• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Signum 2.2DTI - nie odpala, po nagłym skoku obrotów

Mafin97

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Police
Witam :) Otwieram nowy temat, bo nawet nie wiem co wpisać w wyszukiwarke, ponieważ pierwszy raz spotkałem się z czymś takim... Wczoraj popołudniu dolałem oleju do silnika (półsyntetyk), nalałem za dużo (znacznie za dużo), ale to akurat sprawdziłem dopiero po tym jak silnik stanął. Postanowiłem się przejechać i podczas jazdy - ok 100 km/h - 3,5 tyś RPM silnik nagle stracił moc... Zdjąłem noge z gazu i depnąłem jeszcze raz i wtedy dziwna rzecz się stała - silnik zaczął się samoistnie wkręcać na obroty (nawet jak odpuszczałem gaz to obroty rosły) i wkręcił się aż do 6,5 tyś RPM (a skala obrotomierza kończy się na 6 tyś). Temperatura ze standardowych 85*C skoczyła do 95*C. Wyłączyłem szybko silnik podczas jazdy, bo obawiałem się, że będzie kręcił się dalej... Zjechałem na pobocze i dalej już nie odpala teraz... Podpiąłem się pod kompa, ale żadne nowe błędy się nie pojawiły (byc może mam za słaby sprzęt pod OBD). Może ktoś spotkał się z czymś takim i doradzi - od czego zacząć poszukiwania w silniku ? Niestety rozebrać go będę mógł dopiero w przyszły weekend, więc wpierw wolę się dopytać Was czy coś mi podpowiecie :)

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Myślę że silnik do rozebrania korbowody do wymiany może nawet tłoki. Ale zmierz mu najpierw ciśnienie w cylindrach.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jakby dostał się olej do cylindrów np. turbiną to raczej by go nie zgasił z kluczyka wydaje mi się.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
A co z kopceniem? Gdyby dostał się olej, to ciężko żeby kierowca go nie zauważył i do tego zgasil auto. Proponuję zobaczyć ile jest oleju na bagnecie i zdjąć wąż dolotowy, powinno się wylać

Mafin97

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Police
spod rury dolotu widac "rozprysk" oleju, czyli być może do dolotu dostał się olej przez turbine ?

Obejrzałem kilka filmików z rozbieganiem sie oleju i poza tym, że skoczyły obroty to silnik nie kopcił i bez problemu wyłączył się kluczykiem :)

Mam jeszcze pytanie - czy przez tak wysokie obroty może być, że tłoki spotkały się z zaworami zanim te sie zamknęły ?

Ostatnia edycja:

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Nie, o ile rozrząd sie nie przestawił to nie ma takiej opcji.Za to jesli silnik pociągnął olej na tłoki to mogło pokrzywić korby. Sprawdź ciśnienie sprężania jak już wyżej koledzy wspomnieli. Usterka będzie raczej poważna

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Wściekł się i przekręcił. Objawy raczej typowe dla rozbiegania. 3-4 cm ponad stan to dużo. Trzeba rozebrać i sprawdzić na początek to co już wyżej napisane ale nawet w optymistycznej wersji koszty naprawy będą niestety spore. Do kolizji tłoków z zaworami raczej nie doszło, to tak na pocieszenie. Na przyszłość (czego nie życzę) najlepiej wrzucić 5 i zdusić, bo czasem kluczyk nie pomoże w tych okolicznościach.

Mafin97

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Police
Dzięki wszystkim za rozjaśnienie mi sprawy i pomoc :) Jak rozbiore silnik i obejrze to dam znać - może przyda się komuś w przyszłości :)

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Kiedyś na podnośniku sama z siebie rozbiegała nam się Bmka, silnik sam zgasł ale już było słychać jakieś stuki w momencie zwalniania obrotów. Wszyscy już włosy z głowy rwali bo silnik był po remoncie ale o dziwo odpalił i normalnie pracował. Ogólnie to auto jakieś pechowe było, ponoć klient bardzo tanio kupił a wsadził kasy później tyle że masakra.

Do góry Bottom