• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel COMBO 1.3 CDTI koło rozrządu na wale korbowym

Semerchet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Na początku chciałem się przywitać. Pękł mi łańcuch rozrządu w silniku 1.3 CDTI (schemat poniżej w załączniku). Moje pytanie dotyczy koła zębatego na wale korbowym. Niema na nim żadnego frezu, klina. Czy ono jest mocowany tylko za pomocą flanszy i śruby która je ściska?

Załączniki

• path4138.png
    path4138.png
    225 KB · Wyświetleń: 127

Ramzes112

Początkujący
Punktów
0
Tak mocowanie koła zębatego na wale korbowym jest bezklinowe na docisk konieczna nowa śruba i dokręcić zalecanym momentem, wszystke koła na rozrządzie bezklinowe pomiędzy wałkami też.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
potwierdzam niema klina, ostatnio na warsztacie przy wymianie uszczelniacza wału korbowego przód kolega sie o tym przekonał:)

Ramzes112

Początkujący
Punktów
0
Można się zdziwić niby takie proste wymienić uszczelniacz:)

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
zdziwił się jak uruchamiał silnik:) a raczej próbował uruchomić..... ktos na forum juz pisał tak " głowa w dół a głowica w górę" :) 2 zawory do wymiany i autko gotowe za 2 dni:p

Ramzes112

Początkujący
Punktów
0
Dobrze że tylko na 2 zaworach się skończyło a wałki i dzwigienki wytrwały....

Semerchet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Mogli byście mi jeszcze panowie powiedzieć czy śruba mocująca koło zębate na wałku rozrządu ma prawy czy lewy gwint?

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Lewy na 99% edit: nie doczytalem ze chodI o walek rozrzadu. Oczywiście o walekorbowym pisalem. Sory!

Ramzes112

Początkujący
Punktów
0
Koła zębate pomiędzy wałkami się nie przesunęły przy kolizji?

Ramzes112

Początkujący
Punktów
0
Tych kół pośredniczących pomiędzy wałkami do samego łancucha rozrządu się nie luzuje. Ale po kolizji lubią się przestawić wałki pomiędzy sobą właśnie na tych kołach to mam na myśli.

Semerchet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Trochę chciałbym odświeżyć. Podczas ustalania pozycji wału, tłoki ustawiają się w ten sposób (rysunek załącznik). Czy tłoki powinny być w takiej pozycji?

Załączniki

• Zdjęcie0049.jpg
    Zdjęcie0049.jpg
    477,2 KB · Wyświetleń: 58
Ostatnia edycja:

Semerchet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Reasumując:
- koła rozrządu bezklinowe,
- na wale korbowym śruba z lewym gwintem, na wałku rozrządu z prawym (bardzo mocno skręcona - w instrukcji 120 niutonometr),
- ustawienie rozrządu - dwie śruby ustalające położenie wałków rozrządu, blokada napinacza i blokada koła zamachowego (położenie tłoków mniej więcej po środku),
- przyrząd jak na załączonym obrazku 2 sztuki (koszt to około 5 zł+piwko dla znajomego tokarza) - śruba ∅16 tylko nie pamiętam czy gwint x1 czy x1,5, najlepiej wziąć zaślepkę.

Miałem problem ze znalezieniem punktu na kole zamachowym. Pręt pasował w 2 lub 3 miejsca. Nie wiem co za cholera, więc wyjąłem wtryskiwacze i wsadziłem w otwory pręt. I to chyba wszystko. Semerchet

Załączniki

• rect4727.png
    rect4727.png
    763,4 KB · Wyświetleń: 56

Ramzes112

Początkujący
Punktów
0
Ważne żeby koła zębate te z tyłu wałków rozrządu dokręceć trzymając kluczem za wałek a nie na samej blokadzie bo może pęknąć miejsce pod blokadę:)

Semerchet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
To ja dorzucę, że można zmienić rozrząd bez zdejmowania miski oleju (ważne - dobry silikon i pozbyć się szpilek do mocowania pokrywy rozrządu, miejsce podczas odkręcania smoka zabezpieczyć szmatą).

Ostatnia edycja:

automarszczecinek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3
no to ja powiem że zdjęcie miski to jest 30 min i robota jest o 200 % łatwiejsza a poza tym przy zdjętej misce nie musiał byś wyciągać wtrysków bo widział byś od dołu korby i ustawienie tłoków w linii blokada odpowiednio pasuje tylko i wyłącznie w jednym miejscu.
bardzo prosty rozrząd bez żadnych wodotrysków

Do góry Bottom