• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pare pytań do ludzi którzy się na tym znają

HeeNioo

Nowy
Punktów
0
Witam mam pare pytań nie wiem czy powinienem przebywać,czy mogę przebywać na takim forum jestem w 3klasie gimnazjum i chciał bym zostać mechanikiem,choć nie biegałem za tatą do garażu i chciałem pomagać,jakoś nie interesowałem się autami tak mocno,może inaczej nieznam się zbytnio się na podstawach ale z zawodów jakie mógł bym mieć mechanik to właśnie wydaje mi się być to,szkoła jest żeby się otym dowiadywać oczywiście więc chyba nic straconego ale mam konkretne pytania może zapisze od myślników:
-czy jest taki tutaj mechanik który jak ja nie od zawsze interesował się autami (motorami) tutaj raczej chodzi mi o części ale chciał bym się dowiedzieć jakoś o nich czuje że mam do tego ochote a powinno się robić to co się lubi ;)
-czy jest problem z początkiem jak skończy się szkołę i 1 praca jak ludzie szukają ludzi z doświadczeniem.
bardzo mnie ciekawi bo jak narazie nie dostałem konkretnej odpowiedzi:
-wymagania w szkole w stosunku do innych zawodów jak (mechatronik)są podobne? jak widzę jak mój brat robi zadania domowe "zaprojektuj śrubę o średnicy[...]"i przed programem siedzi nie wiadomo ile i musi wyliczać wszystko,czy działa to na podobnej zasadzie??
Chciał bym iść na zawód taki żeby robić przy maszynach,brat mnie zachęca na mechatronika i że napewno się dostane (ma na myśli że jestem słaby z nauki ale ambitny[jak chce to potrafie] ) to bardzo trudny wybór dla mnie a szukając szkół dla siebie wybrałem sobie parę i z tych paru ograniczyłem się do właśnie dwóch mechanik i mechatronik bardzo bym chciał byście mi jakoś pomogli z decyzją bo niby wiem czego chce a mam obawy czy jak skończę szkole a otworze maskę samochodu to się ogarnę czy będę zielony jak to wszystko będzie wiem że po szkole ponadgimnazjalnej nie skończę edukacji i będę się tego trzymał, tylko za dużą wagę przykładam do tego wyboru bo w takim wieku decyduje co chce robić czy żałujecie wyboru czy może się cieszycie że nie poszliście na inny zawód bardzo bym prosił też o własne od siebie informacje o które tutaj nie pytałem a pomogą mi podjąć decyzje, bardzo był bym wdzięczny.
@Mieszkam na Śląsku w Rybniku czy interesuje się autami i motoryzacją? nie lubię patrzeć na F1 bardziej motory,uwielbiam jeździć autem ale to może przez sentyment ;)F1 mnie nudziło ale inne wyścigi autek nie :)
@chciał bym wiedzieć czy są jakieś rozgałęzienia mechanika na mechanik który sie specjalizuje w czymś a drugi w innym kierunku i które są bardziej opłacalne ?

Jeśli uważacie że moje pytania są bez sensu to proszę nie odpowiadajcie liczę się z krytyką w odpowiedziach i jeśli wybrałem złe forum proszę o nie usuwanie tematu a zamknięcie go to sobię tą wypowiedź skopiuje i gdzie indziej zapytam :)

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Forum wybrałeś odpowiednie, bo kto Ci nie odpowie na Twoje pytanie lepiej niż mechanicy?
Ogolnie zasada jest taka aby robic to co sie lubi, a ze Ty jestes jeszcze mlody i Twoje plany sie zmienia niejednokrotnie to ciezko jest jednoznacznie odpowiedziec co powinienes robic. Niemniej jednak stoisz przed wyborem szkoly, czyli musisz juz sie powoli na cos decydowac, oczywiscie nie jest to decyzja ostateczna ale mimo wszystko jest to jakas decyzja.
Odpowiadajac na Twoje pierwsze pytanie to ciezko powiedziec czy jest tu jakis mechanik co w wieku 14 czy tam 15 lat juz wiedzial ze auta to jego pasja. Ja osobiscie odkad siegam pamiecia interesowalem sie motoryzacja, moze nie strickte mechaniczna czescia w mlodszych latach ale motoryzacja to motoryzacja, czyli jak np. lubisz ogladac rajdy, wyscigi F1, kibicujesz Kubicy czy ogladasz sie za fajnymi autami na ulicy to juz polowa sukcesu jest, mechanika przyjdzie z czasem.
Co do pracy to sprawa nie jest taka prosta, wszystko zalezy od tego z jakiego regionu jestes, czy szukac pracy bedziesz we wiosce, malej miejscowosci czy moze w duzym miescie. W kazdym razie na poczatek radzilbym szukac raczej jakis praktyk/stazu i pracowac/obserowac ludzi ktorzy sa dobzi w tym co robia i chetnie oraz w sposob jasny przekaza wiedze. Pieniedzy za duzo nie zarobisz ale doswiadczenia zyskasz a to liczy sie bardzo w tym zawodzie.

HeeNioo

Nowy
Punktów
0
niemogę już edytować to mam pytanko,ide do 3gim za co mam się zabrać w garść wiem że za wszystko ale jakiś priorytet?czy wszystko na poziomie i będzie dobrze?

i tak jeszcze czy jak skończę szkołę to mechaników będzie dość sporo teraz dużo ludzi chce być mechanikami z tego co mi wiadomo, czy może być tak że jak skończe edukacje to nie będzie poco mechaników brać do pracy jak jest ich od groma to mniej płacić będą pracodawcy pozatym auta coraz nowsze to jaki zawód się zajmuje elektryką w aucie? np szyby teraz są na guzik i tak dalej?(mam nadzieje że teraz się nie poniżam :) )

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja na twoim miejscu wybrałbym zawód elektromechanika bo jest to lżejszy zawód, niewiele lżejszy ale lżejszy, no a przy tym jesli bedziesz chcial to mechaniki przy okazji tez sie nauczysz, bo elektryka i mechanika sa powiązane.
nie wiem jak wygląda w twoim regionie sprawa konkurencji w tych zawodach ale jesli bedziesz dobry w tym co robisz to bedziesz mial prace; w Poznaniu np. trudno o dobrego bezrobotnego mechanika.
Słyszałem że szkoły zawodowe wracają do łask, bo po tym jak nasz rząd przestał dofinansowywac te szkoly to zrobila sie dziura na rynku pracy; stare mechaniory odchodza na emerytury, nowych jest malo a najlepsi wyjezdzaja za granice;
przeczytaj ten artykuł : http://praca.wp.pl/title,Zawodowki-wracaja-do-lask,wid,8165746,wiadomosc.html?ticaid=1cccb

HeeNioo

Nowy
Punktów
0
Dziękuje i prosił bym aby w następnych odpowiedziach pisać który zawód jest bardziej opłacalny i jaka szkoła czytałem artykuł od Arniego, ale co do zawodów to czy mechanik czy elektromechanik bo jeśli chciał bym kontynuować naukę trochę dłużej np po zawodówce gdzieś iść to czy do tego czasu auta nie zostaną bardziej unowocześnione ? Wiecie co mam na myśli mam nadzieje :)

i czy matura jest ważna bo jeśli miał bym się decydować to bym poszedł do zawodówki bo technikum mi brat mówi że jako mechatronik współczuje mechanikom bo mają wysoki poziom ale za to mają maturę a po zawodówce jak bym szedł dalej w szkole to żaden problem z maturą? dalsza szkoła to będę miał maturę? czy musiał bym kombinować? jak to wygląda,teraz pójdę na google szukać dalej w tym kierunku odpowiedzi jak znajdę zedytuje tą wypowiedź

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Mimo ,że post nie jest najświeższy odpowiem na niego w przerwie na kawę.;)
Byłem kiedyś młodym człowiekiem(co tak gęby rozdziawiacie naprawdę ;)) i miałem podobne dylematy .Wybrałem nie łatwą drogę ,na pewno nie najkrótszą ale nie żałuję i osobiście polecam ją innym.
1. Zawodówka najlepiej z warsztatami
2. Technikum o konkretnym profilu
3. Studia –zawaliłem niestety ;)-dziś żałuje
4. Nauka do końca życia co dzień od nowa ;)
I na koniec refleksja dziś dobry mechanik musi być niezłym elektronikiem i informatykiem
Zgadzacie się ze mną koledzy ?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
całkowicie shrek się zgadzam z tym co piszesz. i główna zasada pracować nie dla kasy, tylko pracować i mieć kase a to duża różnica. zaczynałem kiedy na drogach królowały warszawy a dziś samochody są na guziki jak pisze młody człowiek doczekałem czasów że młodsi koledzy pomagają mi w dziedzinach, o których trzydzieści lat temu mogliśmy tylko pomażyć. dzisiaj dostaniesz wszystko ale za żadne pieniądze nie kupisz chęci i pasji. co ranek czuje w stawach swoją trzydziestoletnią przygode z samochodami ale wybrałbym ten zawód jeszcze raz:)

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Hmm co do szkoły to popieram Shreka jestem akurat po Zawodowce (skończyłem w czerwcu czyli niedawno ) i widząc co się robi w tech. mechanicznym na specjalizacji mechanik pojazdów samochodowych, a co robi się w zawie jest różnica kolosalna w zawodówce pracujesz przy samochodach(w 2klasie 2 dni w tyg w 3 klasie 3 dni), a w tech 3h w tyg. i to ledwo podstawy gdybym dał większości podnośnik i samochód nie wiedzieli by jak łapy pod samochód dać nie mówiąc o wymianie np. rozrządu.
Co do pracy to tak jak piszą w małych miejscowościach ciężko Ja jestem z małej miejscowości na Podkarpaciu i Ja miałem farta prace znalazłem i znajomego mechanik który naprawiał mi samochód gdy coś nie było do zrobienia w warunkach domowych, a reszta miała mniejsze szczęście i z tego co się orientuje to pracuje w zawodzie w sumie 3 osoby z 13 kończących ale akurat do tej pracy nadawało się z 6/7 osób z całej klasy.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Syn kolegi chodzi do Technikum Samochodowego kierunek zaawansowanych systemów elektroniki pojazdowej .Chłopak sprzedał koledze radio z autka ojca ,ja sprzedałem ojcu nowe;)
Ale do rzeczy – Panowie byli z 2 klasy Technikum Samochodowego ! wyobraźcie sobie ,że montaż radia w Felicji przerósł ich wiedze (było za dużo kabelków ) .To czego uczy się tych młodych Ludzi?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja w 2 klasie zety montowałem już immobilisery alarmy i instalacje gazowe

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Shrek bo w tech. jest "wyższy poziom" :) dla nich 3 kable to już za dużo. Dlatego trochę dłuższą drogę lepiej wybrać ale nauczyć się fachu.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
dodam jeszcze słowo bo widzę że temat się rozwija. jeden gość sformułował to krótko, to jest tak zwana INTELIGENCJA TECHNICZNA.;)

goodlook

Bywalec
Punktów
3
Kolego ! to nie tylko szkola ale takze to cos czego napewno sie nigdzie nie nauczysz.
Trzeba miec benzyne we krwi zeby byc dobrym mechanikiem czy elektrykiem samochodowym. Ja roznic raczej
tu nie widze. Nigdy w warsztacie nie bedziesz mial wolnego bo akurat nie ma nic z elektryki. Bedziesz tak samo sie
babral w smarach jak mechanik, wymienial kola, ustawial zbieznosc itp.
Mechatronik, elektryk czy jeszcze inne nazewnictwo nie zmienia faktu ze jestes w warsztacie samochodowym w ktorym
trzeba robic wszystko nawet sprzatac !
Swoja edukacje bedziesz musial podnosic sam. To co dzisiaj miales na wykladach jutro jest juz nie aktualne.
Zawsze bedziesz rozpoznawany w gronie swych znajomych bo Twa charakterystyczna cecha beda niedomyte rece nie
mowiac o paznokciach, no chyba ze do tego nie przywiazujesz zadnej wagi.
Zycze powodzenia.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
no tych niedomytych rąk nie rozumieją szczególnie kobiety, dla nich to po prostu nieestetyczne

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
no tych niedomytych rąk nie rozumieją szczególnie kobiety, dla nich to po prostu nieestetyczne

Kobiet to nikt nie zrozumie !!!! Ale co do niedomytych rąk w rękawiczkach nie da się pracować to fakt.
Ale mamy na rynku coraz leprze płyny i pasty więc powoli się domywamy ;)
Do tych rąk nawiązując dostałem kiedyś w prezencie Kanadyjski specyfik (rękawice biologiczne)coś jak krem przed pracą .
Kobieta po 3 dniach zapytała czy robotę rzuciłem ;)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Taki krem za komuny nam w MPK-u dawali a teraz koszty i cięcie

goodlook

Bywalec
Punktów
3
Panowie taki krem jest juz do kupienia za 7 euro w Niemczech. Jest tego 300 dkg i wystarcza na dosyc sporo lecz
wystepuja inne problemy tzn. naklada sie go na rece i wciera przez okolo 3 min az calkowicie zniknie w skurze.
Pracuje sie super lecz kontakt z benzyna to tak jak bys mial dziure w rekawicy (co innego z olejami i smarami i brudem) tu
jest naprawde szczelny. Tylko wystepuje inny problem. Czego dotkna twoje rece jest po prostu brudne. Sprubujcie
przeparkowac samochod albo poszukac czegos w schowku czy bagazniku. Wniosek: za kazdym razem musisz rece
umyc i historie z nakladaniem pasty powtorzyc. jesli masz szefa ktory zawsze patrzy na zegarek to bedziesz mial
problem, a jesli juz to auto w ktorym pracujesz musi byc odpowiednio zabezpieczone (plastik na kierownicy, scierki w
kieszeniach itp). Ale rece po umyciu bedziesz mial jak ginekolog.

Georgin89

Nowy
Punktów
0
Miasto
Ostróda
Witam. mam niewielki ale dość uciążliwy problem. chodzi o alarm w oplu astra 97 rok. tak szczegółowo to: światła(awaryjne), świecą się od momentu podłączenia akumulatora, pilot, w którym wymieniałem baterie po raz 3 w ogóle nie reaguje na centralny ani na alarm, otwieram tylko z kluczyka. po odpaleniu auta(awaryjne) ciągle świecą więc jak można się domyślić ciężko jest bezpiecznie poruszać się po drodze zwłaszcza kiedy nadchodzi czas zmiany- kierunku jazdy,pasa, podczas wyprzedzania omijania itd. Teraz pytanie do Fachowców: jak wyłączyć "alarm świetlny" tak żeby działały kierunki oraz awaryjne????

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Witam. mam niewielki ale dość uciążliwy problem. chodzi o alarm w oplu astra 97 rok. tak szczegółowo to: światła(awaryjne), świecą się od momentu podłączenia akumulatora, pilot, w którym wymieniałem baterie po raz 3 w ogóle nie reaguje na centralny ani na alarm, otwieram tylko z kluczyka. po odpaleniu auta(awaryjne) ciągle świecą więc jak można się domyślić ciężko jest bezpiecznie poruszać się po drodze zwłaszcza kiedy nadchodzi czas zmiany- kierunku jazdy,pasa, podczas wyprzedzania omijania itd. Teraz pytanie do Fachowców: jak wyłączyć "alarm świetlny" tak żeby działały kierunki oraz awaryjne????
mususz znaleźć centralkę alarmu i ją odłączyć, wtedy zobaczysz czy auto odpala, jeśli tak to zostaw ją odłączoną

Fuessen

Początkujący
Punktów
0
Mimo ,że post nie jest najświeższy odpowiem na niego w przerwie na kawę.;)
Byłem kiedyś młodym człowiekiem(co tak gęby rozdziawiacie naprawdę ;)) i miałem podobne dylematy .Wybrałem nie łatwą drogę ,na pewno nie najkrótszą ale nie żałuję i osobiście polecam ją innym.
1. Zawodówka najlepiej z warsztatami
2. Technikum o konkretnym profilu
3. Studia –zawaliłem niestety ;)-dziś żałuje
4. Nauka do końca życia co dzień od nowa ;)
I na koniec refleksja dziś dobry mechanik musi być niezłym elektronikiem i informatykiem
Zgadzacie się ze mną koledzy ?

nie całkiem z tym wykształceniem, u nas w szkołach teraz nie nauczą nawet młotka w ręce trzymać, a studiów to naprawdę nie masz czego żałować.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom