mirasmaniak82
Uczestnik
- Punktów
- 0
Witam
Peugeot Partner 1.6 109km, lpg
szarpanie przy 2-3 tys/obr na 2 i 3 biegu, na benzynie lekko, a na gazie mocno odczuwalne.
Auto kupione ponad rok temu już z instalacja lpg BRC, wcześniej zmieniony został silnik z 110km na 109km NFU TU5JP4.
Na początku wymienione świece i uszczelki pod pokrywa zaworów bo aż pływał w oleju
.
Serwis olejowy z wszystkimi filtrami.
Podmieniana cewka zapłonowa (2szt używane) oraz przepustnica – poprawy brak.
Silnik na wolnych obrotach pracuje równo, nie szarpie też podczas ruszania.
Następnie wymienione:
poduszka silnika górna,
czujnik położenia wału,
termostat,
czujnik hamulca (wskutek błędu komputera),
czujnik ciśnienia,
oba filtry gazu i membrana w parowniku,
kompletny rozrząd
po roku nowe świece.
Wykonano serwis instalacji Lpg.
Regeneracja alternatora.
Analiza spalin ponieważ było podejrzenie wtrysków benzynowych (chwilowe błędy komp. dot. wtrysków)
Ostatnio sprawdzono ciśnienie w cylindrach i było prawidłowe ok 13bar.
Sprawdzona szczelność układu dolotowego, wykonane wodorowanie.
Wymiana oleju silnikowego z płukanka Tec 2000, do nowego oleju dolany dodatek do oleju Cera Tec.
Trochę dziwne wydaje mi się czasem pojawianie błędów komputera. Np. przez pół roku był błąd wspomagania p0550, czujnik wymieniony a błąd został. Jednak po sporym czasie zniknął i już się nie pojawia. Ostatnio był błąd p3013 lecz chyba po miesiącu sam zniknął.
Nie wiem już co myśleć ale na podejrzanego stawiałbym sterownik silnika, co myślicie?
Peugeot Partner 1.6 109km, lpg
szarpanie przy 2-3 tys/obr na 2 i 3 biegu, na benzynie lekko, a na gazie mocno odczuwalne.
Auto kupione ponad rok temu już z instalacja lpg BRC, wcześniej zmieniony został silnik z 110km na 109km NFU TU5JP4.
Na początku wymienione świece i uszczelki pod pokrywa zaworów bo aż pływał w oleju
.Serwis olejowy z wszystkimi filtrami.
Podmieniana cewka zapłonowa (2szt używane) oraz przepustnica – poprawy brak.
Silnik na wolnych obrotach pracuje równo, nie szarpie też podczas ruszania.
Następnie wymienione:
poduszka silnika górna,
czujnik położenia wału,
termostat,
czujnik hamulca (wskutek błędu komputera),
czujnik ciśnienia,
oba filtry gazu i membrana w parowniku,
kompletny rozrząd
po roku nowe świece.
Wykonano serwis instalacji Lpg.
Regeneracja alternatora.
Analiza spalin ponieważ było podejrzenie wtrysków benzynowych (chwilowe błędy komp. dot. wtrysków)
Ostatnio sprawdzono ciśnienie w cylindrach i było prawidłowe ok 13bar.
Sprawdzona szczelność układu dolotowego, wykonane wodorowanie.
Wymiana oleju silnikowego z płukanka Tec 2000, do nowego oleju dolany dodatek do oleju Cera Tec.
Trochę dziwne wydaje mi się czasem pojawianie błędów komputera. Np. przez pół roku był błąd wspomagania p0550, czujnik wymieniony a błąd został. Jednak po sporym czasie zniknął i już się nie pojawia. Ostatnio był błąd p3013 lecz chyba po miesiącu sam zniknął.
Nie wiem już co myśleć ale na podejrzanego stawiałbym sterownik silnika, co myślicie?