• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

opel corsa c poci się i grzechoczę

wikara

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gniezno
Ale to bardziej do czyszczenia czy do wymiany ?jak do wymiany to szukać po numerach przepustnicy ,na używkę jakąś ?

Ostatnia edycja:

wikara

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gniezno
WOODOO
Kontaktowałem się z wróżbitą Maciejem ale on nie ma wiedzy w tym zakresie.
Pytałem co zrobić czyścić czy wymieniać całość jak pryka ,nie znam się i zasięgam wiedzy tu,by nie angażując w to Macieja :/

wikara

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gniezno
Dzięki koledzy za odpowiedzi. Mam pytanie czy lekko na zimnym silniku falują obroty ale lekko i z odstępami tych falowań. Plus silnik na zimnym jak by wchodził na obroty i słabł jak by mu ładowania brakowało przez alternator jest to objawem brudnej przepustnicy lub uszkodzonej ?

wikara

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gniezno
ok przepustnica zostanie sprawdzona ,powiem by mechanik sprawdził ją pod każdym katem itp.

ps:
Dziś byłem na myjni i po wyjechaniu zaczął mi wariować wentylator się sam załącza i wyje na max obrotów i tak co kilka km, termostat chyba ok bo temperature trzyma. Podpowie ktoś o co chodzi ,czyjnik wentylatora dostał wody ? :/

wikara

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gniezno
Koledzy byłem właśnie u elektronika na sprawdzeniu błędów tak z ciekawości i pytałem o to że wentylator chodzi i się co chwilę załącza. Mówi że mam jezdzić na ECO wtedy klima nie działa, jak będe jezdził na auto to ten wentyl będzie się załączał by schłodzić [coś tam zapomniałem nazwy :)] tylko od tygodnia mam auto po sprowadzeniu i jeżdżę i ten wentyl nie włączał się na auto obojętnie. Dziś po myciu mu odwaliło i co najlepszę wyje ryczy na max obrotach :eek: mówił gość mi coś o rezystorach do sprawdenia czy dolutowania by chodził z obrotami dostosowanymi do temperatury chłodnicy. :/

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Cykliczna praca wentylatora na klimatyzacji jest w twoim aucie normalna. Ale jak wyje to oznacza że pracuje na 2 biegu. Brak 1 biegu wentylatora. Musi ci to ktoś zdiagnozować. Prawdopodobnie rezystor lub sterownik, albo przekaźnik. A to że wcześniej tego nie słyszałeś to dlatego że klima się nie włączyła ponieważ była niska temperatura. Od 2 dni mamy gwałtowne ocieplenie więc klimatyzacja zaczęła działać.

wikara

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gniezno
Dziękuję za super info kolego ,o przepustnicy i tym wentylatorze klimy powiem wszystko mechanikowi by zobaczył ,oby nie było kosztów :/
ps: tak myślałem że wentyl się włącza na 2 biegu bo warczy ale nie sądziłem że tak musi byc, a co więcej że przy większych temperaturach się załącza klima by chłodzić i załącza się wentyl. :/
Wszystkim dziękuję za info ,jak temat rozwiąże z tym wszystkim dam znać :)

robo1982

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Marki
Voodoo znowu wszystkich krytykuje gdzie się nie spojrzeć musi wrzucić swoje ironię chłopie byś komuś coś raz w życiu wytłumaczył panie się naśmiewał Co za gość

Do góry Bottom