• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej

P

PogotowieSamochodoweUK

Dam ci ''LUBIE'' bo nic innego mi na mysl po tym belkocie nie przychodzi do glowy:D Gosciu wkladasz mi do ust ze ja lubie castrol/bp?
To naucz sie najpierw czytac ze zrozumieniem.

I nie martw sie o moja profesje mechanika. Klienci polecaja mnie innym na tyle ze juz swoje w zyciu zarobilem. Gdybym robil jak to ty ztwierdziles to gwarantuje ci ze jak wszystkie pany slawki, janki i inni specjalisci z for milosnikow marek siedzial bym u kogos w robocie a pozniej gderal na forach.

Nie chodzi o przechwalki, tylko fakt jest faktem klient ktory raz robi u mnie powazna naprawe wraca o dziwo juz tlko do mnie;)

A co do olejow:Dnie chce sie juz wypowiadac...widze ze sa tacy co kochaja gazetowe testy i testy producentow hehehee.

I teraz jestes kozak. Masz 2 posty i jedno LUBIE czego na tym forum jeszcze nikt nie dokonal w tak krotkim czasie:D pochwal sie kolesiom z grona pasjonatow;)

rabbit72

Początkujący
Punktów
3
Dam ci ''LUBIE'' bo nic innego mi na mysl po tym belkocie nie przychodzi do glowy:D Gosciu wkladasz mi do ust ze ja lubie castrol/bp?
To naucz sie najpierw czytac ze zrozumieniem.

I nie martw sie o moja profesje mechanika. Klienci polecaja mnie innym na tyle ze juz swoje w zyciu zarobilem. Gdybym robil jak to ty ztwierdziles to gwarantuje ci ze jak wszystkie pany slawki, janki i inni specjalisci z for milosnikow marek siedzial bym u kogos w robocie a pozniej gderal na forach.

Nie chodzi o przechwalki, tylko fakt jest faktem klient ktory raz robi u mnie powazna naprawe wraca o dziwo juz tlko do mnie;)

A co do olejow:Dnie chce sie juz wypowiadac...widze ze sa tacy co kochaja gazetowe testy i testy producentow hehehee.

I teraz jestes kozak. Masz 2 posty i jedno LUBIE czego na tym forum jeszcze nikt nie dokonal w tak krotkim czasie:D pochwal sie kolesiom z grona pasjonatow;)

Człowieku gdybym miał pójść Twoim tropem i rzucał takimi tępymi i chamskimi tekstami to pewno miałbym dodatkowo bana, to byłby dopiero wyczyn, jednakże nie zniżę się do Twojego poziomu, bo tutaj widzę już niewiele pomoże...
A te Twoje tkz gazetowe testy, są raczej testami wykonanymi na wielu olejach po zróżnicowanych przebiegach, na wielu silnikach,wiesz gdyby ludzie czy też specjaliści takowych testów nie robili to dalej piał byś z zachwytu nad olejem mineralnym...
Poza tym jak na razie Ty tutaj chcesz robić za forumowego kozaka, bo widzę że lubujesz się w produkowaniu bezsensownych postów, idąc dalej tym tropem widzę że dalsza"rozmowa" nie ma sensu, proponował bym raczej tak jak wyżej pisałem edukację w dziedzinie środków smarnych.
Co do zakupu w markecie i pewności zakupu klasowego(nie oszukanego) oleju ,bo jest bezpośrednio od producenta, człowieku czy ty może zdajesz sobie sprawę że każdy duży producent ma wiele rafinerii/rozlewni gdzie wielokrotnie proporcje są nie zachowywane, już nie mówiąc o tym że każda taka rozlewnia może posiadać "paliwo" nie koniecznie z tego samego złoża...
Tak na marginesie współczuję tym Twoim klientom, klient pewno wraca bo w promieniu 100km nie ma żadnego mechanika, to co ma biedak zrobić, naprawdę szkoda mi dalej tego ciągnąc.
Najlepszym przykładem byłyby zdjęcia blogów silnika, testy z blacksones i dane z bezpośrednich testów oleju przeprowadzone na tym samym silniku i dystansie przy tym samym stylu jazdy, ale mniejsza o to co do Ciebie Majowie też czcili słońce i jakoś na dobre im to nie wyszło, każdy leje to co lubi, ale śmieszą mnie tacy mądrale którzy nie mając bezpośredniej skali porównawczej wypowiadają się na tematy o których tak do końca nie mają pojęcia....

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Dokladnie, wystarczy wejsc sobie na kanal mobila na yt i zobaczyc ich 'testy'. Dla mnie sa smiechu warte lecz reklama jest dzwignia handlu. Dla mnie jak ktos chce to moze nawet zalac olej z lidla ;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Ty cos ty sie do mnie przyczepil? Ugryzlem cie za mocno gdy miales inne konto na tym forum?:DOchlon, robilem testy olejow samodzielnie i nie trzeba mi twoich badan gazetowych i laboratoryjnych.
Chlopie, mam kontrakt na serwisowanie ciezarowek w jednej z firm kurierskich w cheshire (coprawda jedynie 15 solowek i 3 bysy) ktora tlucze km a km... Gdybym nie mial racji co do dobierania jak to okresliles ''srodkow smarnych'' to juz dawno zmienili by serwisanta.

Ponawiam prosbe- OCHLON troche bo mnie tylko rozbawiasz tym gadaniem o wszystkim i o niczym.

Zacytuj kazed moje popeliniarskie sdanie i odnies sie do niego albo ''zamilcz ogolem'' tak jak to teraz sie czepiasz ogolem.

I kolejnym razem nie cytuj mojego posta gdy pod nim odpowiadasz bo ciezko sie polapac co jest co.:D W sesie czys glupio madry czy psycho fan:cool:

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Poza tym jak na razie Ty tutaj chcesz robić za forumowego kozaka, bo widzę że lubujesz się w produkowaniu bezsensownych postów, idąc dalej tym tropem widzę że dalsza"rozmowa" nie ma sensu, proponował bym raczej tak jak wyżej pisałem edukację w dziedzinie środków smarnych.
Tak na marginesie współczuję tym Twoim klientom, klient pewno wraca bo w promieniu 100km nie ma żadnego mechanika, to co ma biedak zrobić, naprawdę szkoda mi dalej tego ciągnąc.
Chyba dlugo nie pobedziesz na forum za takie posty i obsmarowania. Widziales jak PSUK robi? Zrobil Ci cos nie tak w samochodzie? Przeczytaj jego posty i dopiero sie "spieniaj" czy w ktorym temacie cos zle napisal. Rownie dobrze bys mogl kazdego kto w tym temacie napisal wyzwac od debili bo zle napisali o jakims oleju, gdyz Ty napisales prace o srodkach smarujacych. Wez zimny prysznic i dopiero wejdz na forum.

rabbit72

Początkujący
Punktów
3
Dokladnie, wystarczy wejsc sobie na kanal mobila na yt i zobaczyc ich 'testy'. Dla mnie sa smiechu warte lecz reklama jest dzwignia handlu. Dla mnie jak ktos chce to moze nawet zalac olej z lidla ;)
Tu ok pełna zgoda, też patrzę na takie testy z przymrużeniem oka, bo większość z nich to czysta komercja i reklama pod publikę,natomiast ja mówię o setkach tysięcy testów wykonywanych bezpośrednio przez użytkowników.
W temacie olejowym znam wielu chemików, ludzi związanych z różnymi koncernami(m.in Castrol, Motul),każdy ma oczywiście oddzielne zdanie,ale ich opinia jest poparta testami i badaniami a nie stwierdzeniem"że ktoś coś tam kiedyś używał i było złe"....

PSUK w wypadku floty z którą masz do czynienia zwróć uwagę na specyficzne warunki pracy tych olei a także na konstrukcje tych silników które być może nie są tak"delikatne" jak silniki wielu zwykłych osobówek.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no to wreszcie jaki olej jakiej firmy jest najleprzy bo już nie kumam czym się różnią jak się nie ważą w jednej beczce

P

PogotowieSamochodoweUK

Ta mala flota najechala pod moja reka juz po 700tys mil i zaczyna rdzewiec, mimo to wciaz cyka az milo i smoc jest z nimi.
Koncze udzelanie sie w tej dyskusji bo to jawna prowokacja jakich wiele w internecie.

A propo kogo znasz z motula? Z ktorej fabryki motula?:p

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Pogotowie chyba nadepnąłeś kiedyś komuś na odcisk :D

P

PogotowieSamochodoweUK

Korawles ale zebym ja wiedzial komu... na tym forum sobie nie przypominam, a to jedyna ''strona'' w internecie procz poczty i eBay z ktorej korzystam. Czuje ze ostatnio ten nowy co sie rzucal zalozyl nowe konto i mi nie podaruje jak go podsumowalem za ta jego chlodnice:D

S

S-LINE

A ja tam leje olej roslinny bo ladnie z wydechu pachnie frytkami ;)

a tak na powaznie widze ze na forum coraz wiecej tzw spinaczy...niedlugo bede sie bal cos napisac bo zostane wyzwany od debili...ale Panowie nie martwcie sie bo podejzewam ze w wiekszosci nas to nie rusza...kolejna rzecza to kazdy olej jest dobry na swoj sposob, oczywiscie sami nie wiemy co kupujemy na dobra sprawe...ja np kupuje olej mobila w beczce bo chodzi tu o oszczednosc...w wiekszosci naszych klientow gdyby mogla to lala by minerala do dpf-ow wiec temat uwazam za never ending story bo kazdy bedzie mial swoje zdanie w tej kwesti ;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Oczywiscie, rusza to tych co nie maja co robic, albo sa nie spelnieni w swoim zyciu (powiem inaczej ktorym nie wyszlo osiagniecie celu i sa flustratami) i przesiaduja na internecie zamiast robic cos pozytecznego.
Naszczescie u nas takich nie ma;) Tak wiec pieniacze ( czy zauwazyliscie panowie ze ci pieniacze to sami nowi uzytkownicy nie bedacy mechanikami?) z ostatnich kilku miesiecy niec nie wniesli, nie wyniesli, nic nie zmienili i nic nie zmienia, bo wiekszosc z nas ma szacunek jeden do drugiego i cenimy sie na wzajem, z tad watpie zeby jakie kolwiek prowokacje mogly nas sklucic itp. Jedynie co moze t w nas wymusic to smiech wszem i wobec z tych prowokatorow.

Swoja droga jakim twardym zawodnikiem trzeba byc (czyt psycholem) zeby stracic 15 min na rejestracje tylko po to zeby komus nawciskac tam gdzie sie jeszce swojej nogi nie postawilo dotychczas?:eek:

Mi by sie nie chcialo a do leni nie naleze:D
Chyba...:cool:

rabbit72

Początkujący
Punktów
3
no to wreszcie jaki olej jakiej firmy jest najlepszy bo już nie kumam czym się różnią jak się nie ważą w jednej beczce
Przede wszystkim zgodny z normami producenta, potem dopasowany do Twojego stylu jazdy i warunków eksploatacji. Odpowiedź nie jest taka łatwa jest wiele dobrych oliw, każdy ma swojego faworyta i przyzwyczajenia.
Ja natomiast walczę ze stereotypami brakiem postępowego myślenia i uwstecznianiem siebie i innych, jeśli ktoś mówi ze coś jest świetne lub nie to chciałbym wiedzieć jak argumentuje swoją wypowiedź.
Nie zamierzam nikogo dyskredytować, czy też twierdzić że to ja mam rację, nie lekceważę produktów o których nie mam dobrego zdania dlatego że mam takie widzi mi się tylko dlatego że posiadam o nim taką wiedzę PRAKTYCZNĄ i teoretyczną.
Tym samym wypowiadając się o jakimś produkcie staram się wykorzystać zdobytą wiedzę bazującą na własnych czy też zaprzyjaźnionych testach.
Jednocześnie zdaję sobie sprawę że ten sam olej może spisywać się inaczej w różnych motorach, więc staram się "uśrednić" wyniki na tym tle widzę jak każdy przepracowany olej z osobna się zachowuje.
Ja wygląda silnik po przejechaniu kilku nastu/dziesięciu tyś km czy też większym przebiegu,jak wpływa na zużycie podzespołów, spalanie, pracę silnika, jak zawartości siarki, fosforów, popiołów, czy też lepkość na ciepło lub zimno, bądź też noack, tbn wpływają na pracę tego oleju czy też zużycie motoru.
To wszystko teoria, zgodzę się , ale w swoim życiu nalatałem ok 1.5mln km, może to nie dużo ale przez wiele lat"bawiąc się" olejami, wymieniając doświadczenia , zdążyłem wyrobić sobie zdanie na temat wielu środków smarnych.
Dlatego też rozbawia mnie opinia że "najlepiej kupować w markecie", czy też jakiś olej jest zły"bo mi ktoś coś tam kiedyś powiedział", a gdzie są fakty ??
Szczerze uważam iż jeśli czasami nie posiada się dokładnej wiedzy o czymś to lepiej się nie wypowiadać, wiem że to co pisze jest dla większości tutaj tylko bełkotem, ale jeśli naprawdę zagłębicie się w temat wtedy dojdziecie być może do podobnych wniosków.
Kończąc zgodzę się z kolegą S-line w dwóch kwestiach, po pierwsze na necie jest pełno spinaczy,ale ja do nich nie należę dlatego jest to mój ostatni post tutaj.
A drugie jak wcześniej napisałem każdy ma swoje zdanie, doświadczenie i rozum, jeden od nowości do powiedzmy 100tyśkm będzie jeździł na Castrolu(PSUK - Castrol należy do BP ,czyż nie ),i nawet nie zauważy wielu różnic w pracy silnika innych, nie mówiąc już o tym co ta oliwa zostawia po sobie w środku.
A inny zauważy je zdecydowanie szybciej, choć to też kwestia wielu pochodnych .

Na koniec Panie PSUK, naprawdę nie jestem żadnym pana przeciwnikiem czy też jakimś osobnikiem który gdzieś już tu kiedyś był po prostu śmieszyła mnie pana wypowiedź(oczywiście mogłem dać spokój).
Poza tym ja nic nie wspominałem o wielkości floty czy też o fabryce motula, więc tym razem ja proponuję czytać wszystko ze zrozumieniem.
A z Motula znam ludzi z laboratorium w DE, podobnie jak z dawnego Quaker State ze Stanów(kiedyś świetnego oleju, niestety "zdeptanego" przez Shell-a), ale to akurat chyba nie jest istotne bo tutaj nie chodzi o to kto ma ciekawszych znajomych tylko o to który olej możemy polecić,a który nie i dlaczego....

Reasumując życzę wszystkim kolegom Wesołych świąt i Szczęśliwego Nowego Roku

P.S
Oczywiscie, rusza to tych co nie maja co robic, albo sa nie spelnieni w swoim zyciu (powiem inaczej ktorym nie wyszlo osiagniecie celu i sa flustratami) i przesiaduja na internecie zamiast robic cos pozytecznego.

Kolego ja do kraju w którym ty jesteś"wielkim mechanikiem" przyjechałem ponad 20 lat temu i od lat zajmuję stanowisko managerskie, co do moich osiągnięć to nie chcę się wypowiadać bo po co, ja już jestem ustawiony i nie muszę nikomu niczego udowadniać..
A co do zabicia czasu to może i masz rację dzisiaj się akurat nudzę i przeglądam sobie tematy olejowe, no i jestem ciekaw co ty takiego pożytecznego robisz choćby dla siebie.
Próbuje zgadywać że mógłbyś chociaż o olejach poczytać...
Dalej jak pisałem wyżej już nie odpowiem na Twoje jakiekolwiek zaczepki, ale chętnie poczytam jak będziesz tutaj na forum zgrywał herosa, pozdrawiam.

P

PogotowieSamochodoweUK

Motul w DE.... dziwne bo Motul ma jak dotychczas jedna fabryke we francji i tam tez jest glowna hurtownia;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Naprawde ostatnie zdanie"Weź ty się chłopie lepiej rozeznaj w temacie i dalej nie zakopuj"...
pozdr
Wejdz na strone motul i poczytaj, poczytaj w google, wreszcie zadzwon do motul i sie dowiedz. Kupuje u nich bezposrednio z francji z hurtowni wiec chyba wiem co mowie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Trebor 70 apropos tych filmików ostatnio nasz szef kupił oleje do autobusów z których przy -10 st.C zrobiła się galaretka, troche szoku doznałem :D, ale nie mój cyrk i nie moje małpy :p

Do góry Bottom