• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Partner 2010 1.6 hdi zgasł podczas jazdy -nie mozna odpalić.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
Witam wszystkich zainteresowanych.
Otóż jak w temacie...
Jechałem autem na obwodnicy auto zgasło . zacholowałem do swojego warsztatu postał dzień odpaliłem -błędy jakie miałem to
P1645 ogranicznik prędkości niezgodna wartość pedału gazu
P0001 zespół dawkujący paliwo przerwanie zwarcie
P0003 zespół dawkujacy paliwo zwarcie do masy

Wiadomo posprawdzane - pompa wysoko ciśnieniowa nie daje nawet kropli ,pompa wstepna daje (czyli ciągnie ze zbiornika)
Zakładany zawór w pompie serwisowy -otwarty pompa daje ciśnienie.
Coś nie wysterowuje elektrozaworu.
Przejscie na kablach jest napiecie jest sterownik podmnieniany i nic.
Dodam że po podmianie elektrozaworu na drugi jest tylko błąd z pedału gazu tego ogranicznika -ale tempomatu nie mam.
jesli macie propozycje to poproszę ....
-ustalone że pompa wysokiego cisnienia nie daje paliwa
-wstępna pompa działa.
-podmieniany elkektrozawór bez efektu
-podmieniany sterownik bez efektu
-czujniki położenia wału i wałka sprawdzone oscyloskopem -ok
-immobilaizer -ok
Dlaczego wali błąd którego nie możmna skasowac p1645 ogranicznik prędkości jazdy ale treego w aucie brak

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
synchronizacja walkow rozrządu jest prawidłowa czujnik wału tez oscyloskopem sprawdzany jest ok. Obroty silnika widzi.

A kolega woodoo dobrze się bawi.....:) -ja właśnie lubię oddawać do takich ,,fachowców,,jakim jest ten nasz (mój )doradca.....:)
....przyjedź do mnie na SKP .....wykonam w twoim aucie badanie techniczne to zobaczymy czy będziesz nadal taki mądry....i przede wszystkim pewny siebie - cwaniaczku :)
zapraszam woodooo

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Sprawa prosta jak świński ogon... Jeśli sterownik sprawny, immo ok. , instalacja ok. a sterownik nie wysterowuje zaworu i wtrysków to nie pasuje mu jakiś sygnał z czujników. Trzeba oblukać parametry sprzętem do PSA i tyle...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
....przyjedź do mnie na SKP .....
Jak dobrze rozumiem jesteś diagnostą....:rolleyes: czyli żeby nim zostać musiałeś ukończyć technikum+ odbyć praktyki (nie pamiętam ile lat trzeba- a nie chce mi się szukać) więc dziwi mnie twoja nieznajomość budowy i działania a co za tym idzie diagnostyki i usuwania usterek w układzie zasilania HDI:eek::meh: Jak najbardziej pomyślał bym sobie, że to ja mógłbym się od ciebie coś nauczyć w tej kwestii, a tu :mooning::meh:

wykonam w twoim aucie badanie techniczne to zobaczymy czy będziesz nadal taki mądry....i przede wszystkim pewny siebie - cwaniaczku
Niestety nie będę się mógł pojawić u ciebie, bo po prostu bezsensu żebym jeździł tak daleko po zwykły przegląd kiedy mogę go zrobić bez problemu u siebie:D a i uwierz, że przeglądy nie traktuję jako kary tylko jako najtańszy sposób zdiagnozowania potencjalnych usterek (żaden zakład nie wykona mi w tej cenie tylu badań na raz:D) więc nie wiem czym mi tu grozisz :shifty:

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
witam po świętach......
wracają do peugeota.....
sygnał walu pokazuje 210 obrotów.
synchronizacja wałków oznaczona jako tak.
i teraz .....
podczas wysterowania elektrozaworu diaggobox sygnał jest prostokątny.
ale podczas kręcenia rozrusznikiem sygnał zanika oscyloskop praktycznie nie pokazuje wykresu.
czy to brak jakiejś masy? Tylko gdzie sterownik? Bsm?
wiazka wygląda na ok do elektrozaworu zreszta wysterowanie jest prawidłowe.
nurtuje mnie caly czas P1645 ogranicznik prędkości jazdy.....noe można skasować....
zapraszam ponownie...

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
co do ECM to był podkladany drugi i soft w peugeocie wgrywany to raczej odpada.....
wiazka ....-przewód od sterownika do elektrozaworu jest ok plus jest stały.
Sterownik wysterowuje elektrozawor po podłączeniu diaggobox wykres prostokątny.

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
to z komina.......wyssana z palca?
Pisze tak bo nie wszystko sam mam czas zrobić.
podczas kręcenia rozrusznikiem sygnał zanika. Nie bylem akurat przy tym.

jutto sprawdze jeszcze raz sam co dokladnie pokazuje oscyloskop podczas krecenia rozrusznikiem.
Ten co mi pomaga mówi ze sygnał zanika podczas rozruchu.
I jeszcze jak wysterowywal elektrozawor kompem to ciśnienie na listwie doszlo do 400
Nikt nie odnosi sie do p1645 ogranicznik prędkości czy to nie ma nic wspólnego?
w wartościach rzeczywistych potrncjometr działa poprawnie. Może tu jest pies pogrzebany?
Bledu nie można skasować a wczesniej nic nie bylo

Ostatnia edycja:

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
......jechałem zgasł odholowałem do warsztatu po nocy odpalił. Komp podłączony bledy P1645 ogranicznik prędkości jazdy -nie można było skasować i
P0001 i P0003
komp pokazywał ciśnienie na listwie 8 a bylo sucho.....wymienilem czujnik ciśnienia juz pokazuje prawidłowe wartości

gora80

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
przelewem nie ma opcji .....wtryski dobre 40 tys temu robione. Pompa nie daje paliwa na listwę. Kręcimy rozrusznikiem komp nie wysterowuje elektrozaworu.
Filtr paliwa rozcinałem jest czysty -,opilkow brak. Pompa wstępna ciągnie paliwo.

Do góry Bottom