• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Partner 2010 1.6 hdi zgasł podczas jazdy -nie mozna odpalić.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
Witam wszystkich zainteresowanych.
Otóż jak w temacie...
Jechałem autem na obwodnicy auto zgasło . zacholowałem do swojego warsztatu postał dzień odpaliłem -błędy jakie miałem to
P1645 ogranicznik prędkości niezgodna wartość pedału gazu
P0001 zespół dawkujący paliwo przerwanie zwarcie
P0003 zespół dawkujacy paliwo zwarcie do masy

Wiadomo posprawdzane - pompa wysoko ciśnieniowa nie daje nawet kropli ,pompa wstepna daje (czyli ciągnie ze zbiornika)
Zakładany zawór w pompie serwisowy -otwarty pompa daje ciśnienie.
Coś nie wysterowuje elektrozaworu.
Przejscie na kablach jest napiecie jest sterownik podmnieniany i nic.
Dodam że po podmianie elektrozaworu na drugi jest tylko błąd z pedału gazu tego ogranicznika -ale tempomatu nie mam.
jesli macie propozycje to poproszę ....
-ustalone że pompa wysokiego cisnienia nie daje paliwa
-wstępna pompa działa.
-podmieniany elkektrozawór bez efektu
-podmieniany sterownik bez efektu
-czujniki położenia wału i wałka sprawdzone oscyloskopem -ok
-immobilaizer -ok
Dlaczego wali błąd którego nie możmna skasowac p1645 ogranicznik prędkości jazdy ale treego w aucie brak

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
......przykro mi ze ostatni raz ale pisałem juz wcześniej.....
Po podłączeniu kompa podczas rozruchu na oryginalnym elektrozaworze pokazuje 0 -zero!.Wartości zmierzone -O (zero) wymagane 350.
wiem ze każdy spadek ciśnienia silnik gaśnie.
Może cos źle pisze a może ktos zle mnie rozumie....
na plaku chodzi.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
to przepraszam. Prosze jaśniej.
jak dla mnie to usterka elektroniczna....
opisałem wszystko na początku,ktos mi zarzuca o działaniu wtryskiwaczy ze nic nie wiem czy o CR .....dobra jesli nic nie wiem to proszę o pomoc.
pompa wysoko cisnieniowa nie daje paliwa zawór w pompie nie jest wysterowywany przez komputer przejście na kablach jest.
zasilanie na sterownikj jest podmieniany komputer z softem wgranym przez peugeota serwis.
czy ja zle cos rozumie?
na plaku pali
na serwisowym zaworze odpalił
na oryginalnym nie odpala pompa nie daje w ogóle ciśnienia,zakładany nowy elektrozawór bez rezultatu. Napięcie na przewodzie do elektrozaworu jest
ciśnienie na listwie podczas rozruchu na oryginalnym elektrozaworze O
co mam rozumieć lub czego nie rozumie?

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
.......pompa? Skoro daje ciśnienie na serwisowym zaworze który jest caly czas otwarty i silnik na chwile odpalił to- pompa?

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
Czyli jak to rozumieć? Jak rozumieć forum? Amatorskie jest?
Wszystkie podpowiedzi są od amatorów dla amatorów?
Nie należę do grupy wsparcia więc jestem amatorem.....a podpowiedź od ,,specjalistów,,-Grupy Wsparcia Technicznego typu oddać do mechanika jest podpowiedzią amatorską.
Ale nic.....

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Wstajesz rano. Na sniadanie jesz chleb,którego nie piekłeś. Smarujesz masłem,którego nie ubijałes. Kładziesz nań wędlinę ,ktorej nie produkowałeś,popijasz to wszystko kawą lub herbatą,ktorej nie sadziłeś i nie wypaliłeś. Ubierasz ubrania,których nie szyłeś. Wreszcie wsiadasz do samochodu,którego nie projektowałeś i nie produkowales. Łapiesz pewną analogie?dlaczego akurat musisz sam naprawić auto skoro tyle innych rzeczy nie robisz sam???gdybys czas spędzony na pisanie na forum poświecił na zarabianie pieniedzy byłoby Cie stać na naprawę samochodu u fachowca. A jesli uważasz,ze poziom tego forum jest dość niski proponuje zajrzeć na fora amatorów użytkowników,gdzie pada taki bełkot i totalne lamerstwo,ze głowa boli. Dostałeś wiele wskazówek. Problem polega na tym,ze nie umiesz skorzystać z wiedzy,ktora tu Ci sie przekazało.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
wracajac do podpowiedzi....
jesli chodzi o oscyloskop był podlaczony pod kostke elektrozaworu w pompie i jest brak sygnału .
Podstawione dwa przewody ze sterownika do elektrozaworu dalej to samo.
Wychodzi na to ze sterownik.....
Na sterowniku sprawdzane byly masy na wtyczkach AH4i AG4 i zasilanie na wtykach AA1 i BM2 wszystko jest( obecność wyklucza padnięty modul bsm)
Podstawiamy poraz kolejny drugi sterownik i przyjeżdża znajomy z serisu z peugeota wgrywa jeszcze raz oryginalny soft i nic Dalej elektrozawor nie jest wysterowywany.
To mimo wszystko wymieniliśmy kpl rozrząd z pompa wysokiego ciśnienia. Nadal nic.
dziękuję za poprzednie sugestie ale może komuś cos przyjdzie do głowy....:)
.....zapraszam jesli ktos jeszcze nie robi sałatek:)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Weź oddaj to auto do jakiegoś elektromechanika, a nie sam próbujesz szukać czegoś o czym nie masz pojęcia...:confused::meh: bo jak tak czytam to zaraz pół samochodu se wymienisz i nadal ci nie będzie działać, a ty będziesz płakał jaki to świat jest zły i w ogóle ....:mad::banghead:

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Upuście ciśnienia bo zaraz komuś żyłka strzeli. Idą święta więc może ktoś przemówi ludzkim głosem i pomoże w rozwiązaniu problemu. Dobry fachowiec nie musi obawiać się utraty dochodów z powodu jednej udzielonej zdalnie porady lub upustu na naprawie, cienkiemu zawsze ubędzie nawet jak słownie by pomógł.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
A może wtryski się po zapiekały i wali paliwo przelewem? Masz zaufanego ziomka co sprawdzi ci wtryski?

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
wtryski były robione ok40 tys temu.dokladnie rok temu. Raczej wykluczam wtrysku bo paliwo w ogóle nie dochodzi do listwy.czujnik pokazuje podczas rozruchu O.
Ciśnienie.....przeciez ja nikogo nie zmuszam.....tylko zachęcam i prosze o radę.
A fachowiec......? Który by robił cos czego ja nie robiłem?
pompa wysokiego ciśnienia z elektrozaworem to koszt 50zł.
sterownik 40 zł.
czujnik ciśnienia (kupilem dwa)po20 zł za szt.
wiec o jakich kosztach mówimy?
Rozrząd i tak był do wymiany.....
Jak ktos nie ma ochoty pisać to pozdrawiam.
Oczywiście idą święta. Rozważam teoretycznie bo juz do garażu nie pójdę.
Ta więc życzę wszystkim Wesołych Świąt.

Do góry Bottom