• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel vectra c zakodowanie sterownika airbag

• Thread starter Anonymous123
  • Rozpoczęty
A

Anonymous123

Aby uniknąć umoralniajacych wypowiedzi przedstawię temat od początku. Auto moje prywatne, vectra c 2006 1.9 cdti. Niedawno mialem kolizję. Koleś najechal w tyl. Jego wina, likwidacja szkody z oc sprawcy. Pzu policzylo szkodę całkowitą. Ja zdecydowalem sie auto naprawiać, odwolalem sie od ich decyzji. Po naprawie , jakies trzy tygodnie po decyzji o szkodzie pojawil sie " spec" od pzu pod pozorem sprawdzenia nr vin w ecu i na pasach. Widzial ze auto jest naprawione, ze poducha wymieniona ,błędu juz nie ma. Jednak mnie oszukal i w ekspertyzie napisał ze brak zapisu crash data i odmówili mi wyplaty odszkodowania. Sterownik wedlug niego pochodzi z wyposazenia fabrycznego. Sterownik przed naprawą auta zdemontowalem i wyslalem do specjalisty. Po dwoch dniach odeslal mi gotowy. Nie wiem czy to jest ten sam, czy inny, on mi informacji nie chce udzielic bo twierdzi ze on bierze pieniadze za to ze jest bez sladu jak z fabryki a nie moze mi udzielac informacji jak to jest zrobione. Musze napisac odwolanie do pzu i opisac jak sterownik zostal zrobiony ze nie ma zadnego śladu . Jak podłączam swoj komputer, to widzę ze nawet daty kodowania pokrywaja sie z datami w ecu, cim. Jaka jest metoda na to aby bylo to nie do sprawdzenia? Kopiuje sie pamięć, naprawia sie stary sterownik?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Odczytuje sie pamiec i modyfikuje tak ze jest oprogramowanie jak przed wypadkiem i wgrywa sie ponownie w sterownik i sterownik masz taki jak przed kolizją.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
tak w sterownikach zazwyczaj używa się pamieci eeprom, zczytuje się dane, naprawia zapis i wczytuje się dane.
te matoły z PZU nie są w stanie tego zrozumieć, powinieneś poprosić o opis biegłego.
Te matoły potrafią tylko porównać cyferki czy się zgadzają, auto po naprawie powinno mieć dla nich inne cyferki, a nie biorą pod uwagę tego że ktoś może to naprawić.
Dla ciebie to nauczka żeby mieć papier na taką naprawę sterownika no i oczywiście zarazem jakąś gwarancję...
Dlaczego nie chcą wypłacić, opis szkód miałeś przed naprawą więc o co chodzi?
Odwołaj się, jak nie poskutkuje to do sądu z nimi - umieją tylko serwować podwyżki składek.
Druga sprawa to żeby ludzie nie wyłudzali kasy to nie było by problemów, a dla wielu jest to wręcz zawód....

A

Anonymous123

Papier na naprawe sterownika będzie trzeba gdzies zalatwic bo innej opcji nie ma

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
chm, rozumiem że papier od kogoś innego niż ten co naprawiał?
trochę lipa, będą skłonni to zweryfikować bo to jednak trochę kasy...

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Z tego co wiem to nie wolno naprawiac sterowników airbag tylko zakłada sie nowy.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie tak , nie wolno naprawiać wiec Twój bład że go nie zostawiłeś uszkodzonego a rzeczoznawca uznał ze nie ma zapisu i miał racje, teraz szukaj takiego samego z craschem i zamontuj .

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
czyli potraktował go jako próbującego wyłudzić kasę?

Aby uniknąć umoralniajacych wypowiedzi przedstawię temat od początku. Auto moje prywatne, vectra c 2006 1.9 cdti. Niedawno mialem kolizję. Koleś najechal w tyl. Jego wina, likwidacja szkody z oc sprawcy. Pzu policzylo szkodę całkowitą. Ja zdecydowalem sie auto naprawiać, odwolalem sie od ich decyzji. Po naprawie , jakies trzy tygodnie po decyzji o szkodzie pojawil sie " spec" od pzu pod pozorem sprawdzenia nr vin w ecu i na pasach. Widzial ze auto jest naprawione, ze poducha wymieniona ,błędu juz nie ma. Jednak mnie oszukal i w ekspertyzie napisał ze brak zapisu crash data i odmówili mi wyplaty odszkodowania. Sterownik wedlug niego pochodzi z wyposazenia fabrycznego. Sterownik przed naprawą auta zdemontowalem i wyslalem do specjalisty. Po dwoch dniach odeslal mi gotowy. Nie wiem czy to jest ten sam, czy inny, on mi informacji nie chce udzielic bo twierdzi ze on bierze pieniadze za to ze jest bez sladu jak z fabryki a nie moze mi udzielac informacji jak to jest zrobione. Musze napisac odwolanie do pzu i opisac jak sterownik zostal zrobiony ze nie ma zadnego śladu . Jak podłączam swoj komputer, to widzę ze nawet daty kodowania pokrywaja sie z datami w ecu, cim. Jaka jest metoda na to aby bylo to nie do sprawdzenia? Kopiuje sie pamięć, naprawia sie stary sterownik?
To ty naprawiłeś go zanim przyjechał spec z PZU?
To błąd.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie tak . chyba że załatwi sobie rachunek na używany sterownik .

A

Anonymous123

Naprawilem auto po ogledzinach i decyzji o szkodzie calkiwitej. Glupi przeciez nie jestem aby naprawiać przed. Jak jest szkoda calkowita robisz co chcesz, nie musisz zgłaszać dodatkowych uszkodzeń, przedstawiac rachunków, mozesz sprzedac lub naprawić. Ja naprawilem a oni po odwolaniu od szkody calkowitej przysylaja kolesia ktory wiedzial ze jest po naprawie ale nie uwzględnił tego, mówiąc krótko oświadczył nieprawdę. Niby nie wolno naprawiac sterownika wiec jak to jest kiedy masz dwa sterowniki takie same, jeden po wystrzale drugi dobry ale nie pasuje do reszty elektroniki i chcesz te dane przenieść? Jest to mozliwe?

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Pracuję w jednej z takich firm które są wynajmowane przez firmy ubezpieczeniowe i piszę opinie po oględzinach, to co Ty zrobiłeś jest niezgodne z prawem, jeśli chciałeś naprawić samochód musiałeś kupić NOWY sterownik poduszek powietrznych, bardzo dużo jest przypadków że po robieniu crash poduszka powietrzna może zostać aktywowana w innym czasie jak przewidział producent. Tak na prawdę nikt nie wie do końca co programy czyszczące robią.

Co według Ciebie ów biegły przedstawił nie zgodnie z prawdą?

Dokładnie tak . chyba że załatwi sobie rachunek na używany sterownik .

W Polskim prawie zabronione jest obrót i montowanie używanych elementów układu bezpieczeństwa biernego. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. W przypadku jeśli gość miał strzał ma być wszystko NOWE, dodatkowo ma być protokół zdawczy że oddał wystrzelone poduszki i sterownik do specjalnej firmy.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Masz racje powinien kupić nowy komplet i przedstawić rachunek .

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Wtedy dostał by zwrot kasy bez problemu, bo takie opinie też się robi. Powiem z własnego doświadczenia powiem, że 90% wyjazdów każdego eksperta z testerem do samochodu to wyłudzenie kosztów naprawy.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Trzeba wgrac zawartosc w sterownik tą z wypadku i niech sprawdzaja jeszcze raz.

A

Anonymous123

Pracuję w jednej z takich firm które są wynajmowane przez firmy ubezpieczeniowe i piszę opinie po oględzinach, to co Ty zrobiłeś jest niezgodne z prawem, jeśli chciałeś naprawić samochód musiałeś kupić NOWY sterownik poduszek powietrznych, bardzo dużo jest przypadków że po robieniu crash poduszka powietrzna może zostać aktywowana w innym czasie jak przewidział producent. Tak na prawdę nikt nie wie do końca co programy czyszczące robią.

Co według Ciebie ów biegły przedstawił nie zgodnie z prawdą?

W Polskim prawie zabronione jest obrót i montowanie używanych elementów układu bezpieczeństwa biernego. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. W przypadku jeśli gość miał strzał ma być wszystko NOWE, dodatkowo ma być protokół zdawczy że oddał wystrzelone poduszki i sterownik do specjalnej firmy.
Moim zdaniem ekspert jeśli można go tak określić, dostając informacje i widząc ze auto jest po naprawie, powinien wiedzieć, że sterownik jest zrobiony lub wymieniony i zglosci to do likwidatora lub uznać takie oględziny jako bezzasadne. Można ta sytuacje porównać do szkody, która została zlikwidowana, auto naprawione a pojawia się ekspert i nie widzi uszkodzeń wiec ubezpieczyciel występuje o zwrot wyplaconej kwoty bo traktuje to jako wyłudzenie. Przecież ja czekałem z naprawą do decyzji, nikomu nie bronilem tak grzebać, rzeczoznawca jadąc na pierwsze oględziny miał informacje, ze poduszka jest odpalona. Mógł więc odrazu załatwić sprawę crash data i było by po temacie. Jeśli wykonujesz taka pracę, że sprawdzasz zapisy i wiesz, że auto jest naprawione a sterownik jest zrobiony tak, ze nie ma śladu jego wymiany bo odpowiada wyposażeniu fabrycznemu oraz nie ma zapisu kolizji to co? Wystawiasz opinie ze kolizja nie miała miejsca? Co do naprawy czy wymiany sterownika ja zakładam ze jest wymieniony dlatego pytam o techniczne możliwości skopiowania zawartości starego i zakodowanie nowego tak, aby odpowiadał parametrom fabrycznym.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Jeżeli to ja miał bym napisać opinię do tego co napisałeś, wyglądało by to tak, że napisał bym: z dokumentacji dostarczonej przez ubezpieczyciela wynika, że samochód marki xx miał kolizję, w tym i tym dniu samochód został naprawiony przez właściciela pojazdu, po odczycie ramek zamrożonych w sterowniku np airbag nie znaleziono błędu związanego z crashdatą co świadczy albo o nielegalnej ingerencji osób trzecich w sterownik lub jego wymianie.(W tym miejscu poprosił bym Cię o przedstawienie dokumentu oddania do utylizacji elementów pirotechnicznych razem ze sterownikiem, jeśli takiego dokumentu nie masz, spisuje się notatkę służbową co się z tym stało. Jeśli twierdzisz że było to wymienione to pokaż fakturę.) Właściciel pojazdu nie przedstawił dokumentu nabycia nowego sterownika, oraz nie przedstawił dokumentu utylizacji elementów pirotechnicznych w tym starego sterownika SRS.

Rzeczoznawca ma za zadanie napisać jaki jest stan na dzień oględzin, on nie ocenia tylko daje konkretne informacje.

Jeżeli wymieniłeś sterownik, a nie naprawiłeś przedstaw dowód zakupu. Bardzo rzadko sprawdzamy czy dany numer seryjny części pochodzi z danego samochodu, najczęściej sprawdza się to po numerze VIN, aczkolwiek ostatnio sprawdzałem poduszkę powietrzną kolan kierowcy bo ubezpieczyciel miał wątpliwości czy to z tego auta.

Do góry Bottom