• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Corsa b 1.0 12v - dławi się, strzela na PB

ByQ.

Początkujący
Punktów
0
Witam Serdecznie.

Tak jak w temacie mam problem z swoją corsiną, mianowicie odkąd ją mam jest problem z pracą silnika na benzynie. Na gazie chodzi bez zarzutu.

Opel Corsa B 1.0 12V X10XE

Od 2 miesięcy długo kręci z rana na zimnym za nim odpali, jak odpali to gasnie trzeba próbować 2-3 razy i pulsować gazem żeby utrzymał obroty i nie zgasł chociaż czasami i tak zgasnie ale po kilku próbach się w końcu udaje. Nie raz skończył mi się gaz, i jak silnik był nagrzany to szło 80kmh jechać ale było to męczące ponieważ trzeba pulsować również gazem, i nie raz nagle dostaje muła, szarpie i zwalnia.. Strzały w kolektor dolotowy - nie raz i w wydech.

W ostatnim czasie wymienione:

- Pompa wody

- Przepływomierz

- W sierpniu pompa paliwa(dodam, że po jej wymianie jakiś czas było lepiej, nie do końca ale wkręcał się normalnie w obroty)

- Termostat(tu dodam, że przy wymianie się zdziwiłem, ponieważ ściągając obudowę termostatu, nie ujrzałem termostatu.. 30tys KM jeździłem bez)

- Czujnik położenia wału

- Świece zapłonowe

- Cewke zapłonową

Przez rok i dwa miesiące zrobiłem nią, ponad 40tys KM. I wszystko na LPG. Jednakże chciałbym doprowadzić tą benzynę do ładu.

Filmik:

https://youtube.com/shorts/yZmzoiuiTNU?feature=share4

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
masz jakiś tester? należałoby błędy i parametry sprawdzić na sam początek

ByQ.

Początkujący
Punktów
0
Mam obd2 vgate tania kupa ale corsy nie obsługuje, i VAG Kkl ale jak jego próbowałem podpiąć to wyskakiwał błąd w laptopie coś w stylu 'Proszę przełożyć pin 7'. Jaki najtańszy do corsy z 1999r podejdzie?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Zmierzyć cisnienie paliwa, tam jest jakiś filtr paliwa?
Automatyczne połączenie postów:

Corsa B, to chyba kody błyskowe tam są

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
A jakiej firmy pompę zakładałeś ? Bardzo prawdopodobne że tutaj jest problem. Bez pomiaru ciężko będzie stwierdzić.

ByQ.

Początkujący
Punktów
0
Powiem tak. Pompkę brałem używaną gościu przy mnie odpalał na niej auto i przy mnie ją wyciągał, tyle że jest ona z silnika corsy ale 1.2. Gościu twierdzil że jeśli mam 12v to bez problemu pociągnie.
Przed jej wymianą, auto nie odpalało a po wymianie nawet w miare się wkręcał w obroty, i nie strzelal troszke coś tam przerywało ale nie tak jak aktualnie. I druga ważna kwestia, o której zapomniałem napisać to, to, że miałem pompke paliwa na krótko + mało paliwa w baku, i jakiś miesiąc temu nie wylączyłem jej i tak chodziła dopóki akumulator nie padł do zera.. Ale przed tym, też były takie objawy.

ByQ.

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję Bardzo Panowie za naprowadzenie. Po weekendzie kupię pompkę, tematu jeśli mógłbym prosić nie zamykajcie - po wymianie napisze czy objawy występują dalej. Pozdrawiam i życzę Wszystkiego Dobrego.

ByQ.

Początkujący
Punktów
0
Niestety wymiana pompy paliwa nie pomogła przy okazji wymieniłem filtr powietrza bo poprzedni był strasznie zasyfiony

Kecaj1201

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Kolektora ssacy się rozszczelnił albo czujnik temp powietrza zasysanego przekłamuje i problem w doborze dawki ssania ma.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
A może warto podłączyć pod komputer i zerknąć na podstawowe dane, przecież to bez sensu takie diagnozy.
LPG i ciągła jazda na rezerwie w baku. Tam było więcej wody niż benzyny. Szlam zapchał wtryski i tyle w temacie.
Filtr paliwa kolego wymieniałeś, czy tylko ten "strasznie zasyfiony" powietrza?

ByQ.

Początkujący
Punktów
0
Za 100pln interfejs dostanę gdzieś?
Pytam czy za tyle, ponieważ słyszałem że już tyle odczyt kosztuje na warsztacie.

Filtr paliwa wymieniany był we wrześniu ubiegłego roku, w raz z pompką. Czujnik temperatury 3 miesiące temu, razem z pompą paliwa.

Szlam zapchał wtryski i tyle w temacie.
Też o tym pomyślałem, czytając jakie objawy wtrysków. Ja zrobiłem nią przez rok i 2 miesiące 41tys.KM+, z czego na benzynie może 200KM(nie z powodu oszczędności tylko z powodu właśnie tych objawów..)

Dorwałem ją za tysiaka, z myślą że pojeździ miesiąc max, a tu po roku zacząłem dopiero coś robić bo zasłużyła. Olej tylko dolewałem, dopóki miski nie rozdupcyłem, to 30tysKM bez wymiany pokonała, na LPG jeździ i na wolnych chodzi bez problemu i nie zapowiada się żeby miała przestać ale chciałbym te PB też doprowadzić..

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
"Dorwałem ją za tysiaka, z myślą że pojeździ miesiąc max, a tu po roku zacząłem dopiero coś robić bo zasłużyła. Olej tylko dolewałem, dopóki miski nie rozdupcyłem, to 30tysKM bez wymiany pokonała, na LPG jeździ i na wolnych chodzi bez problemu i nie zapowiada się żeby miała przestać ale chciałbym te PB też doprowadzić.."

Jak tak bardzo chcesz, ją uleczyć to zalej pół baku 98, wlej TECa200-wtrsyki również do baku i lecz. Tylko przed wlaniem TECa koniecznie wymień filtr paliwa i nieważne że był wymieniany we wrześniu, to 50zł! No i staraj się żeby jak najwięcej jeździła na Pb.
Jeżeli to nie pomoże, to sobie odpuść dawanie jej drugiego życia. Pójdziesz w koszty, a trafisz na paproka, to i tak nic z tego nie wyjdzie, tylko dziura w kieszeni.

ByQ.

Początkujący
Punktów
0
Powracam.. Z powodu wydatków I braku funduszy nic nie robiłem, ale.. Podłączyłem go pod kompa i wyskoczył błąd p0130..

Załączniki

• 20230317_172452.jpg
    20230317_172452.jpg
    4,3 MB · Wyświetleń: 16

ByQ.

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję dobry Człowieku za udzielenie odpowiedzi.

Przypomniałem sobie wczoraj o czymś jeszcze.. Takie cuś, I od odkąd ją mam to tak jeździłem, i po ponad roku sobie uświadomiłem, że poniższy żółty kabelek musi mieć swoją drugą połowę. 20230324_144936.jpg

Więc zajrzałem głębiej, znalazłem i połączyłem, z myślą, że to będzie przyczyną i.. MISJA NIEPOWIODŁA SIĘ.
Tylko pytanie czy ta mała czarna kostka niżej też ma swoje miejsce..

...Co to w ogóle jest, od gazu coś?
*LPG BRC 2004r Historia.
20230324_144915.jpg

Janusz LEVEL EXPERT, działał przy tej corsinie. Rok jeździłem bez termostatu, nawet nie wiedziałem. :chicken: Opiszę w jakimś dziale jutro i przedstawie ją, bo to je jedyny taki egzemplarz.

ByQ.

Początkujący
Punktów
0
Dobra, przejrzałem sobie schematy tych historycznych instalacji gazowych, już wiem co to jest.. :stinkyfeet:

Teraz szukając odpowiedzi na pytanie czy wskazywanie 'obciązenie' cewek(w programie diagnostycznym WoW Wurth), jest normalne, odpowiedzi nie znalazłem, ale.. Trafiłem na informacje o wycieku oleju w okolicach cewki, który zauważyłem u siebie w tym miejscu(zdjęcie podglądowe):
pokrywa-zaworow-90530072-opel-corsa-ii--b-12-b.jpg
Ta śrubka zaznaczona na czerwono jest calutka w oleju.
Zdaje sobie sprawe, że pokazywany błąd 'Przerwa w obwodzie sondy lambda(bank 1, czujnik 1), to raczej nie objaw tego, ale problemy z rozruchem na zimnym silniku już tak.. No tylko dlaczego na gazie jest wsio git, no poza ubogą mieszanką, zaś na PB wskazuje zmiennie raz uboga, raz bogata.

Do góry Bottom