• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Combo 1.3 CDTI 2005r ciężko odpala jak zimnny

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
do takich zjawisk uzywam edia pro deltatech i wszystko jasne co sie dzieje
zasada jest taka do 2sekund kręcenia ma miec minimum 200mpr

od początku kręcenia rozrusznikiem wystarczy sekunda na uzyskanie ciśnienia po kturym sterownik decyduje na załączenie wtryskiwaczy
około 180mpa

po tem jest skok do góry i spada na około 350mpa

koledzy dobrze radzą sprawdz oringi np. na pompie cr ,,wymiana w ciemno polecam dwa od rurek dochodzących do pompy

Załączniki

• str_edia7.png
    str_edia7.png
    108,1 KB · Wyświetleń: 25
Ostatnia edycja:

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
Wiem i to rozumie :) ale mi chodzi o to tylko żebym sprawdzić co to jest te ustawienie ciśnienia w rampie bo na zgaszonym silniku pokazuje 645 Mpa a nad ta wartością jest druga wartość która pokazuje po odpaleniu auta a wtedy to ustawienie ciśnienia w rampie sie zmienia na takie samo jak ta druga wartość

miałem taki przypadek.na szynie paliwowej jest czujnik ciśnienia rail ,apo 2 stronie szyny jest elektromagnetyczny zawor ciśnienia paliwa a do niego doprowadzony jest gumowy węrzyk.zciągnij izaślep.potem zapal zimny silnik i obserwuj czy z tego zaworu tej cienkiej rurki nie leci paliwo.jak są wycieki w czasie rozruchu to do wymiany.te zaworki są drogie 8stuw

sprawdz zawor regulacji ciśnienia paliwa.zciągnij węrzyk i go zaślep.zapal silnik na zimno .jak wylayuje paliwo z zaworu podczas rozruchu tzn czujnik do wymiany

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pokasowac po jednym zerze z tych MPa, i w zasadzie zrobic jeszcze raz ta diagnoze, ja z tego co sie naczytalem to nie doczytalem czy cisnienie na szynie narasta prawidlowo czy tez nie.

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
moze to byc wartosc zadana i wykonana,, ten sterownik marelli tak ma .. ,, w czasie startowania rano zobacz jaka jest wartosc ,, ,do pompy rail dochodza dwie rurki na nich sa oringi ,,czesto w tych miejscach sie rozszczelnia uklad paliwowy
obiaw jest taki jak po wymianie filtra paliwa ,,ciezko odpala rano ,,, nienapisales jak dlugo byl robiony test przelewowy a to wazne jak chcesz ustalic czy to wtryski ,,,pomiar ma byc ml/min

Do góry Bottom