koksiu621
Zweryfikowany Mechanik
Panowie w vivaro pojawiają się takie błędy
DF196 - Zgodność czujnika położenia wałka rozrządu / prędkości obrotowej silnika
- Zbyt duża przestrzeń wypełniona powietrzem między czujnikiem a kołem zębatym
- nieciągły
DF056 - Czujnik przepływu powietrza
- zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany
- nieciągły
W aucie był problem że czasem zgasło w czasie jazdy wymieniłem czujnik wałka na nowy , zmieniłem osłonę rozrządu i pasek bo stara osłona dołem zaczynała być wciągana w pasek , rozrząd był sprawdzony i był ok ale klient chciał żebym dla pewności zmienił pasek. Rozrząd sprawdziłem drugi raz i jest dobrze a błędy po jakimś czasie jazdy powracają auto w tym momencie szarpnie i dalej jedzie normalnie.
Jakie wasze sugestie w tym przypadku ?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i jakieś cenne wskazówki
DF196 - Zgodność czujnika położenia wałka rozrządu / prędkości obrotowej silnika
- Zbyt duża przestrzeń wypełniona powietrzem między czujnikiem a kołem zębatym
- nieciągły
DF056 - Czujnik przepływu powietrza
- zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany
- nieciągły
W aucie był problem że czasem zgasło w czasie jazdy wymieniłem czujnik wałka na nowy , zmieniłem osłonę rozrządu i pasek bo stara osłona dołem zaczynała być wciągana w pasek , rozrząd był sprawdzony i był ok ale klient chciał żebym dla pewności zmienił pasek. Rozrząd sprawdziłem drugi raz i jest dobrze a błędy po jakimś czasie jazdy powracają auto w tym momencie szarpnie i dalej jedzie normalnie.
Jakie wasze sugestie w tym przypadku ?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i jakieś cenne wskazówki

mianowicie klient podstawił mi go w piątek z objawami gaśnięcia w czasie jazdy każdy dzień w wolnych chwilach jeździłem nim dość sporo ale w czasie mojej jazdy problem nie występował aż do dzisiaj dodam że auto nie miało błędów. Dzisiaj nim pojeździłem i zostawiłem go od palonego , pracował na biegu jałowym aż zgasł wywalił błąd