• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Opel Omega 2.0 16v LPG] Nie odpala na PB. 4.5V na pompie paliwa.

evo512

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam! mam problem z moja omega 2.0 16v. Gdy psiknę benzyna w filtr paliwa auto odpala i przełącza sie od razu na gaz, lecz kompletnie nie chodzi na benzynie. Wymieniłem już pompę paliwa, sterowniksilnika, przekaźnik pompy i nadal nic. Zasilanie jakie jest na pompie paliwa to 4.5V gdy zmostkuje przekaźnik jest prawidłowe 12V lecz auto i tak nie odpala. Świeci się cały czas kontrolka silnika, gdy chce odczytać błędy przez zwarcie pinów nic to nie daje dalej mruga jak głupia. Dodam może ze bezpośrednio do kabli od kompa jest podłączony modulator gazu (BRC) lecz ostatnio je złączyłem i dalej nic. Kontrolaprzestaje migać tylko po wyjęciu bezpiecznika od gazu. Ps. Immo jest zaślepiony jakaś zworka na której jest logo GM.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Zworka z logo ?Sprawdź zasilanie do przekaźnika (to które puszcza przekaźnik po załączeniu) O ile pamiętam to przekaźnik sterowany jest masą która z kolei wysyłana jest przez ECU po odczytaniu kodu z immo.
Kabelki od przekaźnika do pompy raczej masz sprawne .A w ogóle przekaźnik się załącza ?Robiłeś test ? Czytałeś kody ?

evo512

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Dziekuje za zainteresowanie, własnie w tym tez jest problem ze nie da się przeczytać kodów ani komputerem ani przez zwarcie styków. Nawet po wymianie ECU. Na pewno 4 kabelki brązowe (obstawiam ze masa?) od ECU są odcięte do emulatora gazu lecz gdy je złączyłem nadal było to samo. Zworka z logo ( po prostu taka zaślepka, nakładka która łączy styki które opisane w ominięciu immo). Jutro porobię zdjęcie okablowania i 2ch dziwnych przekaźników nie seryjnych za schowkiem i je dołączę może akurat to to, albo ktos bedzie wiedzial co ktos mial na mysli to robiac. :)

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
a próbowałeś palić i bezpośrednio dać prąd z akumulatora na pompkę ? i sprawdzałeś czy dochodzi paliwo na listwę ? tam jest zaworek na listwie więc łatwo sprawdzić

evo512

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
a próbowałeś palić i bezpośrednio dać prąd z akumulatora na pompkę ? i sprawdzałeś czy dochodzi paliwo na listwę ? tam jest zaworek na listwie więc łatwo sprawdzić
Tak, na to samo wychodzi czy zmostkuje przekaźnik czy doprowadzę inny prąd wtedy pompa zaczyna chodzić i jest ciśnienie na listwie lecz dalej nie odpala tak jak by coś blokowało wtryski, może się nie słusznie upieram ale myślę ze to emulator gazu padł (odłącza pompę, sondę oraz wtryski), lecz dziwne jest to ze w środku on nie był popalony po rozkręceniu. Jutro przeprowadze prosty test, odłączę cala instalacje gazowa i zobaczę czy wtedy będzie to 4.5V czy w ogóle.

przemolka1

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Olsztyn Dusseldorf
pisałem wyklucz instalacje gazową , odłącz emulator gazowy te kable co odcinają wtryski połącz je zgodnie z kolorami tak jak fabrycznie było odcięcia robi się na sterowaniu wtrysków i tu podejrzewam jest pies pogrzebany.

evo512

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Na razie wlasnie odlaczylem moduly gazu wszystkie, chce je 1 przejrzec jak nie beda miec oznak spalenia polacze kable. Lecz tez mi sie wydaje ze bedzie cos z gazem. A niestety jest to smieszne ale w Gdansku nie ma dobrego gazownika ktory robi instalacje BRC... :D

evo512

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk

To jest ta magiczna 'zworka' ktora laczy 2 przewody tu juz wystepuje napiecie 4.5V na wejsciu.

Dość magiczne obejscia, dodam ze kabel zielony szedl az do prawych drzwi, bialo czerwony gdzies w okolicach radia nie moge zlokalizowac gdzie dokladnie no i 2 przekazniki widoczne na zdjeciu. Kabel szary ktory idzie od 1 z kostek szedl do sterownika centralki (gdy je odcielem centralka przestala zyc). Tam na nowo znalazlem to:

Kable ktore ida bezposrednio do modulu centralki maja dziwny niebieski osad.

I final ktory znalazlem pod maska :D Tak niektore z tych kabli ida wlasnie do przekaznikow :) Gaz zostal juz odlaczony oczywiscie nic to nie dalo :p

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom