• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Corsa D Z12XEP PB+LPG - nierówna praca silnika, zalewa cylinder

ergo

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam, problem jest następujący: po odpaleniu silnik ułamek sekundy chodzi ok po czym zaczyna nierówno pracować zarówno na benzynie jak i na gazie. Im silnik cieplejszy tym sytuacja nieco się poprawia. Od czasu do czasu komputer sygnalizuje błędy P0300 i P0304. Sonda diagnostyczna sygnalizuje na biegu jałowym mieszankę za bogatą, napięcie w granicach 0,8 V. Wykręciłem świece i czwarta ewidentnie mokra, tłok to samo. Iskra na czwartym cylindrze jak i na wszystkich pozostałych obecna.

Co zostało sprawdzone:
- Iskra jest na wszystkich cylindrach, wymieniona dodatkowo cewka zapłonowa bo stara popękana, podejrzewałem przebicia.
-Świece nowe, takie jakie mają być.
- Kompresja na cylindrach: 15,5, 15,5, 15,5, 16.
- Nie żre oleju.
- Uszczelka pod głowicą ok, wykonany test, przewody nie puchną, nie dymi.
- Korekta długoterminowa paliwa siedzi na 0,0 natomiast krótkoterminowa spada do -25 po czym szybuje do zera i tak w kółko.
- Te same objawy zarówno na gazie jak i na benzynie.
- W czasie jazdy auto zbiera się ładnie, nie widać znacznego problemu z przyspieszaniem.
- Rozrząd sprawdzany był 2000 km temu, łańcuch nierozciągnięty, napinacz ok. Chciałem wymienić ale klient dał czerwone światło.

Robiłem w tym aucie jakieś 2000 km temu uszczelkę pod głowicą, pierścienie tłokowe i panewki. Dodatkowo głowica poddana kompletnemu remontowi. Przed robotą nierówna praca na wszystkich cylindrach na zimnym silniku, masło w zbiorniczku wyrównawczym. Po naprawie nie było jakichkolwiek zastrzeżeń w pracy silnika. Jest szansa, że coś zmaściłem podczas remontu i jak tak to gdzie szukać?

Czy jest opcja, że za zaistniałą sytuację odpowiedzialny jest czujnik położenia wałka rozrządu lub wału korbowego? Czy któreś z nich może rozjeżdżać czas wtrysku z iskrą, przez co dzieją się takie jaja?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Wepnij oscyloskop w ten wtryskiwacz i drugi kanał w sąsiedni,bądź prościej zmień wtryski miejscami i wszystko jasne.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Piszesz, że na gazie i na benzynie tak samo. Autoelektronika dobrze napisał. Zamień wtrysk, może jeden przepuszcza paliwo i przylewa cylinder.

ergo

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Kraków
Pierwsze co myślałem o lejącym wtryskiwaczu ale dało mi do myślenia to, że na gazie też nie do końca chodzi dobrze. Nawet po dłuższym przegazowaniu go na lpg. Tak czy inaczej dzieki, spróbuje.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
robiles czapke , a na walku rozrzadu jest jeden element ktory czasem mozna przestawic nawet nie wiedzac o tym.

Do góry Bottom