• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Partner 1.6 szarpanie 2-3tys obr

mirasmaniak82

Uczestnik
Punktów
0
Witam
Peugeot Partner 1.6 109km, lpg

szarpanie przy 2-3 tys/obr na 2 i 3 biegu, na benzynie lekko, a na gazie mocno odczuwalne.

Auto kupione ponad rok temu już z instalacja lpg BRC, wcześniej zmieniony został silnik z 110km na 109km NFU TU5JP4.

Na początku wymienione świece i uszczelki pod pokrywa zaworów bo aż pływał w oleju :(.
Serwis olejowy z wszystkimi filtrami.
Podmieniana cewka zapłonowa (2szt używane) oraz przepustnica – poprawy brak.
Silnik na wolnych obrotach pracuje równo, nie szarpie też podczas ruszania.

Następnie wymienione:
poduszka silnika górna,
czujnik położenia wału,
termostat,
czujnik hamulca (wskutek błędu komputera),
czujnik ciśnienia,
oba filtry gazu i membrana w parowniku,
kompletny rozrząd
po roku nowe świece.

Wykonano serwis instalacji Lpg.
Regeneracja alternatora.
Analiza spalin ponieważ było podejrzenie wtrysków benzynowych (chwilowe błędy komp. dot. wtrysków)
Ostatnio sprawdzono ciśnienie w cylindrach i było prawidłowe ok 13bar.
Sprawdzona szczelność układu dolotowego, wykonane wodorowanie.
Wymiana oleju silnikowego z płukanka Tec 2000, do nowego oleju dolany dodatek do oleju Cera Tec.

Trochę dziwne wydaje mi się czasem pojawianie błędów komputera. Np. przez pół roku był błąd wspomagania p0550, czujnik wymieniony a błąd został. Jednak po sporym czasie zniknął i już się nie pojawia. Ostatnio był błąd p3013 lecz chyba po miesiącu sam zniknął.

Nie wiem już co myśleć ale na podejrzanego stawiałbym sterownik silnika, co myślicie?

Ala134

Nowy
Punktów
0
Siema,
Przy szarpaniu w takich warunkach warto by sprawdzić wiązkę elektryczną, bo przy LPG częściej wychodzą problemy z instalacją. Często bywa, że przewody są sparciałe albo mają przetarcia. No i jeszcze wtryski benzyny – to, że błędy znikają, nie znaczy, że problemu nie ma.

Dla pewności polecam podpiąć inny komputer, czasem te błędy są mylne i nie pokazują pełnego obrazu. A to szarpanie, szczególnie na gazie, to często kwestia regulacji mapy wtrysków LPG, więc sprawdź, czy serwis dobrze to ustawił. :vulcan:

mirasmaniak82

Uczestnik
Punktów
0
W sobotę jadę na ponowną regulacje Lpg, a wtryski benzyny też podejrzewałem ale robiłem analizę spalin i wyszło ok i na Pb i na Lpg.

toshimin

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Poznan
Jeśli jest możliwość podmieńcie świece ze sprawnego auta. Miałem przypadek że nowe były wadliwe i kilka dni szukania problemu było;)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1615
Ostatnio wymieniłem drugi raz świece na nowe od czasu jak go posiadam.

nowe nie oznacza dobre.
niestety coraz więcej nowych podzespołów jest wadliwych. liczy się tylko kasa a nie jakość marki. części trzepię się teraz w chinach i byle szybciej, byle taniej

mirasmaniak82

Uczestnik
Punktów
0
W przeciągu 2 lat wleciały 3 zestawy świec ( Denso Ngk i OE PSA)
nowa sonda lambda przed katem Hella
Wgrano mi nowe mapy benzyny i potem gazu
W diagboxie wykonałem testy wtrysków i cewki - nie wykazało defektu. Adaptacja przepustnicy.
Szarpanie nadal występuje :(

Ostatnia edycja:

janesaw

Nowy
Punktów
0
tradersunion.com
Spróbuj podpiąć auto do innego kompa (diagnostyka live data) i sprawdź, jak zachowują się korekty paliwowe i czasy wtrysku przy przejściu z benzyny na LPG. Jeśli widać dzikie skoki, ECU może nie ogarniać adaptacji.

Blackk97

Nowy
Punktów
0
Miałem podobny problem w 307, ten sam silnik, wiekszość mechaników rozłożyło ręce, sprawe wziąłem w swoje ręce, wszystkie szklanki zaworowe stały na debowo, po czyszczeniu i po wymianie jednej ze wzgledu, że jedna nie nadawała się, problem ustał, spalanie z 7-8 litrow/100 spadło do 5-6litrow/100.Tylko aby dostac się do szklanek zaworowych trzeba rozpiąc rozrząd, koła wałkow do demontazu, i podstawa wałka rozrządu do sciagniecia.Momenty dokrecania koła wałka ssącego 45nm oraz wałka wydechowego 80nm.Podstawa mocowania wałka rozrządu, moment dokrecenia 8nm.

mirasmaniak82

Uczestnik
Punktów
0
Miałem podobny problem w 307, ten sam silnik, wiekszość mechaników rozłożyło ręce, sprawe wziąłem w swoje ręce, wszystkie szklanki zaworowe stały na debowo, po czyszczeniu i po wymianie jednej ze wzgledu, że jedna nie nadawała się, problem ustał, spalanie z 7-8 litrow/100 spadło do 5-6litrow/100.Tylko aby dostac się do szklanek zaworowych trzeba rozpiąc rozrząd, koła wałkow do demontazu, i podstawa wałka rozrządu do sciagniecia.Momenty dokrecania koła wałka ssącego 45nm oraz wałka wydechowego 80nm.Podstawa mocowania wałka rozrządu, moment dokrecenia 8nm.
Kompresjęiales ok? Silnik dziwnie chodził na wolnych ? Nie kopcił ?
Miałeś też LPG?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom