• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Partner 2010 1.6 hdi zgasł podczas jazdy -nie mozna odpalić.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
Witam wszystkich zainteresowanych.
Otóż jak w temacie...
Jechałem autem na obwodnicy auto zgasło . zacholowałem do swojego warsztatu postał dzień odpaliłem -błędy jakie miałem to
P1645 ogranicznik prędkości niezgodna wartość pedału gazu
P0001 zespół dawkujący paliwo przerwanie zwarcie
P0003 zespół dawkujacy paliwo zwarcie do masy

Wiadomo posprawdzane - pompa wysoko ciśnieniowa nie daje nawet kropli ,pompa wstepna daje (czyli ciągnie ze zbiornika)
Zakładany zawór w pompie serwisowy -otwarty pompa daje ciśnienie.
Coś nie wysterowuje elektrozaworu.
Przejscie na kablach jest napiecie jest sterownik podmnieniany i nic.
Dodam że po podmianie elektrozaworu na drugi jest tylko błąd z pedału gazu tego ogranicznika -ale tempomatu nie mam.
jesli macie propozycje to poproszę ....
-ustalone że pompa wysokiego cisnienia nie daje paliwa
-wstępna pompa działa.
-podmieniany elkektrozawór bez efektu
-podmieniany sterownik bez efektu
-czujniki położenia wału i wałka sprawdzone oscyloskopem -ok
-immobilaizer -ok
Dlaczego wali błąd którego nie możmna skasowac p1645 ogranicznik prędkości jazdy ale treego w aucie brak

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
.......no dobra ale jak wytłumaczyć ze pompa wysokiego ciśnienia nie daje w ogóle paliwa na listwe?(wstępna działa) Wtryskiwacze uważam ze nie maja póki co nic do rzeczy bo elektrozawór nie puszcza paliwa.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
w parametrach wysterowania zaworu wykres napiecia jest prostokątny i dochodzi do 12 v jak go wysterowuje
ale podczas rozruchu napięcie ginie wykres pokazuje ok 3 V
dalej przewód ze sterownika do elektrozaworu przejście ma jest ok

jeszcze w testerze podczas zaplonu pokazuje 14,32 % otwarcia zaworu a podczas kręcenia rozrusznikiem pokazuje 21,43 a w takim samych aucie jest 40%

tego przelewu nie sprawdzałem bo elektrozawor jest na wejściu.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
.....znaczy podpiąć sie pod kable przy sterowniku i patrzeć jakie napięcie pokaże?
Tylko tak ..przy elektrozaworze są dwa przewody plus jest stały a ze sterownika jest przewód masowy wiec pod niego. Ten plus to z BSM chyba wychodzi.......
tego nie jestem pewien cholera......

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Zawór ma mieć napięcie zasilania 12v, zmierz przy wtyczce zaworu pod obciążeniem, podczas kręcenia rozrusznikiem. Drugi kabel idzie do ECU i tu sygnał sprawdź oscyloskopem.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
ok. Napięcie jest bo próbówka sie świeci ale faktycznie nie sprawdzałem podczas krecenia.....a oscyloskop podłączę zobaczę
Dziękuję jutro sprawdzę.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
witam.
Sprawdziłem oscyloskopem .
Podłączyłem oscyloskop pod wtyczkę włączyłem zapłon ,jak również kręciłem rozrusznikiem i pokazuje mi ok 3,2 3,5 volt Napięcie na przewodzie jest cały czas ok 12 v . Dalej dałem nowy przewód sygnałowy z ECU i jest tak samo.
Dalej ....nie odłączając oscyloskopu podłączyłem kompa i zrobiłem wysterowanie elektrozaworu i na oscyloskopie pokazuje w granicach 12.3 V
Moim zdaniem wyeliminowałem przewód sygnałowy i uważam że jest ok - piny przy sterowniku nic nie zaśniedziałe.
O co kaman???
Dalej zastanawia mnie dlaczego wali błąd P1645 -ogranicznik prędkości jazdy (EDC16C34) i dlaczego komp nie widzi że jest brak ciśnienia paliwa na listwie ?
Sterownik podmieniany zakupiłem drugi i soft był wgrywany przez serwis peugeota.
Proszę nadal o pomoc
Pozdrawiam ;-)

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
egr mialem wyjęty bo dostawałem się do wszystkiego od strony podszybia wiec byl wyjęty zresztą jest zaślepiony.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
.....ciśnienia nie widzi.....bo go nie ma. Pisałem ze zawór nie jest wysterowywany przez ECU. Jaz wysterowuje przez elementy wykonawcze elektrozawór przy pompie ciśnienie zaczyna widzieć,pisałem....doszlo nawet do prawie 400.
egr kurczę nie pamiętam ale chyba był odpięty.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
jak pisałem wcześniej nie wszystko sam robiłem. Ale rozmawiałem z kolegą i na samym poczatku próbował z tym egrem bo juz miał taki przypadek ze właśnie egr miał zwarcie.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom