• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Combo 1.3 CDTI 2005r ciężko odpala jak zimnny

A

autozibi

Wtryski już po regeneracji a combo dalej ciężko pali , jutro rano będę go jeszcze testował.
Dodam że teraz już nawet jak jest ciepło ciężko pali , normalnie ręce i cycki opadają.
Zastanawia mnie coraz bardziej czy to czasem nie wina ecu
Skąd masz pewność iż wtryski na pewno po regeneracji są nadal sprawne ??
Sprawdź ponownie je na przelew , testuj je zaraz po odpaleniu silnika około 15 s , tzn. sprawdź ile będziesz miał paliwa .
Nikt jeszcze nie pisał ale sprawdź kompresję w silniku .

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
wtryski są już dobre robiłem test przelewowy po regeneracji (test 4 min) 15-20 sek po odpaleniu nie było jeszcze paliwa w menzurkach tylko troszkę pokazało się w przewodach )

DSC00574.JPG

ja stawiam że będzie oszukiwał czujnik Cr jednak , bo w czasie kręcenia ciśnienie paliwa skakało raz 260 bar, raz 500 bar a raz 320 bar , auto pojedzie w środę rano do gościa od wtrysków na podmianę zaworu Cr. Najdziwniejsze jest to ze wczoraj z rana odpalił od strzała i dzisiaj tak samo , więc jak to nie będzie czujnik Cr to wina będzie w mapach ecu .

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Prostownik z funkcją Booster (duży prąd rozruchowy)

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
o byś miał racje z tym układem paliwowym . Kiedyś spedziłem nad takim dziadem kilka dni az na koncu pomiar kompresji wyjaśnił sytuacje. Co dziwne auto straciło kompresje z dnia na dzień. Jak sie zagłębilem dalej w temat okazało się że nie jest to odosobniony przypadek i nawet w serwisie doskonale go znają. Pozdrawiam.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Też mam jeden taki rozkręcony silniczek z combo i również w nim nie było komprechy.
Zawory proste, rozrząd nie ruszony (choć może trochę rozciągnięty)..

Koksiu, odłącz czujnik tak jak Ci pisałem. ECU weźmie z parametrów podstawowych ciśnienie i powinien zahulać. No chyba, że w ogóle nie zagada... Na dwoje babka wróżyła, ale spróbować warto.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
próbowałem tak odpinać ten czujnik co pokazuje ciśnienie ale tak samo palił gościu co regeneruje wtryski i pompy elektroniczne podmieni regulator ciśnienia paliwa i wtedy będzie wiadomo co dalej :)

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
i co rozwiazales problem?mialem 2 podobne przypadki i za kazdym razem rozrzad

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Tak auto było u gościa od wtrysków , i miało zawalone sitko w zaworze DRV w pompie wysokiego ciśnienia , auto już pali normalnie

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Czy orientuje się ktoś na temat wartości przepływu dla pompy niskiego ciśnienia?
Mam corse z takim silnikiem, trafiła w moje ręce z przestawionym rozrządem. Po wymianie łańcucha i napinacza bardzo ciężko odpala. Jeśli już odpali pracuję równo choć nieznacznie przydymia. W zwiazku z tym raczej odrzucam prawdopodobieństwo uszkodzenia zaworów.
Diagnoza autocomem wyrzuciła błąd P1190 usterka w obwodzie czujnika ciśnienia na szynie common rail. Czujnik podmieniałem i problem nie zniknął wiec odpada uszkodzenie czujnika.
Na pracującym silniku na wolnych obrotach cisnienie ok 25 Mpa. Zarówno wartości zadana jak i zmierzona takie same. Duże róznice pojawiaja sie na wysokich obrotach, niekiedy spadki są tak duże ze auto gaśnie. Filtr paliwa wymieniłem, nie zaglądałem jeszcze do regulatora ciśnienia.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Rozgryzłem temat. Problemem było zanieczyszczone sitko w regulatorze ciśnienia.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Przypuszczalnie jakieś drobinki z filtra. Auto raczej długo nie miało serwisu, sam olej z miski wypływał jak galareta filtr paliwa w opłakanym stanie.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
tak, wielu ludzi nie dba tutaj o samochody. Jedni z tego wzgledu że ich nie stać inni bo ich na to stać - czytaj - zepsuje sie to kupi inne. I tak auto jeździ aż padnie, wtedy laweta i do warsztatu. Oczywiście nie wszyscy, ale sporo tu takich.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Potwierdzam, czasem nóż się w kieszeni otwiera jak się widzi co poniektóre auta. Wsiada i na zimnym silniku od razu w palnik itp. Jedzie (o ile jest w stanie jeszcze jechać) później taki delikwent np. na MOT (przegląd techniczny) i wielce zdziwiony że naprawa przewyższa wartość samochodu.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A kiedyś na sąsiedniej stacji kontroli pojazdów wjechał Fiat 125 p i na trzepaczce się złamał ... jakie jaja były bo właściciel skarżył stacje ze mu auto połamali .. oczywiście przegrał ale laweta itp . Nie podbili mu przeglądu ....;) dziwne prawda ?
przedwczoraj miałem na diagnostyce Fiata Albea .. pomijam ze odma zabetonowana i przepustnica czarna to świece z napisem FIAT ... podejrzewam że to jeszcze oryginalnie montowane a auto miało 160 kkm , kultura techniczna na świecie schodzi na psy potem się dziwić ze wstawiają do elektroniki ostrzegacze , ale chyba trzeba by syreny założyć bo miał przyjechać na diagnostykę toyota bo mu się zaświeca ABS i silnik ale nie ma czasu .... i jeździ .

Ostatnia edycja:

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
650 Mpa to wartosc jaka ECU by chcialo na dana chwile. w zaleznosci z jakiego uzadzenia diagnostycznego kozystasz roznie moze pokazywac wiec bedzie pokazane cisnienie zdeterminowane czyli takie jakie chcial by miec w danej chwili a druga wartosc to rzeczywiste cisnienie. common rail raczej bedzie mial klopoty z odpalenie jezeli cisnienie nie urosnie do 260 bar w ciagu pierszych sekund rozruchu

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
650 Mpa to 6500 bar:) ecu nie steruje wtrysku dopoki cisnienie na szynie nie osiaga wartosci minimalnej okreslonej w sterowniku, zwykle to 250 bar. Zanieczyszczenie zaworu drv to czesty motyw, duzo rzadziej wystepuje na zaworach zme czyli dozujacych. Nie pamietam po ktorym roku ale bosch wrowadzil czujniki bez sitka. jak kupisz nowy nie bedzie juz mial tego wynalazku w postaci sitka.

Do góry Bottom