• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel astra g 1.7 dti isuzu y17dt nie odpala, brak zasilania.

mlodyxd2604

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Witam wszystkich mechaników serdecznie ;) Jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Borykam się z problemem nie odpalania astry g z silnikiem 1.7dti, samochód z 2001roku. Pompa wtryskowa nie zasysa ani nie pompuje paliwa tak jakby wgl jej nie było. Dałem sterownik pompy do znajomego elektronika i rozbral go na części pierwsze i wszystko zostało sprawdzone i wygląda na sprawny. Tylko mam pytanie dotyczące zasilania sterownika pompy, ponieważ na żadnym z pinów w kostce sterownika nie ma żadnego napięcia, tak samo na elektrozawór nie daje napięcia. Ktoś wie co może być przyczyną? Jest jakiś przekaźnik lub bezpiecznik odpowiadający za sterowanie pompa w tym modelu ? Bezpieczniki wszystkie ok. Dodam jeszcze, że w silniku i w immo nie ma żadnych błędów? Możliwe żeby to immo go odcinalo ? Pomóżcie koledzy, bo już mi ręce opadają, a nie chce na darmo wymienić pompy, bo może być tak samo.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Bezpiecznik pompy jak sobie przypominam powinnien być na podszybiu. Pozatem jak układu paliwowego nie odpowietrzysz to sama paliwa nie podciągnie ze zbiornika. A co do przeglądania nastawnika to mam nadzieję że sprawdzający był kompetentny i go nie pochował.

mlodyxd2604

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Na podszybiu czy pod maską w jednej z dwóch puszek ? Do układu paliwowego dołożyłem na czas prób gruszke, więc paliwo do pompy jest napompowane, a poza tym probowalem czy zaciąga z osobnego zbiornika i nic nie ciągnie.

Co masz na myśli mówiąc o schowaniu nastawnika ? Chodzi Ci o sterownik ?

mlodyxd2604

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Aa, nie no gość dosyć ogarniety w temacoe, ale chyba bede i tak musiał kupić drugi dla sprawdzenia. Jednak zasilanie na sterownik dochodzi tylko jest ono tylko 10 sekund po włączeniu zapłonu i to mnie zmylilo, ale wgl nie dochodzi żadne napiecie na elektrozawor. Musze jeszcze sprawdzić ten czujnik stopu i temp płynu, bo też o tym czytałem

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Kolego ty tam nie kombinuj z elektrozaworami bo to nie jakiś tdi. Tak gruszką zapompać i kręcić i musi wziąść chyba że nastawnik uwalony. Dziwi mnie tylko że tyle przy nim grzebiesz i że jeszcze twierdzisz że błędami nie wali tam zadługie kręcenie generuje usterki początku konta wtrysku i masę innych.

mlodyxd2604

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Nie grzebie przy elektrozaworach, tylko sprawdziłem zasilanie na wtyczce i go nie ma. Błędami nie wali, ale jakoś bardzo dlugo nie krecilem, zeby nie zajechac rozrusznika. No a skoro gruszką napompowalem to po chwili powinno sie pojawić paliwo na wtryskach, a tu wgl nic nie podaje. Zamówie drugi sprawny sterownik i zdam relacje. Jutro jeszcze zobaczę ten czujnik stopu, chociaż stop normalnie sie zaświeca i nie rozumiem tego powiązania w oplu :D

mlodyxd2604

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Witam, wymieniłem dzisiaj sterownik i dalej nic, a co więcej po paru dniach stania dzisiaj jak zacząłem kręcić to jakby wgl kompresji nie miała, po chwili krecenia rozrusznikiem jakby zalapala kompresję na dwóch cylindrach i tak zostało, a wcześniej normalnie silnik kręcił i odpalal na plaku. Ręce mi opadają, pompa wgl nie zasysa paliwa, na wtryski też nie podaje, nie wiem co jest nie tak. Dziwna sprawa z tą kompresją, ale pompa powinna i tak pompowac. Ma ktoś może taką astre i sprawdzilby czy słychać po włączeniu zapłonu pracę elektrozaworu na pompie ? Może ktoś wie jak to z nim jest ? Ma ktoś jakieś pomysły, sugestie, bo wydałem 400 zł na sterownik i kicha dalej. Dodam, że pod komputerem przy kreceniu czujnik wysyła sygnał o obrotach silnika i pompy. Do czujnika stopu jeszcze nie zajrzałem, ale jutro sprawdzę ile ma pinów i dam znać.

mlodyxd2604

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Ale to nie jest info tylko do wyświetlania błędów metodą gaz-hamulec ? Ma to cos do tego, bo jak tak próbowałem sprawdzić to cały czas mrugala szybko i tyle. Myślałem wydrzeć pompe, bo już nie mam pomysłów, na plaku odpala, a tak nic. Żeby chociaż zaciagnela pompa paliwo, a ona w ogóle nie ciągnie, moze wałek sie ukrecil. Fajnie by było jakby ktoś sprawdził czy słychać pracę zaworu spv po włączeniu zapłonu, bo tu nic nie słychać.

saviola93

Bywalec
Punktów
2
te układy są wrażliwe na zapowietrzenie. weź gruszkę załóż przed pompę napompuj tak by była pełna paliwa, później załóż wąż od gruszki do pompy i znów napompuj, odkręć troszkę rurki od wtrysków i jedna osoba próbuje odpalić a druga pompuje gruszką i powinno się pojawić paliwo na rurkach wtedy dokręć rurki i próbuj odpalić cały czas pompując gruszką.

mlodyxd2604

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Witam, opisze wam historię astry, która najwyraźniej chce mnie wykończyć psychicznie. Stara pompa wyleciała, okazało sie, ze zatarta (ciężko było ją kluczem obrócić). Szczęśliwy tego, że znalazłem przyczyne, zakupiłem inna pompe (używke), założyłem, poskladalem - brruum - odpaliła. Moja radość nie trwała długo, bo okazało się, że nie wkreca się na obroty. Spowrotem do rozrządu, ząbek przestawilem - brrum - działa! Poskladalem szczęśliwy na próbę, wszystko było ok, wróciłem, zgasilem chciałem odpalić i szlag trafił rozrusznik, aczkolwiek kilka razy gasilem i odpalalem i było ok. Teraz po wymianie rozrusznika kręci jak głupia ale znowu nie odpali... Ręce mi opadają. Grucha podłączona, paliwo napompowane i nic. Na plaku chodzi i jak tylko odpuszcze gaśnie ....

Ma ktoś jakiś pomysł co to sie mogło wydarzyc ?

Dodam, ze sterownik podmienialem bo już mam dwa, wszystko posprawdzalem dwa razy czy wszystko jest podlaczone po wymianie rozrusznika i nic. Błędów nie ma, poza jednym od przekaźnika klimy i nie mogę go skasować, przyszedł znikąd i tak już został, ale jak silnik chodził to błąd już był i było w porządku wszystko.

Pomocy ...

mlodyxd2604

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Tak przykrecany od tyłu na 4 śrubki. Było trochę ropy w kostce od komputera, wymymylem benzyną ekstrakcyjna. Jest możliwość, zeby przez to coś sie stało z komputerem?

mlodyxd2604

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
To to panie już wiem, dlatego kupiłem drugi sterownik na samym początku i ten co był w aucie dałem znajomemu elektronikowi z filmem instruktażowym sprawdzenia go całego i wszystko było w porządku i został zlutowany ponownie i na nim już samochód zapalił i chodził i tak samo na drugim, także sterownik pompy wykluczamy. Teraz zastanawia mnie sterownik silnika czy może cos się w nim nie porobilo od ropy we wtykach

mlodyxd2604

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Już znalazłem prawdopodobną przyczynę, następną pompe założyłem i samochód pojezdzil 26km bez problemowo. Wygląda na to, że klienta ktoś nie lubi i chyba mu ktoś sypnal do paliwa, bo niemożliwe, żeby 3 pompy były wadliwe. Założę jeszcze jedną pompe, paliwo już wyciągnąłem ze zbiornika i jest takie mętne. Zaleje nowe paliwko dodatkowo mixsolu doleje i myske, że w końcu będzie to chodzić.

Do góry Bottom