• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra G 1,7TD błąd P1335-A

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Witam.
Mam problem z Oplem Astra 2 99r. moc 50kW 1,7TD. Był przełożony silnik (poprzedni brał dużo oleju ale chodził normalnie) . Długo nie chciał odpalić, odpowietrzony, na plaku zapalił ale bardzo kopcił i zgasł po puszczeniu pedału gazu. Wyskoczył błąd P1335-A Pompa wtryskowa: Brak sygnału wejściowego prędkości obrotowej silnika z jednostki sterującej. Później zapalił po bardzo długim kręceniu, na chwilę bardzo kopcił i zaczął chodzić normalnie. Zgasiłem i ponownie długie kręcenie i chodzi. Przy kolejnej próbie już nie zapalił.
Ciągle powraca ten błąd. Sprawdziłem parametry bieżące przy rozruchu:
Nie pasuje mi:
pożądany początek wtrysku 2,5 stopnia
rzeczywisty początek wtrysku 0 stopni
gdy zaczyna łapać silnik to rzeczywisty początek wtrysku jest -3 stopnie
gdy zapali i zauważę, że rzeczywisty początek wtrysku jest 2,5 i zmienia się tak jak pożądany początek wtrysku chodzi ładnie. Do czasu zgaszenia silnika. Później znów problem. Zmieniłem czujnik wału korbowego. Miał ktoś coś podobnego ?
Sterownik silnika jest przed lewym przednim kołem z dwoma wtyczkami.

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Dobrze, ale jak można to zrobić ? wykręcić go z pompy i obejrzeć luty ? Wg. parametrów bieżących wygląda na to, że sterownik podaje zły kąt wtrysku przy rozruchu i po zapaleniu, świeci się przy tym kontrolka silnika. Po około 30 s. kąt wtrysku wskakuje na pożądany, gaśnie kontrolka i silnik chodzi normalnie.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Witaj.Nie potrzebnie zmieniałeś silnik.Skoro poprzedni silnik chodził dobrze tylko palił olej trzeba było zmienić pierścienie , uszczelniacze dać głowice do sprawdzenia i tyle miał byś silniczek jak nowy.A teraz nie dość ze kupiłeś silnik + koszta przekładki to dojdzie ci regeneracja pompy wtryskowej a to nie mały fors.Prawdopodobnie przy błędzie P1335 będzie uszkodzony czujnik obrotu walka albo sam sterownik w pompie ale to najlepiej sprawdza ci którzy je regenerują... bo bez tego się nie obejdzie.
Pozdrawiam...

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Silnik zmieniłem na życzenie klienta, ja chciałem zmieniać pierścienie. Pompa wtryskowa i wtryski są przełożone ze starego. Zmieniony był silnik a osprzęt jest ze starego

A

autozibi

Silnik zmieniłem na życzenie klienta, ja chciałem zmieniać pierścienie. Pompa wtryskowa i wtryski są przełożone ze starego. Zmieniony był silnik a osprzęt jest ze starego
W takim razie przejrzyj jeszcze raz dokładnie wiązkę elektryczną ...
Sprawdź czujnik położenia wału korbowego .

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Po pierwsze nie odpowietrza się na plaku bo kończa się pompy i sterowniki po takich akcjach. Sprawdź dokładnie wiązkę tak jak napisał Zibi.

Możliwe usterki:
Wiązka
czujnik wału (już wymieniony więc wykluczony)
Uszkodzony sterownik

Stawiam na wiązkę, coś mogłeś urwać przy wymianie silnika. Sprawdź czy sterownik silnika widzi obroty wału. Przy odpalaniu silnika kąt wyprzedzenia wtrysku zawsze będzie wychodził na - czyli za GMP bo silnikowi łatwiej zapalić.

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
jak poprzednik, siadla chydraulika, odpowietrzanie na plaku powoduje zluszczenie obudowy, a wiurki z obudowy zacieraja przestawiacz, a jak przestawiacz nie w tym miejscu to i hala w pompie i dawka nizsza ot i wszystko :)

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Nigdy nie odpowietrzam na plaku. Przed pierwszą próbą uruchomienia silnika odpowietrzyłem pompę podciśnieniowo z przewodu przelewowego i odpowietrzyłem wtryski przez poluzowanie nakrętek przewodów. Plaka użyłem dopiero po wielu próbach bezkutecznego uruchomienia silnika. Nie sprawdziłem tylko kabli od pompy do sterownika, bo nie mogę dostać schematu sterowania silnikiem. Mam schemat ale od innej wersji, gdzie jest jedna wtyczka do sterownika, a tu są dwie wtyczki

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Witam. Dziękuję za zaangażowanie i rzeczowe porady. Problem rozwiązany. Jak wcześniej pisałem rozrząd ustawiłem blokując pompę i wał korbowy kołkami w odpowiednie otwory.
Przy rozbieraniu rozrządu w poprzednim silniku, z którego wziąłem pompę sprawdziłem ustawienie znaków (zawsze to robię z ciekawości, czy było dobrze) otwór do blokowania pompy był trochę przesunięty. Uznałem, że ktoś wcześniej niedokładnie ustawił rozrząd.
Przekręciłem teraz trochę pompą opóźniając wtrysk (jest regulacja na fasolkach) i silnik pali normalnie. W parametrach bieżących pożądany początek wtrysku i rzeczywisty początek wtrysku przy rozruchu szybko się zgrywają. Dziwny przypadek. Pompa była kiedyś wymieniana przez kogoś innego.

Do góry Bottom