• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej

P

PogotowieSamochodoweUK

No ja wlasnie przy testach mobila 3000 zauwazylem ze w -7 TDI ledwo odpala i halasuje jak by wogole oleju nie mial przez dobre 40 sekund.

Na motulu czy quantum tego nie bylo. Wracam do motula jednak.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Więc trzeba lać to co sprawdzone a jak ktoś chce Superol CC czy CD tez może.

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Ja tam leję do siebie texaco havoline energy 5w30 i jest żyleta :D

Jan44

Nowy
Punktów
0
A dzis zrobie ci fotki tych oleji jesli bede (mam taka nadzieje bo mamy dzien wewnetrzny czyli zakupy) w sklepach o ktorych mowie i zobaczymy czy faktycznie nie sa tam dostepne.

Witam Pana kolege z UK. Pisze kolege (po fachu) gdyz sam jestem mechanikiem, od jeszcze czasow PRL
Obecnie mieszkam w Austrii i pracuje w service Mazda. Czyli nie zaprzestalem mojej edukacji na 125p. Oprócz tego mam tu paru znajomych ktorzy prowadza prywatne warsztaty samochodowe. Tak wiec mozna powiedziec ze "troszke" siedze w temacie samochodowym.
Poczytalem (mam urlop) ciekawe dyskusje Panow na tematy olejowe. I chcialbym dodac swoje 3 grosze.
Jesli chodzi o olej LM to tu w (A) i w (D) jest on uwazany za jeden z najlepszych i rowniez najdrozszych.
Castrol i Mobil sa to oleje ktore mozna kupic prawie w kazdym sklepie. Nawet spozywczym. I sa to prawie ze najtansze oleje na rynku. Natomiast olej Millers jest tu olejem niszowym. Mozna go kupic, ale tylko w niektorych sklepach. I raczej jest trudny w dostepie.
Natomiast oleju Motul praktycznie w (A) kupic nie mozna. Chyba ze na zamowienie. Generalnie jak pytamy w krajach niemiecko jezycznych o olej Motul, to sprzedawca zawsze pyta... a do jakiego motocykla. Poprostu ten olej jest tu kojarzony tylko ze sportem motocyklowym.
Jesli chodzi o ceny to olej LM jaki i Millers np.( 5w40 ) srednio za banke 5L trzeba zaplacic (zalezy od sklepu) okolo 60-80 euro. Natomiast Castrol i Mobil mozna kupic w granicach 30-40 euro.
Napisal Pan ze Millersa mozna w UK kupic prawie wszedzie i to w cenach okolo 10-20 funta za 5 L.
Obiecujac zdjecia na forum z takich sklepow. Dlatego mam prosbe, czy mozna prosic o te zdjecia z cenami na przykladowych paru butelkach.
Pozdrawiam

brzoza1

Nowy
Punktów
0
Właśnie szukałem opinii na temat oleju Millers Oils i przez przypadek trafiłem na to forum z ciekawością przeczytałem wszystkie strony w tym wątku i mam prośbę do Pana kolegi z UK żeby zamieścił te zdjęcia.

Toczyła się tu zawzięta dyskusja nad słusznością sprzedaży oleju w różnych sklepach, ale co to ma znaczyć czy olej sprzedawany np. w Tesco jest gorszy od tego sprzedawanego na stacji benzynowej czy w autoryzowanym serwisie ?

Mieszkałem naście lat w Niemczech i tam można było zakupić olej Liqui Moly, Mobil, Valvoline, Fuchs, i tak bez końca w sieci sklepów real, Extra, Kaufland itd. ale też A.T.U - Auto Teile Unger (niezależna sieć warsztatów) dostępność olejów w różnych sklepach nic nie mówi na temat ich jakości, akurat w Polsce sieć sklepów motoryzacyjnych jest bardzo rozwinięta można wybierać czy pójdę do małego sklepu których pełno albo wybiorę się do Inter Carsu, w Niemczech nie ma aż tyle sklepów motoryzacyjnych dlatego można go kupić również w sklepach spożywczych czy budowlanych nikt nie pojedzie specjalnie po bankę oleju na drugi koniec miasta ba jak dobrze pamiętam to nawet filtry można kupić w realu.

Ja jednak wybiorę Millers Oil dlatego żeby sprawdzić zobaczymy.

P

PogotowieSamochodoweUK

Witam was. Przepraszam za zwloke ale zapomnialem o temacie i juz do niego nie wrocilem. Postaram sie o zdjecia jutro bo jade do sklepu B&Q czyli Castorama i ponadto od 3 miesiecy wspolpracuje z hurtownia ktora ma tylko millers. Tak zemoge nawet rachunki pokazac gdzie za 5w 30 place 18f np.
Zreszta mam w warsztacie obecnie chyba ze 3 butle 5l tych olejow.

Postaram sie nie zapomniec.

A tu zanim wrzuce cos od siebie link do ebay. Sprawdzcie ceny to sie przekonacie.
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_o...0.l1313.TR0.TRC0&_nkw=millers+oil+5l&_sacat=0

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ford zaleca oleje 5W30,ale 5w40 można stosować bez obaw,czyli pełne syntetyki jednym słowem.

Jarek#1

Bywalec
Punktów
2
Miasto
San Bernardino, Kalfornia, USA
Długo nie pisałem ale jak przeczytałem ile olej kosztuje w Europie to już nie będę narzekał ze od kilkunastu lat za olej płacimy $2,5-4 . ( a był po 0,99 ) Olej ja najczęściej leje który dostane tanio . jedyny problem mam z 10w60 jest on zalecany do niektórych angielskich aut i za niego płace za 1 l około $12.
Czy ktoś z was widział cenę tego oleju w Europie ? Castrol Edge Sport 10w60.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ten olej kosztuje u nas ok 33 zł za litr w bańkach 1 litrowych,i ok.150 zł za bańkę 5 litrową.

P

PogotowieSamochodoweUK

10w60? Przeciez to sie leje do aut ktore sa katowane amatorsko na torach a nie do codziennej jazdy :eek:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Niekoniecznie,do silników jeżdżących z dużymi prędkościami po autostradach(dłuższe dystanse),oraz luźno spasowanych też.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Bardzo mocne silniki,w bardzo mocnych autach(np.Ferrari,Aston Martin) mogą zużywać nawet 4l oleju na 1000 km,sprawne silniki zaznaczam,gdyby do takiego silnika wlać olej o innej lepkości powiedzmy W 40,to zeżarłby 8 l.Przetestowałem olej Castrol 10W60 RS,przy ciągłej jeździe 1900 km,silnik w idealnym stanie zjadł o 75%mniej niż oleju 0W40.Poza tym ciśnienie oleju (na zegarze) podczas stania godzinami w korku latem ,w jednym z bardzo gorących południowych krajów było 3 razy wyższe ,niż na Castrolu 0W40.Gdy po przebytej trasie musiałem dolać litr oleju ,po zastosowaniu 10W60 tylko szklankę.Olej powinno się tez dobierać wedle warunków użytkowania silnika,jeśli ktoś jeździ wyłącznie na zimnym oleju(np.5 km w jedną stronę) wskaźnik lepkości zimowej 0 lub 5 jest obowiązkowy zimą, zaznaczam!!.Latem nie ma to znaczenia żadnego.Użytkownicy np.ALF ROMEO z mocnymi silnikami dali do pieca stosując oleje zalecane przez producenta,powinni inne ,do aut sportowych,czyli 5W50 lub 10W60.dlatego mają problem z byt szybko zużywającymi się częściami ruchomymi silnika.Paradoksalnie do takiego np.Fiata 126p powinno się lać 10W60 właśnie,dlaczego?!Tłumaczyć nie muszę.Wszystkie oleje MOTUL-a deklasuje Castrol przeznaczony do silników aut sportowych z dodatkiem fluorescencyjnym zapobiegającym podrabianiu,ten olej sobie zastosuj!

P

PogotowieSamochodoweUK

Alfa I mocne silniki..... mowisz o mocach przekeaczajacych ledwie 250km ;) moce maja vag mb I bmw gdzie chlopaki szaleja miedzy 700 a 1200 koni.
Co do tego zuzycia.... ja latalem teasy uk-pl-uk na 5w30 motula specyfic I nie ubywalo ki ani grama a mimo iz byl to 1.8t to mial 345km I lubilem go deptac. Pozniej ten sam olej tyle ze z przeznaczeniem do diesla w 1.9tfi 260km tez nie znikal. Zaczal jak popalilem uszczelniacze zaworowe ale to inna bajka....

Jarek#1

Bywalec
Punktów
2
Miasto
San Bernardino, Kalfornia, USA
znam Jagi i tak dla ciekawości . stare jaguary np xj40 R 6 brały czasami 1 litr na 800 mil czyli 1100km .
była to norma uważana przez fabrykę . jesli ktoś robił problemy ze za duzo pali oleju to osoba z fabryki mówiła ze to norma ! tutaj laliśmy 20w50 . klimat gorący prawie nigdy nie ma 0 C.
wymiana oleju według fabryki była rekomendowana co 7,5 tys mil .czyli jak palił 1 litr na 800 mil czyli powinien wyjechać olej pomiędzy serwisami . ale fabryka pisała sprawdzać poziom oleju dziennie . my jesteśmy mechanikami i my nie sprawdzamy w swoich autach oleju codziennie a co do osób które nie wiedzą gdzie jest bagnet . 1993 jaguar obserwując inne firmy zmienił polisę wymiany oleju na 10 tys mil ( lepszy olej moze mniej palić )
Pracowałem w serwisie dość długo i nie widziałem az tak złych aut palących olej . Chyba tylko jedna babka kupiła auto w którym chyba poprzedni włascicel dolewał olej a nigdy nie zmieniał. co 1000 mil dolewałem 2 litry i co 3 tys wymienialismy na nowy trochę pomogło ale i tak palił według normy fabryki .
zasadza w USA jest taka w zależności jak jeździsz zmieniaj olej . jeśli jeździsz autostradami zmieniaj co 10 tyś jesli tylko dom praca ,sklep częściej co 3 -4 tyś.
jaki olej leją tutaj . taki jaki mają nad głową mechanicy. właściciel warsztatu szuka najtańszych ofert i podpisuje kontrakt na 1-2 lata . tak ze jesli gość kupi Chevron czy shell to taki będzie miał klient . oczywiście czy 5w30 czy 20w50 jest sprawdzany aby nie zrobic gafy. fabryki na gwarancji , jesli silnik nawali sprawdzają jaki olej był w silniku .
pamiętam jak Jaguar wprowadził V8 wtedy zmienił olej z 20w/50 na 5w30 .
oczywiście zrobili silniki z nikasilem i zaczęło sie ze może olej ,ze może to czy tamto a tu benzyna z siarą robiła Dziury. wiele silników wymieniałem i co ciekawe silniki nawet z przebiegiem 200 tys mil łożyska miały jak nowe oczywiście jesli ludzie lali odpowiedni olej, a ścianki na cylindrach wyżarte.( ale to inny rozdział )

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tak oczywiście,olej powinno wybierać się także pod styl eksploatacji auta.Siarka to wróg silników,dlatego jak ognia powinno się wystrzegać olejów z dwusiarczkiem molibdenu(L.MOLY,FUCHS,niektóre ich oleje)są rzędowe silniki benzynowe np.BMW(stara seria 7),do których nie wolno pod żadnym pozorem wlać oleju tzw.lekko bieżnego,silnik zaciera się bardzo szybko,podczas gdy w innych silnikach nic się nie dzieje.Osobiście nigdy nie wlałbym do silnika oleju 5W30,nawet gdyby producent taki olej zalecał,tylko 5W40.Grubszy film olejowy to lepsza sprawa,niż te jakieś tam ułamki procenta zużycia paliwa mniej. Pogotowie UK,jakie oleje stosowane są w silnikach 700-1200KM?!

Do góry Bottom