to niemają nawet rafineri to konsorcjum kanadyjskie mobil zrobił już jedne oleje mobil 1000 2000 i 3000 połączył oleje o tych samych parametrach w jedno teraz idą producenci w oleje do DPF to już są inne oleje. Do starszych aut czy to olej do diesla gazu benzyny to to samo chwyty markietingowe wymagały produkcji takich można powiedzieć opakowań a w środku to samo dla prostego użytkownika jest prosto jak chce bardzo dobry ollej niech kupi SHELA jak wmiare pożądny to LOTOSA lub MOBILA MOBILA sprzedaje bardzo dużo i nie mma problemu z tym olejem jak auto ma duży przebieg nie wymaga olejów syntetycznych bo wypłuczą silnik i wtedy dzwoni wystarczy minerał teraz każdy z producentów spełnia to minimum kture kiedyś było nowością jak w klockach hamulcowych zauważmy że przeważnie wszystkie oleje mają normę SJ/CF B4/B4

WRCMECHANIK

Początkujący
Punktów
0
Hahahaha i jeszcze linkujesz tych naciagaczy z opie oils? Synek znam angielski rynek jak wlasna kieszen bo grasuje tu ponad dekade. Wejdz na strone ASDA, TESCo, B&Q czy Wilkinson i sprawdz ile te oleje kosztuja. To najgorsze badzieiwe tak bylo jest i bedzie. A jest kilku sprzedawcow ktorzy wynosza angielska produkcje pod niebiosa i staraja sie to sprzedawac za duza kase podobnie jak syf marki TOPRAN w UK staraja sie zrobic z tego boga hahaha

Nie ucz ojca dzieci robic, tyle ci powiem bo nie ma co sie wyklucac.

Nie nie wkladaja w reklame? Przesledz scene sportow motorowych USA, sam Liqui Molly na banerach czesgolnie w drag racing.
A po za tym znajomy uwielbia ta firme i mialem okazje testowac na jego krawaicy ten szajs.

Ale nie wazne kazdy uzywa tego co uwaza i niech tak pozostanie.

Ja uzywalem motula z opinii innych i sie rpzejechalem na tym szajsie, teraz na probe kupilem mobila, zobaczymy....A ludziom leje to co kaze producent i laske klade na efekty.

Po pierwsze - nie jestem synek, i nie życzę sobie takiego tonu;. Po drugie - Opie Oils to nie naciągacze, a PROFESJONALNA firma, która jest na rynku od wielu lat i sprzedaje tylko najlepsze możliwe oleje do konkretnych zastosowań. Po trzecie - mówisz bzdury - Millers Oils nie jest dostępny w żadnym Tesco (w przeciwieństwie do "Kastroli", mobili i innych "topowych" marek, które są w tesco). Jeśli mówisz, że to badziewie - to co masz na myśli? - fakt, że stosują polialfaolefiny jako olej bazowy, a w niektórych produktach także estrowe oleje bazowe oraz cząstki nano? Porozmawiajmy merytorycznie? Co z tego, że niektórzy wynoszą angielską produkcję pod niebiosa - jak w każdym kraju, tak i w Anglii, są produkty dobre i słabe. Co do sposnorowania przez Liqui Moly drag racing - chyba lepiej niż Kastrol piłke nożną?
No i najważniejsze - skoro "laske kładziesz na efekty" nie oznacza, że Millers Oils to badziew - nie masz o tym zielonego pojęcia.

P

PogotowieSamochodoweUK

Proste pytanie i daj mi prosta odpowiedz:
-Gdzie mieszkasz ze wypowiadasz sie na temat rynku UK?

A dzis zrobie ci fotki tych oleji jesli bede (mam taka nadzieje bo mamy dzien wewnetrzny czyli zakupy) w sklepach o ktorych mowie i zobaczymy czy faktycznie nie sa tam dostepne. Notabene widzialem je wczoraj kolo 8 wieczorem w B&Q:D Ale skoro chcesz sie sprzeczac beda fotki, tylko mam nadzieje ze przeprosisz wtedy za twierdzenie iz gadam glupoty;)

WRCMECHANIK

Początkujący
Punktów
0
Posłuchaj - to gdzie mieszkam jest nieistotne, podobnie jak to, gdzie ja mieszkam. To jest forum o jakości olejów. Ty uważasz, że Millers Oils to kupa. Ja - wręcz odwrotnie. Ty nie masz argumentów, poza takim, że tam mieszkasz. Ja zadałem Ci techniczne pytania, na które nawet nie próbujesz odpowiedzieć.

P

PogotowieSamochodoweUK

Dobry olej nie stoi na polce w angielskiej wersji castoramy za sume w granicach 20f bo nawet lipny kastrol jest drozszy. I to gdzie mieszkam ma wielkie znaczenie, a wiesz dlaczego? A dlatego ze dziele sie doswiadczeniami z angolami ktorzy robia i uzywaja tych olejow od ponad 30 lat co niektorzy i twierdza to samo, ze Millers Oils to badziew zas Opie Oils to naciagacze bo tylo oni maja tak fantazyjne eny. Tyle ode mnie dziekuje kluc sie ze soba. Mi sie nie chce bo widze ze wiesz lepiej.

Punktów
8
Miasto
Katowice
Witam , ale się nam temat rozwinął, pozwolicie że i ja dorzucę swoje 3 grosze. co do olei to nie mam zdania leję klientowi to co miał w silniku - bo jest przywieszka lub nalepka, albo klient chce taki, a nie inny. Proszę abyście pamiętali o paru rzeczach: na południu Polski była wyciszona afera z fałszowaniem olei Mobila i GM -tzw oplowski, Motul z allegro ktoś tu już o fałszowaniu pisał na forum To chyba ma wpływ na ogólną opinię o marce. Ile razy przerabialiśmy taką sytuację jak wyjmowanie pęsetą resztek wkładu filtra olejowego bo ileś tam razy olej zmieniono a filtra nie - potem piszemy że silniki się zacierają itd. Na zakończenie pytanie co sądzicie o takiej marce jak FUCHS.
Na zakończenie historyjka tak długo jak wyrzucałem do śmieci puste detaliczne opakowania po olejach to tzw "złomiarze" skrzętnie je zabierali( tylko po olejach) bo ktoś je od nich skupował , pytam po co ?
Dodam jeszcze , że Opel wymaga aby jego najnowsze silniki byłe zalewane jego olejem czyli ma spełniać wymagania DEXOS 2 bo inaczej nici z gwarancji na silnik, Ford podobnie .... pozdrawiam

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Na zakończenie historyjka tak długo jak wyrzucałem do śmieci puste detaliczne opakowania po olejach to tzw "złomiarze" skrzętnie je zabierali( tylko po olejach) bo ktoś je od nich skupował , pytam po co ?

SUPEROL LUZ JEST STRASZNIE TANI :D

Panowie spierać się w ten sposób możemy latami.
Jeśli pozwolicie ja też cos powiem, moja ocena oleju jest następująca bierzemy starego amerykańca lejemy coś i słuchamy – popychacze walą , na 1000 kilometrów ubyło nam 0,7 litra oleju, ciśnienie na nagrzanym silniku wskaźnik oryginalny auta pokazuje 2,5 .Zlewamy to co jest w silniku dajemy filtr mana zalewamy to Olejem i…. efekt pierwszy po 10 minutach pracy na wolnych obrotach popychacze ucichły ,efekt drugi ciśnienie oleju po takim samym dystansie wynosi 4,0
Efekt trzeci po przejechaniu 1000 kilometrów ubyło 0,15 litra oleju
Ps . Dla tego lejemy Valvoline i w du…..ie mam czy jest drogi czy tani –jest dobry …

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
shel jest dobry miałem kilka lat temu agip też dobry mobil też nie jest zły do tych aut co u mnie jeżdzą stare auciska liczniki pocofane to leje mobila albo lotosa bo jak lałem lepsze to miały za dużo środków myjących dzwoniały motory że chej miałem kiedyś petro canade ale do motorków ok.300000 w zwyż wypukał nagar i dzwoniały silniki dobry był do nowszych bo elegancki czyściutki silniczek no ale co mechanor to inne zdanie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Wtrącę swoje 3 grosze bo ktoś zapytał o oleje Fuchs, pracowałem do 2008 roku w firmie autobusowej w której około 2006 r wprowadzono oleje Fuchs, zapewne dlatego że były tanie, po roku silniki zaczęły kopcić w neoplanach i jednym solarisie, więc ja myślę sobie że to może mieć związek, jedno z drugim. Natomiast obecnie pracuję również przy autobusach ale w innej firmie i do niedawna laliśmy olej Repsol do silników a do skrzyni Texaco i Repsol, olej silnikowy jak najbardziej ok bez zarzutów, ale za to zawiedliśmy się na jednej beczce oleju Repsol, możliwe że to był błąd gościa który go kupował, a może jakiś lipny ten olej bo miał dziwny jasny, prawie różowy kolor, ale do starszych skrzyni automatycznych to on się na pewno nie nadawał, bo po bardzo małym przebiegu olej był po prostu spalony a filtr cały zalepiony. Teraz kupiliśmy po raz pierwszy beczkę Orlen platinum ultor i zobaczymy

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
aż tyle nagaru, w paru skrzyniach? robiliśmy kilka wymian, nie wiem może masz rację, ale czemu teraz jak kupiliśmy olej mobila, jakościowo lepszy (ponoć na przebieg 120 000, a gorszy wystarcza ponoć na 60 000) to skrzynie chodzą? i to w 3 autobusach ?

dob

Nowy
Punktów
0
Dodam jeszcze , że Opel wymaga aby jego najnowsze silniki byłe zalewane jego olejem czyli ma spełniać wymagania DEXOS 2 bo inaczej nici z gwarancji na silnik, Ford podobnie .... pozdrawiam

całe szczęście już nie - wg UEIL (Union of the European Lubricant Industry) - {General Motors has clarified that “using Dexos* branded oil is not a requirement to maintain car warranty.”}
http://www.ueil.org/en/NEWS/Competition-Committee/

[GM potwierdził, że stosowanie olejów brandowanych Dexos nie jest niezbędne do utrzymania gwarancji], można używać innych olejów oczywiiście pod warunkiem spelnienia normy Dexos :)

Punktów
8
Miasto
Katowice
Dob masz rację tylko lejąc inny olej który rzekomo spełnia ta normę bo ja słyszałem że tylko Motul jest z nią zgodny i to nie kazdy. Po za tym Motul ponoć jest fałszowany. Jako warsztatowcy nie mamy chyba czasu szarpać się z Oplem ........bo nie wygramy raczej

P

PogotowieSamochodoweUK

Zeby nie trafic na podrobke to trzeba kupowac w sieciowkach ktore nie kontraktuja zamowien od sprzedawcow niskich lotow ale ciagna prosto od producenta. Proste.

kubam619

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Garwolin
Polecam castrola edge 5w40 . Jeżeli auto ma większ przebieg to 10 w40.
Liquy Molly jest równy z castrolem a oba oleje są z górnej półki ;)

rabbit72

Początkujący
Punktów
3
K
Zeby nie trafic na podrobke to trzeba kupowac w sieciowkach ktore nie kontraktuja zamowien od sprzedawcow niskich lotow ale ciagna prosto od producenta. Proste.

Kolego zapisałem się na to forum m.in dzięki takim herezjom które tu siejesz, jak dla mnie jesteś przykładem typowego uwstecznionego mechanika którego głównym mottem jest "Nie zamieniaj oleju naturalnego na syntetyczny bo wszystko się rozszczelni i tego typu teorie" .
Co do opieoils to zgoda,bo są drodzy,a nawet za, a i cieszę się że jesteś takim wielkim znawcom posiadającym dekade doświadczenia, wiesz ja mam go raz tyle i ciągle się czegoś uczę.
Co do Millersa, Motula, Amsoila itd może najpierw zbadaj dobrze temat zanim się wypowiesz, bo są ludzie badający setki oleje przepracowane w różnych warunkach i silnikach na różnych dystansach którzy bardzo dokładnie badają te oleje w różnych laboratoriach, jak również w praktyce,co oczywiste.
Może najpierw zacznij edukacje np od strony bob is the oil guy, poucz się trochę a potem zacznij dyskusję na temat olejów, bo wiesz to że mówisz iż "gdzieś tam kiedyś coś próbowałeś" jest tak profesjonalne i merytoryczne jak podejrzewam Twoja praca mechanika.
Poza tym widziałem już nie jeden blog silnika i syf które w nim zostawiły Twoje marketowe Castrole, Shelle,Mobile itd, sam przykład Castrola/BP już jest rażący, bo niestety firma ta stawia bardziej na reklamę niż rozwój technologiczny, upss sorry skłamałbym zmieniają etykietki i kolory :oops: .
I bazuje właśnie na takich naiwniakach żyjących przeszłością, długo by było pisać i rozkładać kartę charakterystyki każdego oleju na czynniki pierwsze, a także omawiać pracę każdego z nich w realnym świecie.
A millers jest świetną firmą, która zamknęła już usta nie jednemu malkontentowi, korzystają z bardzo dobrych złóż i powoli jako nieliczni są firma która produkuje pełno syntetyczne oleje z grupy IV-V, a nie udające syntetyki HC(choc tutaj niektóre oleje też są niczego sobie).
Reasumując jeśli chcesz podjąć temat od strony merytoryczno-praktycznej to możemy przedstawić jak się mają fakty na przykładzie wielu silników i testów, ale nie siej herezji rzucając ogólnikami.
Aaaai jeszcze jedno wyprzedzę Twój możliwy zarzut z góry nie jestem żadnym sprzedawcą olei, po prostu pasjonatem i to by było na tyle....

Do góry Bottom