• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vivaro 1.9 dci 2004 błędy

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Panowie w vivaro pojawiają się takie błędy
DF196 - Zgodność czujnika położenia wałka rozrządu / prędkości obrotowej silnika
- Zbyt duża przestrzeń wypełniona powietrzem między czujnikiem a kołem zębatym
- nieciągły

DF056 - Czujnik przepływu powietrza
- zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany
- nieciągły

W aucie był problem że czasem zgasło w czasie jazdy wymieniłem czujnik wałka na nowy , zmieniłem osłonę rozrządu i pasek bo stara osłona dołem zaczynała być wciągana w pasek , rozrząd był sprawdzony i był ok ale klient chciał żebym dla pewności zmienił pasek. Rozrząd sprawdziłem drugi raz i jest dobrze a błędy po jakimś czasie jazdy powracają auto w tym momencie szarpnie i dalej jedzie normalnie.
Jakie wasze sugestie w tym przypadku ?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i jakieś cenne wskazówki :)

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Sprawdź czujnik wału,miałem podobny przypadek auto paliło ciężko nie było błędów związanych z czujnikami a czujnik położenia wału miał przerwę

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Też bym to sprawdzał zwłaszcza przejścia pomiędzy ecu a czujnikami

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Oby to była instalacja :) jutro wstane o 5-6 rano i będę sprawdzał bo auto wieczorem albo w sobotę z samego rana leci w trasę a głupio by było żeby przyjechało z trasy na lawecie :)

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Koledzy co do tego Vivaro to błędy raz były raz nie aż w końcu się już nie pojawiają , auto chodzi dobrze nic się nie dzieje więc na razie nie drążę tematu :) jak jest dobrze to nic na siłę nie ma co robić :)

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Vivaro problemów ciąg dalszy ;) mianowicie klient podstawił mi go w piątek z objawami gaśnięcia w czasie jazdy każdy dzień w wolnych chwilach jeździłem nim dość sporo ale w czasie mojej jazdy problem nie występował aż do dzisiaj dodam że auto nie miało błędów. Dzisiaj nim pojeździłem i zostawiłem go od palonego , pracował na biegu jałowym aż zgasł wywalił błąd
P1372 Czujnik położenia wału korbowego - uszkodzone zęby
nieciągły

za drugim razem jak pracował i nagle samoczynnie zgasł , po podpięciu kompa pokazało brak błędów,
teraz sprawa taka stawiać na czujnik wału czy coś innego :) dodam że klientowi jak gasł też było brak błędów

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Ok ale to dzieje się sporadycznie , więc raczej pewnie będzie pokazywał dobrze

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Mi to wygląda na przerwę w instalacji elektrycznej, jak sprawdzałeś miernikiem to może nie pokazać. Żarówka i leć po kablach jak dostaną obciążenia to wylezie ci przerwa.

Spojleer

Początkujący
Punktów
2
1.Raz w skodzie Fabii 1.4 Mpi co jakiś czas przy odpalaniu silnika wskakiwał w tryb awaryjny i wyrzucało błąd wału korbowego. Po tygodniu nerwów zdemontowałem skrzynie biegów i okazało się, że jeden ząb, na kole zamachowym (pierwszy za przerwą) był do połowy ukruszony. Możesz dla pewności sprawdzić suwmiarką, czy odległość zębów jest taka sama dla każdego.

2. W pewnym Masterze 2.8 dci 2008 po wymianie paska rozrządu przestał zapalać. Po kolejnym tygodniu okazało się, ze piny w sterowniku nie łączyły z samym sterownikiem. Dolutowałem wszystkie kabelki z osobna do sterownika (zgoda klienta; wolał nie wymieniać sterownika na nowy z całą wiązką) i śmiga jak szalony. Te Ople to Renault w całej swej okazałości, tak więc stawiam na wtyczki przy sterowniku. Nie mówię, że to co u mnie, ale raczej przy sterowniku.

Pozdrawiam, Łukasz.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Wymieniłem czujnik wału i jak na razie klient jeździ i nic się nie dzieje :)

Do góry Bottom