• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Otworzenie warsztatu

Batkus

Uczestnik
Punktów
1
Witam pisze z zapytaniem jakie warunki muszę spełnić żeby otworzyć własny warsztat. A sytuacja u mnie wygląda tak, że wynajmuję garaż 2 stanowiskowy z kanałmi. Garaże umiejscowione są w ciągu garaży. I tu jest pytanie czy żeby otworzyć warsztat na działalność jednoosobową to potrzebne jest jakieś pomieszczenie socjalne czy coś w tym stylu? Jak to wygląda? Z góry dziękuje za pomoc

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Jak masz jednoosobowa działalność to raczej nie ,jak już byś chciał kogoś zatrudnić no to już mamy schody...

Masz treger pod sufitem?

Batkus

Uczestnik
Punktów
1
A szczerze to nie wiem bo wynajmuje ten garaż. Ale na suficie widać takie jakby zamurowane

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Jednoosobowa robisz co chcesz, żadnych socjali, łazienek. Jedynie skarbówka, kasa fiskalna, bdo, ogarnąć firmę do odbioru odpadów, prąd, za chwilę ksef, urząd miar do manometrów, księgowa, ZUS. Na pewno o kimś zapomniałem.
Możesz mieć pracowników na umowie zleceniu ( przynajmniej kilka lat temu tak było) albo na samozatrudnieniu. Umowa o pracę to trzeba spełnić wszystkie wymogi, socjale, dozory techniczne.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Możesz rozważyć jeszcze działalność nierejestrowana. Ma się coś pozmieniać i nie będą rozliczać miesiąc w miesiąc tylko za cały rok

-P-I-W-K-0

Nowy
Punktów
1
Jest to mój pierwszy post i z góry chciałbym się z wami wszystkimi przywitać, także Siemka!!

Otóż mam dylemat, niedawno przeprowadziłem się w miejsce z możliwością naprawy auta (kanał, podstawowe narzędzia)
Chciałbym zacząć się oferować w internecie, ale zacząłem szukać, szperać i naglę czytam o tym że wykonując usługi naprawy samochodów muszę mieć kase fiskalną.

Jak to wygląda w praktyce? Jeżeli będę prowadził działalność nierejestrowaną z kasą fiskalną, czy będę odprowadzał od tego podatki?

Czy jeżeli wystawię rachunek np na 100zł, czy będę musiał z tego odprowadzić podatek?
Czy mając kasę fiskalną muszę mieć założoną działalność czy tylko nip-7 wystarczy?

Proszę wybaczyć, jest wiele artykułów a każdy pisze coś innego i w momencie w którym piszę ten post mam totalny mętlik w głowie...

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Vat niestety bulisz i nie ma zlituj sie. Mnie ksiegowa podsunęła fajny pomysł . Zarejestrowac np ma syna ale mechanik mobilny, jakies auto dostawcze dokupic i niech Cie szukaja jak ty wiecznie na wyjezdzie. Tu nie chodzi o jakies kombinowanie na maxa na lewo. Ja mialem 2 kontrole w ciagu ostatnich 15 lat i tylko dla tego, ze dwa domy dalej wynajmowala taka piz...da wredna i jej sie nudziło non to 2 x uprzejmie doniosła do skarbowki

Do góry Bottom