• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Palą się świece w Vivaro 1.9 dti

Kaziu1973

Początkujący
Punktów
0
Witam
W Vivaro po uruchomieniu silnika pali się kontrolka od świec żarowych, przy większych obrotach kontrolka gaśnie, po zmniejszeniu obrotów znów zapala się.
Po podłączeniu komputera wyświetla się błąd P1122 - Nieprawidłowa korelacja sygnałów z potencjometrów 1 i 2 pedału przyspieszenia
Pedał gazu został wymieniony i nadal jest tak samo
Może ktoś wie co się dzieje w tych złomach
Z góry dziękuję za podpowiedzi

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Daj nowa wiązke od potencjometra do ecu. I wszystko się wyjaśni

j.k

Początkujący
Punktów
0
Miasto
piła
mam podobny problem w b klasie 245.Kontrolka swieci się caly czas.Czy ktoś podpowie mi gdzie jest sterowni swiec.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Co ma piernik do wiatraka...
Dobre pytanie, bo ma na prawdę dużo. Zobaczmy:
1. oba słowa mają po tyle samo liter i sylab; 2. mąkę na pierniki wytwarza się w młynie, a młyn jak to młyn, zwykle posiada wiatrak; 3. wiatrak może się zawsze spierniczyć; 4. zarówno pierniki, jak i wiatraki mają kolor zbliżony do brązowego; 5. piernik i wiatrak są słowami, a co ciekawsze – rzeczownikami; 6. oba wyrazy kończą się na literę k; 7. oba wyrazy zawierają samogłoskę i; 8. jeśli w wyrazie piernik p zamienimy na w, e na a, r na t, n na r i i na a, otrzymamy wyraz wiatrak.

j.k

Początkujący
Punktów
0
Miasto
piła
dużo mi pomogliście.Dziekuje

j.k

Początkujący
Punktów
0
Miasto
piła
Bez takiej diagnozy,podłączenia pod kompa ani rusz.
Bylem u fachowca,podlaczyl kompa,skasowal i kazal szukac pogryzionych kabli ale nie wiedział gdzie jest sterownik swiec.Tak wiec zamiast się wytrzasac powiedz mi czy wiesz gdzie jest sterownik

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Kolego,wedle logiki sterownik (moduł)musi być czymś osłonięty,więc raczej będzie przy kompie,przynajmniej ja tak mam,musisz dowiedzieć się za jakie usterki odpowiada mrygająca kontrolka świec zarowych,bo,w jednych ,,fabrykach,,np.VW -gen też poza usterkami samych świec ,za,spalone światło stopu,lub przepływomierz,lub ogólnie za uszkodzony układ wtryskowy,niedomagania.Pytanie,świece grzają?

j.k

Początkujący
Punktów
0
Miasto
piła
Tak swiece grzeja,silnik nie stracil na mocy,zimny odpala dobrze,kontrolka zgasnie po uruchomieniu na kilka sekund i zapali się na stale.Samochod mam od niedawna i nie wiem co gdzie szukac.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Wię trzeba wgłębić się w specyfikę układu elektronicznego tego auta,czyli za jakie usterki poza typowymi(czyli ,nie grzanie świecy,uszkodzenie przekażnika .itd.itp)odpowiada ikonka spirali świec,miałem T5 2.5 TDi,nagle podczas jazdy silnik osłabł i wywaliło ikonkę grzania świec,ponieważ wcześniej z ciekawości odpiąłem wtyczkę przepływki(pojawiła się ikonka grzania świec) byłem raczej pewien,że przepływomierz szlag trafił,wyjęcie wtyczki ,psiknięcie środkiem czyszczącym złącze zlikwidowało problem na amen,już się on nie pojawił,skoro świece grzeją,silnik nie traci na mocy,chodzi normalnie a podpięcie pod kompa określiło prawdopodobną przyczynę zapalania się kontrolki,to przy samym układzie sterującym grzaniem świec bym nie grzebał,bo on jest sprawny.,,Pedał,,został wymieniony ale być może coś z wtyczką nie jest tak,ja stosuję w takich przypadkach KROWNA T40 ,zreanimował mi wtyczkę przepływki ,padnięty włącznik świateł w Focusie I 1.8 TTDI,typowa przypadłość tych modeli, ,zwarcia nie zrobi gdyż środek nie przewodzi prądu,wtrysnąłem do środka aż wypłynął,włącznik zaczął działać po kilku przekręceniach(prawo ,lewo)i działa bez marudzenia 2 miechy.

j.k

Początkujący
Punktów
0
Miasto
piła
a co to jest przepływomierz?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Panowie oczywiście nie wiedzą:) To urządzenie w dolocie powietrza ,przy silniku,które odpowiedzialne jest za moc silnika,,drucik rozgrzany,komputer zbiera informacje o ilości wpadającego powietrza ,które chłodzi drucik i steruje ilością wtryskiwanego paliwa.,tę wtyczkę też można zaprawić preparatem.

Do góry Bottom