• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra H Z17DTH Błąd ciśnienia doładowania

mihau89

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Witam.
Próbuję zdiagnozować problem z samochodem Opel Astra H 2004r. silnik Z17DTH. Problem polega na tym, że podczas pracy na biegu jałowym pojawia się błąd:
P0105-52 Ciśnienie atmosferyczne do ciśnienia ładowania - nieprawdopodobne

W momencie kiedy błąd jest aktywny parametry pracy układu doładowania silnika to:
- ciśnienie atmosferyczne 102 kPa
- ciśnienie doładowania zadane 104 kPa
- ciśnienie doładowania zmierzone 307 kPa <- coś tu nie gra
Na biegu jałowym błędu nie da się skasować.

Wystarczy zwiększyć obroty silnika lub rozpocząć jazdę i wtedy błąd da się skasować. W tym momencie pojawia się normalny odczyt z czujnika doładowania i parametry pracy wyglądają następująco:
- ciśnienie atmosferyczne 102 kPa
- ciśnienie doładowania zadane 104 kPa
- ciśnienie doładowania zmierzone 140 kPa <- jest normalny odczyt, ale troche wysoki

Co ciekawe podczas jazdy da się skasować błąd i nie pojawia się on ponownie do momentu zatrzymania i pracy silnika na biegu jałowym.

Co zrobiłem do tej pory:
- zdemontowałem czujnik doładowania, porządnie go umyłem i sprawdziłem napięcia:
-> 5V referencyjne jest
-> masa jest
-> sygnał 2.6V (przy dmuchnięciu w czujnik sprężonym powietrzem dochodzi do niecałych 5V, więc czujnik uważam za sprawny).

Wykonałem komplet logów w momencie w którym następuje problem. Dane zamieszczam na poniższym wykresie. Bardzo proszę o podpowiedzi co może być przyczyną takiego zachowania. Oprócz danych z wykresu mam cały komplet innych danych z momentu wystąpienia błędu, jeżeli mogą się one przydać to proszę napisać a niezwłocznie je dodam do tematu.
Wykres 1.jpg
Jak można zaobserwować na wykresie, podczas pracy na biegu jałowym ciśnienie zmierzone nagle zaczyna spadać prawie do 0, w tym samym momencie zmienia się odczyt z przepływomierza, zmienia się pozycja położenia przepustnicy. Tylko dlaczego tak się dzieje...?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wymień czujnik, ewentualnie jeszcze sprawdź wiązkę od niego czy nie ma przetarć izolacji.

mihau89

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Wymień czujnik, ewentualnie jeszcze sprawdź wiązkę od niego czy nie ma przetarć izolacji.

Kolego a jak wytłumaczyć, że podczas jazdy czujnik dokonuje poprawnego odczytu oraz że na postoju sygnał z czujnika się nie zmienia, jest ciągle 2,6V mimo że ciśnienie wariuje (zobacz na poniższy wykres)?

Mi to nie do końca wygląda na winę czujnika, tylko jakby sterownik przejmował kontrolę z niewiadomych przyczy...

Wykres 2.jpg

Ostatnia edycja:

Studio Art-BI

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Dębno
Dlatego, że napięcie 2,6V jest nieprawidłowe i po chwili sterownik silnika ustawia je na 3 bary bezwzględnego, wyłącza turbinę i przechodzi w tryb awaryjny. Taki błąd , to raczej sterownik silnika wyrzuca po włączeniu zapłonu, bo tylko wtedy analizuje właściwe działania tych czujników a nie na wolnych obrotach. Sprawdź jakie jest ciśnienie i napięcie na włączonym zapłonie. Może usterka czujnika MAP polega na nieprawidłowych wskazaniach bez ładowania z turbiny. Gdy turbina ładuje wtedy sterownik nie analizuje czujnika atmosferycznego z MAP. Widać na pierwszym wykresie, że sterownik przechodzi w tryb awaryjny. Zamyka sie EGR, przepustnica otwiera na maxa i ciśnienie turbo na maxa czyli 3 bary ustawia z mapy.

Kamax

Początkujący
Punktów
1
Powodów może być kilka, ale wydaje się mi, że ta usterka jest spowodowana przez czujnik ciśnienia atmosferycznego i czujnik ładowania, ponieważ komputer odczytuje i porównuje dane, może któryś z nich nawalił. Spróbuj wyciągnąć kostkę z czujnika ciśnienia atmosferycznego i psiknij ją kontaktem, a nuż pomoże.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Myślicie że tam są oddzielne czujniki ciśnienia?

sprawdź drożność układu ssania

mihau89

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Czujnik ciśnienia doładowania wymieniony na oryginał Bosch i problem już nie występuje.

Może się komuś przyda ta informacja:
- sprawny czujnik na biegu jałowym ma sygnał 1.8V

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Stefan54

Początkujący
Punktów
0
Czujnik ciśnienia doładowania wymieniony na oryginał Bosch i problem już nie występuje.

Może się komuś przyda ta informacja:
- sprawny czujnik na biegu jałowym ma sygnał 1.8V

Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Napięcie 1.8V sprawdzałeś w komputerze czy na wiązce?

Do góry Bottom