• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Corsa D 1.3ctdi 2008 - Auto nie odpala za drugim razem.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Nabijanie postów nic tu nie ma.
Autor tematu dostał kilka punktów do sprawdzenia.
Poczekajmy, aż to ogarnie i przedstawi nam wyniki.
Wówczas prowadzenie wywodów będzie miało sens, bo na razie, to tylko bicie piany ;)

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Tak jak napisałem powyżej.
Nie jestem zwolennikiem wymieniania części na "pałę", dużo już się na oglądałem i słyszałem jak pół silnika wymienione a usterka ustępowała dopiero po wymianie np. filtra paliwa czy głupiego palca w kopułce rozdzielacza wysokiego napięcia.
Taki czujnik położenia wału można sprawdzić pod kątem jego rezystancji która ma się zgadzać w danym przedziale, miernik w rękę sprawdzić jaką wartość pokazuje przed odpaleniem, co pokaże po braku chęci do odpalenia, skoro nie jest drogi wymienić na "pałę".
Ps. Podłączam się do postu kolegi Grzybol.

czeslaw555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
tyle już wymienił w tym aucie ...czy to za poradą na forum czy też nie, tego nie wiem, ale to co jest teraz do sprawdzenia to już pikuś...

toobad

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Zakopane
Dowiedziałem sie że w ASO jest kilka ulepszeń programu sterownika silnika co do takich objawów ,widać nie jeden taki przypadek ,aczkolwiek najpierw trzeba wyeliminować inne ewentualne przyczyny .

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Dziwne to Wasze gdybanie . Tech 2 do łapy i troszkę teorii i po problemie. Sprawdzisz wszystkie parametry od a do z

mcrazy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
na razie nikt nic mądrego nie wymyślił jak widzę, prawda ? Prawda, podaję co może lub jest powodem takiego zachowania . Proszę ostry4 zapodaj pomysła co zrobić i jak .:)

Zamówiłem profilaktycznie czujniki położenia wału i wałka...
Zobaczymy...

Dziwne to Wasze gdybanie . Tech 2 do łapy i troszkę teorii i po problemie. Sprawdzisz wszystkie parametry od a do z

Jeśli to możliwe to byłbym wdzięczy za jakiekolwiek wskazówki jak zdobyć tech2...

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Tak jak napisałem powyżej.
Taki czujnik położenia wału można sprawdzić pod kątem jego rezystancji która ma się zgadzać w danym przedziale, miernik w rękę sprawdzić jaką wartość pokazuje przed odpaleniem, co pokaże po braku chęci do odpalenia, skoro nie jest drogi wymienić na "pałę".
Ps. Podłączam się do postu kolegi Grzybol.

Jeśli to będzie czujnik halla, to na bank go w ten sposób uwalisz.

Zamówiłem profilaktycznie czujniki położenia wału i wałka...
Zobaczymy....
Bez sensu.. Co to znaczy, profilaktycznie ? Jak masz katar, to lekarz profilaktycznie leku na oko Ci nie przypisuje. Oscyloskop w łapkę i podejrzeć oscylogram.
Jeśli nie masz wiedzy i sprzętu, to po co się brać ? Mechanik poprawnie zdiagnozuje i usunie usterkę za 100 zł + koszt padniętego podzepołu, a Ty wymienisz pół samochodu na chybił trafił za 1000zł i efekt może być różny!

witold1970

Gaduła
Punktów
2
Miasto
przemysl
Kolega sugeruje już zaawansowane urządzenie diagnostyczne tak... Czy może da się te parametry określić... że tak powiem chałupniczo ?
chałupniczo kolego mozna malucha zrobic a tu nic nie zrobisz jak nie masz czym tylko czas i pieniądze stracisz i na koniec powiesz poco mi to było zrób jak ci fructon radzi

mcrazy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Jeśli to będzie czujnik halla, to na bank go w ten sposób uwalisz.

Bez sensu.. Co to znaczy, profilaktycznie ? Jak masz katar, to lekarz profilaktycznie leku na oko Ci nie przypisuje.

Tak się składa że podobny temat założyłem na kilku innych forach... oczywiście aby mieć szerszy pogląd na sprawę.
Może źle zrobiłem używając słowa 'profilaktycznie'... ale decyzja o wymianie czujnika położenia wału wynikła z podobnych przypadków na jakie natrafiłem.... Czujnik położenia wałka to już przypadek bo znalazłem oba na jednej aukcji w cenie powiedzmy połowy czujnika... a więc czemu nie...

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Bez podpięcia się pod sprzęt diagnostyczny ciężko będziesz miał namierzyć usterkę.Czujnik położenia wału w prosty sposób można sprawdzić tym bardziej że on jest umiejscowiony w dobrym miejscu i na pewno go nie zepsujesz miernikiem.Ja raczej bym obstawiał usterkę związana z paliwem.Spróbuj odpalić go z plaka jak nie chce zagadać i zobaczysz czy wtedy będzie chodził czy też nie.Pierścienie nie mają tu nic do rzeczy na pewno.Serwisuje kilkanaście takich aut i wszystkie te silniki wytrzymują ok.300tys bez remontu tylko że nie są oszczędzane bo to firmówki:)Podjedz do konkretnego warsztatu z dobrym sprzętem diagnostycznym i niech sprawdzą dokładnie parametry.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Pompa w baku piszesz że działa ale sprawdzałeś jakie jest jej ciśnienie przy pompie CR, jak nie chce odpalić. Spróbuj tak ja piszą wcześniej plakiem.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Czujnik położenia wału w prosty sposób można sprawdzić tym bardziej że on jest umiejscowiony w dobrym miejscu i na pewno go nie zepsujesz miernikiem.
Nie wiem jaki tam jest czujnik, czy halla czy magnetoindukcyjny.
Jednak dementuje pogłoskę całym swoim autorytetem, że tego pierwszego nie uszkodzisz miernikiem, bo niemiło się ździwisz !
Drugi a i owszem, jak najbardziej, multimetr w łapkę to podstawa ;)
Do halla tylko dioda led, jeśli nie posiadamy oscyloskopu, ewentualnie miernik analogowy, który wskaże wahanie napięcia, a nie uśrednione...

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Nie wiem jaki tam jest czujnik, czy halla czy magnetoindukcyjny.
Jednak dementuje pogłoskę całym swoim autorytetem, że tego pierwszego nie uszkodzisz miernikiem, bo niemiło się ździwisz !
Drugi a i owszem, jak najbardziej, multimetr w łapkę to podstawa ;)
Do halla tylko dioda led, jeśli nie posiadamy oscyloskopu, ewentualnie miernik analogowy, który wskaże wahanie napięcia, a nie uśrednione...

nie chcę się kłócić ale nigdy nie uszkodziłem czujnika halla miernikiem a sprawdzałem ich wiele.kilku mechaników tak robiło i żadnemu się nic nie stało.Ale być może da radę to zrobić,już nie wiem:)

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
To się nie kłóć, tylko doczytaj i przyjmij do wiadomości ;)
Wiesz jak działa multimetr oraz czujnik halla ? Jak podasz mu napięcie z multimetra na sygnałowy, to na 100% go uwalisz. Kładę rękę na stole, a Ty bierz siekierę. Jak będzie po takim zabiegu sprawny, to śmiało tnij :D

Kuknij choćby dwa pierwsze tematy z googla i ew. dalej, jeśli masz ochotę:
Kod:
https://www.google.pl/search?q=czujnik+halla+a+multimetr&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=ctrl&ei=bbgRU-jyE6WI8Qfg24CYCg&gws_rd=cr#channel=sb&q=czujnik+halla+multimetrem&rls=org.mozilla:pl:official

Bez ich otwierania, to co najważniejsze, jest do odczytania.

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Nie no nie twierdzę że nie masz racji,tylko że widziałem kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt razy jak mechanicy sprawdzali multimetrem czujnik halla bo nie mieli diody ani oscyloskopu,więc jakoś sobie radzili.Mówili że mierzą rezystancję.I widziałem że np.na zimnym silniku była prawidłowa a jak tylko się rozgrzał to spadała do 0.Auto wtedy np gasło i nie można było go odpalić dopóki nie ostygnie.Widzisz ja nie napisałem tego bo tak mi przyszło do głowy,tylko dlatego że widziałem na własne oczy jak inni to robią i z resztą ja też potem zacząłem tak sprawdzać i powiem Ci szczerze że po takim sprawdzaniu nigdy nie został uszkodzony czujnik.Może miałem fart:)z resztą oni też:)nie wiem.Poczytam sobie więcej na ten temat bo mnie to zainteresowało.Czujniki halla są również w układach abs.Prawda?nie wiem czy we wszystkich,ale np. elektronik sprawdzał zwykłym miernikiem taki czujnik.Miał 2 jeden sprawny drugi nie i faktycznie widziałem że na pierwszym pokazało np.986 OHM a na tym drugim 1 OHM(ten był wg.niego nie sprawny)po wymianie tego jednego abs działa.Opinie są podzielone i nie wiadomo kogo tu słuchać :)

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
w ksiazkach pisza ze nie wolno mierzyc omomierzem bo zaden autor nie bedzie bral odpowiedzialnosci za spalenie takiego czujnika gdyz omomierze sa rózne, a jak wiadomo zeby sprawdzic opór omomierz przepuszcza prąd przez badany obwód i dlatego pisza ze nie mozna sprawdzac omomierzem bo jak bedziesz miał z omomierza puszczone wieksze napiecie niz jest wymagana na czujnik to mozesz go uszkodzic i z tąd cała wywoda i rózne opinie ze sie nie mierzy....

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
To się nie kłóć, tylko doczytaj i przyjmij do wiadomości ;)
Wiesz jak działa multimetr oraz czujnik halla ? Jak podasz mu napięcie z multimetra na sygnałowy, to na 100% go uwalisz. Kładę rękę na stole, a Ty bierz siekierę. Jak będzie po takim zabiegu sprawny, to śmiało tnij :D

Kuknij choćby dwa pierwsze tematy z googla i ew. dalej, jeśli masz ochotę:
Kod:
https://www.google.pl/search?q=czujnik+halla+a+multimetr&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=ctrl&ei=bbgRU-jyE6WI8Qfg24CYCg&gws_rd=cr#channel=sb&q=czujnik+halla+multimetrem&rls=org.mozilla:pl:official

Bez ich otwierania, to co najważniejsze, jest do odczytania.
Nie no nie twierdzę że nie masz racji,tylko że widziałem kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt razy jak mechanicy sprawdzali multimetrem czujnik halla bo nie mieli diody ani oscyloskopu,więc jakoś sobie radzili.Mówili że mierzą rezystancję.I widziałem że np.na zimnym silniku była prawidłowa a jak tylko się rozgrzał to spadała do 0.Auto wtedy np gasło i nie można było go odpalić dopóki nie ostygnie.Widzisz ja nie napisałem tego bo tak mi przyszło do głowy,tylko dlatego że widziałem na własne oczy jak inni to robią i z resztą ja też potem zacząłem tak sprawdzać i powiem Ci szczerze że po takim sprawdzaniu nigdy nie został uszkodzony czujnik.Może miałem fart:)z resztą oni też:)nie wiem.Poczytam sobie więcej na ten temat bo mnie to zainteresowało.Czujniki halla są również w układach abs.Prawda?nie wiem czy we wszystkich,ale np. elektronik sprawdzał zwykłym miernikiem taki czujnik.Miał 2 jeden sprawny drugi nie i faktycznie widziałem że na pierwszym pokazało np.986 OHM a na tym drugim 1 OHM(ten był wg.niego nie sprawny)po wymianie tego jednego abs działa.Opinie są podzielone i nie wiadomo kogo tu słuchać :)

Koniec bajek :D jeśli hall jest 5v miernik go uwala i podpisuje sie pod wersją grzybol-a
przebijając stawkę zakładu o 2 flaszki ;)

Do góry Bottom