• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Combo 1.3 CDTI 2005r ciężko odpala jak zimnny

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Pacjent jak w temacie , ciężko pali jak zimny , jak już odpali to kuleje i nie reaguje na gaz , później wkręca się tylko do 1,5 tyś po czasie do 3tyś i zaskakuje.
Sprawdziłem czujnik temperatury paliwa , płynu chłodzącego , temp. zewnętrznej żaden nie oszukuje.
Brak błędów.
Jak dokładnie sprawdzić czujnik ciśnienia na listwie , i czujnik Cr ?
Ciśnienie na listwie niby jest dobre bo jest 3-3.5 bara.

Co jeszcze dokładnie sprawdzić ? Z góry dzięki za sugestie :)

toobad

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Zakopane
Akumulator , rozrusznik , świece żarowe , EGR częściowo zablokowany daje objaw braku reakcji na pedał gazu , czujnik CR wykręć i sprawdz oringi , zapchany DPF? jeśli posiada .

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
Powietrze może ciągnie sprawdż układ paliwowy.I napisz dokładnie jakie ciśnienie na listwie,bo z tego co napisałeś to niewiadomo ile.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Egr działa i jest czysty , świece grzeją , aku nowe , rozrusznik kręci dobrze ewidetnie cos nie tak z układem paliwowym, nie pisałem wczesniej o świecach bo takie rzeczy sprawdzam na samym początku :) dpfa raczej nie ma sprawdzę jutro

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
1.3 i dpf ? Nawet gdyby to raczej i tak nie jego robota. To musi byc coś z układem paliwowym.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Załóż przelewy na wtryski i zobacz co się dzieje.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
mam taki zamiar ale dopiero wczoraj zamówiłem tester myślę że jutro będę miał , co do ciśnienia na rampie to w czasie pracy silnika ma 300 bar tylko dziwi mnie to że przed odpaleniem rano pokazuje 1460 bar czy to normalne ? Czy raczej czujnik na listwie oszukuje ?

Ostatnia edycja:

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Raczej nie prawidłowe to ciśnienie rano, poluzuj rurkę od wtrysku i zobacz czy spadnie to ciśnienie jeżeli nie to jest coś nie tak z tym czujnikiem.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Test przelewów wygląda tak
DSC00564.JPG

1- 7,5
2- 6
3- 8,5
4- 5
(menzurka skala od 0-10 to 55 ml )
Zastanawia mnie jedno
w danych rzeczywistych jest coś takiego jak:
ustawienie ciśnienia w rampie 645 Mpa
po odpaleniu spada do wartości takiej jak jest ciśnienie paliwa w listwie w czasie pracy silnika czyli na wolnych obrotach 350 bar , wie ktoś o co w tym chodzi ? czy to jest ustawienie z ecu czy z tego czujnika na listwie. Nie mam jak mu sprawdzić ciśnienie na pompie wstępnej bo mam uszkodzony manometr i muszę dopiero zamówić nowy.

Ostatnia edycja:

reewerd

Początkujący
Punktów
3
www.mojautoexpert.pl
Kolego, mam takie combo u siebie w pełni sprawne . Podłącze sie dzisiaj kompem i zobacze jakie mam wartosci cisnienia przy rozruchu.
Jednak z Twojego opisu skłaniałbym sie ku twierdzeniu,ze to EGR.
Miałem juz identyczny przypadek.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Jeżeli wtryski na przelew dają za dużo to jak ma mieć ciśnienie na rampie jak należy ? Po menzurkach widać jak byk że tego ciśnienia nie będzie poprawnego.

reewerd

Początkujący
Punktów
3
www.mojautoexpert.pl
teoretycznie tak,ale kolega nie napisal jak długo silnik pracował z menzurkami??!! Róznice w ilosci sa spore,ale ogólna ilosc zalezna od czasu testu.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Wiem i to rozumie :) ale mi chodzi o to tylko żebym sprawdzić co to jest te ustawienie ciśnienia w rampie bo na zgaszonym silniku pokazuje 645 Mpa a nad ta wartością jest druga wartość która pokazuje po odpaleniu auta a wtedy to ustawienie ciśnienia w rampie sie zmienia na takie samo jak ta druga wartość

Do góry Bottom