Też tak robię i również różne filozofie już na ten temat słyszałem. Ważne by na zimę nie schodzić poniżej 4mm (ja w swoich samochodach nie schodzę poniżej 4,5) i aby guma była w miarę świeża - maks 6-7 lat chociaż znam przypadki opon markowych budżetowych, które po 3-4 latach się rozwarstwiają i przypadki używanych opon premium, które po kilkunastu latach nie posiadają żadnych oznak starzenia a na śniegu zachowują dobrą trakcję...
Dokładnie przy różnicy 160zł za komplet to nie ma nawet o czym mówić. Ceny hurtowe np Profila w 2016 były rzędu 89zł/szt za 195/65/15. Po pożarze zakładu ceny skoczyły i trudno było dostać te oponki. Teraz nie wiem jak jest z nalewkami bo z handlu oponami zrezygnowałem. Czasem się zastanawiam jak to jest, że hurtownia rzuca cenę taką samą albo wyższą niż na all***gro... Opłacalność z handlu dla mnie żadna. Nawet gdy zarobię 15zł na sztuce to na mnie spada obowiązek ew. reklamowania uszkodzonej opony. Klient kupując u mnie żąda wymiany gratis.... Wolę gdy zamawia z opo**eo lub innej platformy i mi przywozi. Zarabiam tylko na usłudze a gwarantem nie jestem