• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opony bieżnikowane - opinie

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
a Ty jak myślisz ? bo jak widzę z czym ludzie jeżdżą to czy P czy T i tak będzie lepiej
czym wolałbyś uderzyć w drzewo, przodem czy bokiem? pomyśl. podsterowność, nadsterowność, jakie wyniki? myśle, że 4 bieżnikowane, będą lepsze niż 2 nowe i dwie używki. ale każdy robi co chce.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Jeżeli chodzi o temat gdzie założyć lepsze opony czy P czy T to jest temat rzeka i znam "wiele racji" Ja osobiście w własnych autach zakładam lepsze na przód...

Przemek1602

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Świdnica
Mam dwie z gaugumu 14 cali i jest git po drugiej zimie. Troche głośniejsze, troche czuć wyginający się 10mm bieżnik przy hamowaniu, na suchym średnio się trzyma ale na mokrym, błocie pośniegowym i samym śniegu rewelka. Autko waży 950kg

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Mam dwie z gaugumu 14 cali
Ciekaw jestem ile za nie zapłaciłeś?
W cenniku jest 110 za szt. Do tego jeszcze pewnie wysyłka? To Ja kupiłem BARUM POLARIS 2 150 zł z wysyłką na alledrogo. To nie widzę sensu, a nówka jest zawsze nówka.
Po drugie te 5 lat gwarancji masz na bieżnik. W przypadku gdy coś się stanie z osnową opony to nikt ci takiej gwarancji nie uzna. Wiem bo pracuję w firmie która m.in. bieżnikuje.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Jeżeli chodzi o temat gdzie założyć lepsze opony czy P czy T to jest temat rzeka i znam "wiele racji" Ja osobiście w własnych autach zakładam lepsze na przód...
Też tak robię i również różne filozofie już na ten temat słyszałem. Ważne by na zimę nie schodzić poniżej 4mm (ja w swoich samochodach nie schodzę poniżej 4,5) i aby guma była w miarę świeża - maks 6-7 lat chociaż znam przypadki opon markowych budżetowych, które po 3-4 latach się rozwarstwiają i przypadki używanych opon premium, które po kilkunastu latach nie posiadają żadnych oznak starzenia a na śniegu zachowują dobrą trakcję...

Ciekaw jestem ile za nie zapłaciłeś?
W cenniku jest 110 za szt. Do tego jeszcze pewnie wysyłka? To Ja kupiłem BARUM POLARIS 2 150 zł z wysyłką na alledrogo. To nie widzę sensu, a nówka jest zawsze nówka.
Po drugie te 5 lat gwarancji masz na bieżnik. W przypadku gdy coś się stanie z osnową opony to nikt ci takiej gwarancji nie uzna. Wiem bo pracuję w firmie która m.in. bieżnikuje.
Dokładnie przy różnicy 160zł za komplet to nie ma nawet o czym mówić. Ceny hurtowe np Profila w 2016 były rzędu 89zł/szt za 195/65/15. Po pożarze zakładu ceny skoczyły i trudno było dostać te oponki. Teraz nie wiem jak jest z nalewkami bo z handlu oponami zrezygnowałem. Czasem się zastanawiam jak to jest, że hurtownia rzuca cenę taką samą albo wyższą niż na all***gro... Opłacalność z handlu dla mnie żadna. Nawet gdy zarobię 15zł na sztuce to na mnie spada obowiązek ew. reklamowania uszkodzonej opony. Klient kupując u mnie żąda wymiany gratis.... Wolę gdy zamawia z opo**eo lub innej platformy i mi przywozi. Zarabiam tylko na usłudze a gwarantem nie jestem :D

Ostatnia edycja:

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
Też tak robię i również różne filozofie już na ten temat słyszałem. Ważne by na zimę nie schodzić poniżej 4mm (ja w swoich samochodach nie schodzę poniżej 4,5) i aby guma była w miarę świeża - maks 6-7 lat chociaż znam przypadki opon markowych budżetowych, które po 3-4 latach się rozwarstwiają i przypadki używanych opon premium, które po kilkunastu latach nie posiadają żadnych oznak starzenia a na śniegu zachowują dobrą trakcję...

Dokładnie przy różnicy 160zł za komplet to nie ma nawet o czym mówić. Ceny hurtowe np Profila w 2016 były rzędu 89zł/szt za 195/65/15. Po pożarze zakładu ceny skoczyły i trudno było dostać te oponki. Teraz nie wiem jak jest z nalewkami bo z handlu oponami zrezygnowałem. Czasem się zastanawiam jak to jest, że hurtownia rzuca cenę taką samą albo wyższą niż na all***gro... Opłacalność z handlu dla mnie żadna. Nawet gdy zarobię 15zł na sztuce to na mnie spada obowiązek ew. reklamowania uszkodzonej opony. Klient kupując u mnie żąda wymiany gratis.... Wolę gdy zamawia z opo**eo lub innej platformy i mi przywozi. Zarabiam tylko na usłudze a gwarantem nie jestem :D

dokładnie tak jak piszesz. jak ktoś nie miał takich opon na wyważarce to i nie widzi bieżnikowanych opon po 2-3 sezonach i nie użerał się z reklamacjami to snuje teorie że bezpieczny wysoki bieżnik ;)

Przemek1602

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Świdnica
Wyważyły się bez problemu, nie biją, płaciłem okoł 100zł a barumu wtedy kosztowały około 190zł

Do góry Bottom