• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vectra B 2.0 dti 101km problemy z odpaleniem;(

Adrian12214

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wielka Klonia
A więc tak problem jest taki ostatnio wyczyściłem zawór egr pokrywę dolotu i przepustnice w swojej astrze g (II) ten sam silnik jak w temacie i pokręcił z pół minuty (musiałem odkręcić przewody paliwowe od wtryskiwaczy) odpalił i silnik pracuje normalnie, a że tata ma taki sam silnik we vectrze no to u niego też się po bawiłem i wyczyściłem skręciłem i samochód nie chciał odpalić po kilku próbach na plaku zacząłem czytać fora no i odpowietrzyłem układ paliwowy samochód po kilku próbach bardzo ciężko odpalił nierówno chodził po dodaniu gazu wchodził do 1500 obrotów i powoli zwiększał obroty po czym zapalił się check i samochód pracował w trybie awaryjnym zgasiłem, poczekałem chwile włączyłem zapłon check zgasł i odpaliłem i ta sama sytuacja po dodaniu gazu, po kilku takich odpaleniach samochód wszedł na obroty i wszystko dobrze chodzi i wszystko jest w porządku, po kilku kilkunastu godzinach jak silnik wystygnie dzieje się to samo moje pytanie jest takie czy jeszcze jest zapowietrzony układ ? czy może być taka możliwość, że gdzieś jest nieszczelność i fałszywe powietrze? Dodam także że odkręcałem filtr paliwa (może to ma jakiś związek), no i ogólnie silnik w tym samochodzie ciężko palił jak był zimny ale nie było problemu z tym check-iem i wchodzeniem na obroty, nie wiem co to może być czy jeszcze go odpowietrzać czy jak, z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Adrian12214

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wielka Klonia
no rozumiem ;) spróbuje i dam znać

no łącznie to pewnie jakieś 4-5 minut no,ale jak by się uszkodziła to wgl by odpalił silnik ?

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Ja bym się przyjrzał przelewom na wtryskach... robiłem kiedyś 2.0 DTL z podobnymi objawami... Wymiana starych sparciałych przelewów + dołożenie zaworka zwrotnego przed filtrem paliwa załatwiło sprawę.
Pozdrooo...

Adrian12214

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wielka Klonia
Wężyki już też wymieniłem ale wcześniej trochę ;) a więc kupiłem filtr i ten zaworek zwrotny założyłem i pali normalnie znaczy tak jak wcześniej, bo ogólnie to ma problem z zapalaniem zimny kiedyś mechanik powiedział, że są jakieś gumki na zaworach które by trzeba wymienić, chociaż w ostatnim roku jest jeszcze gorzej a w zimie to już bardzo źle i tata myśli, że wtryski do regeneracji oddać, nie wiem może ktoś miał podobny problem może to coś innego ? I dzięki za ostatnie wypowiedzi przydały się bo tata już krzywo na mnie patrzył ;/

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
nie doczytałem chyba wszystkiego a przewija sie tyle ostatnio ze wtrysku to mi juz bokiem wychodza

Adam_ntp

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Pruszków
panie, po co diesle rozkrecasz jak nie masz o tym pojecia? w dth/dtl raczej vp44 sama nie pada, widocznie jej pomogles. Jak odkreciles filtr paliwa to normalne ze go zapowietrzyles. Nie baw sie wiecej w czyszczenie, zwlaszcza diesla...

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
a moze tylko przewody paliwowe gdzies puszczają i paliwo cofa sprawdź wszystko jeszcze raz bo to dziwne co piszesz

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
Z tym odpalaniem sprawdził bym świece, rozrusznik czy kręci tyle co powinien niby głupoty ale od tego wypadało by zaczynać.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
A skoro stare auto to i akumulator moze nie wyrabia :)
Tyle w tym watku pomyslow a o najwazniejszym zapomnieliscie :p

Tyle ze aku moze byc w porzadku ale rozrusznik do kitu, opcji jest wiele :) wszystkie do sprawdzenia.

Adrian12214

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wielka Klonia
no zobaczę co będę mógł to popróbuje, z tym że się wziąłem za coś co nie mam pojęcia to trochę racji, ale od czegoś trzeba się zacząć uczyć ;D rower umiem zrobić, komara też zrobię, czas na samochód :D dzięki za odpowiedzi ;) a ako jest zeszłoroczne

Do góry Bottom