• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opony letnie pomoc w wyborze

Rockmath2

Początkujący
Punktów
0
Cześć,

Potrzebuje pomocy w wyborze opon letnich.
Rozmiar to 205/60 r16.

Nie wiem na jakie warto patrzeć, słyszałem, że Falkeny są dobre i polecono mi modele ze310 oraz ze914.

Choć też widziałem opinie, że ciężko jest je wyważyć i są problemy z biciem.
Ktoś miał taki problem?

Czy coś innego też macie do polecenia?
Budżet załóżmy 500 za sztukę max.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Z takich ze sredniej polki, ktore mialem przez dluzej niz chwile to Bridgestone Turanza T005. Poprawnie kiedy jest sucho, calkiem spoko kiedy jest mokro i fatalnie przy nawet najmniejszym sniegu (chociaz to chyba oczywiste).
Mozna je kupic zarowno w wersji run flat jak i ekstra load jezeli szukasz np. do vana czy 7 osobowki.

Nie wiem czy w Polsce 60 to standardowy rozmiar, w UK 60 sa drozsze niz 55 i 65, wlasnie ze wzgledu ze nie jest to standard, wiec zobacz sobie takze alternatywy dla swojego auta.

rzoofiu

Uczestnik
Punktów
2
Ja praktycznie całej rodzinie montuje Uniroyal. Rain sport albo rain expert. Moim zdaniem super opony, szczególnie na mokrym kiedy najbardziej potrzebujesz przyczepności bezkonkurencyjne. Jedyny minus to trwałość, wyraźnie niższa niż opon klasy premium, ale ja wolę żeby mi się opona zużyła niż zestarzała :)

A co do falkenów, to bardzo spoko opony, kilka wyważałem i nigdy nie było żadnych problemów.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Ja polecam współczesna Dębice (chodzi o nowe modele). To budżetowy Goodyear. Parametry niewiele słabsze niż opon premium, a cena niewiele wyższa niż za opony chińskie.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Ja praktycznie całej rodzinie montuje Uniroyal. Rain sport albo rain expert. Moim zdaniem super opony, szczególnie na mokrym kiedy najbardziej potrzebujesz przyczepności bezkonkurencyjne. Jedyny minus to trwałość, wyraźnie niższa niż opon klasy premium, ale ja wolę żeby mi się opona zużyła niż zestarzała :)
Mialem Uniroyal 5, ale za krotko zeby miec wyrobiona pelna opinie. Porownujac do tej T005, o ktorej napisalem wyzej to na mokrym od niej troche lepsza, ale na suchym gorsza, bylo czuc ze przod nie trzyma kiedy chcialem jezdzic szybko po powiatowych kretych drozkach.
Natomiast wiem, ze na track days kiedy jest mokro Uniroyal to czesty wybor, wiec cos musi byc na rzeczy.
Roznica ceny w uk to £4 miedzy tymi dwiema oponami wiec bardzo blisko. No i nie wiem czy Uniroyal 5 ma opcje run flat i ekstra load i czy to dla autora ma w ogole jakies znaczenie.

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
16 w cenie do 500pln to w uj dużo przydało by się więcej info jaka moc auta i gdzie i jak jezdzi

Rockmath2

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję za tyle odpowiedzi.

Niestety w rozmiarze 205/60 nie ma wszystkich modeli, takich jak rainsport 5. Dlatego myślałem nad falken'ami, ale opinie są różne i ciężko coś wybrać.

Co do auta, to przód napęd, 190 koni.
Styl jazdy dynamiczny, lubię na zakrętach czasem szybciej pojeździć więc na plus jak będą w tym dobre i to samo z mokrą nawierzchnią.

Hmm, zobaczę również tego t005.

rzoofiu

Uczestnik
Punktów
2
166364
LETNIA
UNIROYAL L205/60 R16 RAINEXPERT 5 96H XL
w hurtowni latex są:)

Rockmath2

Początkujący
Punktów
0
Tak tak, tylko to są rainexpert a z tego co wiem, to się różnią.

Rockmath2

Początkujący
Punktów
0
Cześć.

To jak uwazacie, wziąć i zaryzykować z Falkenami? Czy może spróbować coś innego?

Do góry Bottom