• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel signum 2004 rok Problem z AFL i ksenonem

Adrian19922r

Początkujący
Punktów
0
Auto : opel signum 2004 r 3,0 diesel.
Witam mam problem z lampami. Posiadam biksenon skrętny z doświetlaniem. Sprawa wygląda tak że świeci się kontrolka AFL i lewa lampa nie świeci (tylko ksenon). Po odczepieniu prawej lampy .. lewy ksenon zaczyna normalnie świecić. Podmieniłem przetwornice i nadal taki sam temat. zauważyłem że zapali na chwile lewy ksenon poczym gaśnie i zapala się lewy halogen. Czyli auto myśli że ma awarie ksenon. Na komputerze pokazuje brak komunikacji lewej lampy. Co dziwne po odłączeniu prawej lampy nadal pokazuje brak komunikacji a lampa świeci... rezkręciłem też sterowanie lewą lampą (to obok przetwornicy) i był tam jakiś nalot na płytce który zdrapałem i wyczyściłem alkoholem. Niestety nadal brak jakiejkolwiek poprawy. Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego czarnego modułu na boku lewej lampy? albo może sprawdzić kostki połączeniowe ? tylko jak ?

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Gdy przekręcę kluczyk na raz oba reflektory się zapalają. Natomiast po włączeniu zapłonu Lewy reflektor gaśnie i zapala się halogen.. Jakieś pomysły? może ktoś pomoże ?

Adrian19922r

Początkujący
Punktów
0
Bezpieczniki sprawdzone. Do tego podmieniałem żarniki i przetwornice. Komputer pokazuje brak komunikacji z lewą lampą

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Sprawdź sobie kable
masz tu schemat

Załączniki

• signum.rar
    21,9 KB · Wyświetleń: 20

Adrian19922r

Początkujący
Punktów
0
a więc tak . wyjąłem bezpiecznik nr 20 odpowiadający za poziomowanie reflektorów. ksenony działają zarówno na zapłonie jak i na właczonym silniku. Niestety kontrolka nadal mruga, reflektory się nie poziomują i do tego nie ma doświetlania. Obstawiam ten zalany moduł pod lampą. Szkoda że nie mam jak go podmienić na sprawny
co do tych kabli to otwiera mi się plik ale puste strony są

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
zobacz teraz

Załączniki

• signum.rar
    234,1 KB · Wyświetleń: 21

Adrian19922r

Początkujący
Punktów
0
Już działa. Niestety aż tak ogarnięty nie jestem i trochę tego nie łapie ale zobaczę. Macie jakiś pomysł jak sprawdzić tą płytkę od sterowania reflektorem w lewej lampie? czy nie robi jakiegoś zwarcia?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
to przełóż lampy

Jamessov

Nowy
Punktów
0
Czy udało się rozwiązać problem? Mam to samo, lewy ksenon nie działa, włącza się halogen, po wyjęciu bezpiecznika nr20 oba ksenony działają normalnie.
Co może być przyczyną problemu?

Do góry Bottom