• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Paski rozrządu który najlepszy?:)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Możliwe wszystko, ale problem to jednak montaż. Nawet pierdoła przeoczona kończy się problemami . Jak było wie ten co zakładał.

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Ostatnio montowalem zestaw Ina do 1.9 tdi pd i mam pewne zastrzeżenia do napinacza. Jakoś nienaturalnie mocno naciągać pasek, ustawiając na wzięciu.

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Montuje INE.Wizualnie wydaje sie ze Dayco wykonany lepiej ale Ina tez chodzi np. w 1.9 tdi PD bez problemu 120 tysi.

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
zakłądałem Gates , Dayco , Ina , SKF , Contietecha ... nigdy innych na skf mi najczesciej pompe wody rozszczelniało dlatego zrezygnowałem z montażu czesci rozrzadu tej firmy . To było kilka lat temu około trzech . teraz montuje Dayco i jestem zadowolony ...

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Ostatnio montowalem zestaw Ina do 1.9 tdi pd i mam pewne zastrzeżenia do napinacza. Jakoś nienaturalnie mocno naciągać pasek, ustawiając na wzięciu.
Napinacz nie był Litensa?? Bo miałem podobne wrażenie jak montowałem zestaw INA (napinacz był Litens)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
957
Miasto
Manchester
Miałem to samo w kilku sztukach 8v / 16v ,

info vw/audi podaje dla Np. BKD , który jest 16v

"Wskazówka
Podczas dokręcania nakrętki mocującej, wskazówka wykręca się maks. 5mm w prawo z wycięcia w płycie podstawowej. Nie należy korygować tego położenia z powodu dopasowywania się paska zębatego podczas pracy."

Dla 8 zaworowego 2.0 i 1.9 takiego info nie znalazłem... , chociaż jest ten sam napinacz, więc można przyjąć, ze po jakimś czasie powinno być ok i ta zasada z góry również obowiązuje.

Jedna bardzo ważna sprawa, jak jeszcze gwint szpilki napinacza w głowicy jest ok, to wystarczy samą szpilkę dokręcić 15 NM i powinien być z nią spokój. Szpilki strzelały dlatego, że nie były wkręcone do oporu i nie opierały się o dno otworu w głowicy.

Odnośnie reklamacji:

Nie chcę być złośliwy, ale jeżeli reklamacja napisana była w takim samym lakonicznym tonie jak post, to nie dziwi mnie, ze została odrzucona z miejsca.

Jeżeli zostałby dołączony do reklamacji :
- AKTUALNY certyfikat kalibracji klucza dynamometrycznego, o dziwo to jest pierwsze na czym można odpaść ...
- opis procedury wymiany paska rozrządu od producenta, plus opis, że zostało wszystko wymienione jeżeli chodzi o peryferia paska jak szpilki itp.
- Jakaś tam informacja + zdjęcie , ze pasek był poprawnie napięty, i zbyt mocne napięcie paska nie wchodziło w grę.
- kilka zdjęć dodatkowych dla picu.
- Najważniejsze chyba, opisać jakoś sensownie względnie technicznym językiem usterkę, a nie"
"hur dur gówno sprzedajecie, pompa cieknie bo widać płyn chłodniczy, gówno blabla dawać kase"

Napisanie czegoś w stylu - Uszkodzenie pompy wody objawia się utratą płynu chłodniczego z otworu kontrolnego w ilościach znacznych, znacząco przekracza to normę skraplania przy tzw. "starcie uszczelniacza" .- i wtedy już wiedzą, że ten ktoś wie, ze pompa może minimalnie na starcie podciekać na uszczelniaczu. zupełnie inna rozmowa.

W tym momencie już nie mogę odesłać reklamującego na drzewo tak łatwo.

^^ nie ma lekko. tzw. Ciężko jest lekko żyć :D

EDIT:

Jeszcze często, gęsto pompę zamiast wcisnąć ręką w otwór w bloku uprzednio smarując o-ring nawet płynem chłodniczym dla poślizgu, skręca się i dociąga do bloku śrubami... po o-ring'u widać, ze jest przycięty i też przez to zazwyczaj się leje.

Ostatnia edycja:

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Akurat to jest w moim aucie po przejechaniu ok 200km przeprowadzilem kontrolę rozrządu i znacznik stał za wycięcie z 3mm.
To złożona sprawa bo to drugi silnik w poprzednim wymieniłem rozrząd. I niedawno przełożyłam na nowy silnik. Rolka pompa i napinacz pasek nowy. Stary pasek mimo przejechania kilku tyś. mial starte napisy, nadruk. A ustawione było według instrukcji.
Podkreśla, że to nie pierwszy mój nierzad :) wymieniony.

Ustawiony napinacz z uwzględnieniem wychylenia po dociągnięciu nakrętki. Pasek jest napięty jak struna bez możliwości ugiecia. Dla porównania gatesa w tym samym czasie bez problemu ustawiony na znak i bez żadnych wychylenia po napięciu.
Nie żebym robił reklamę Gates z kolei ich paski mi się nie podobają czasami myszkuja po rolkach i dźwięki wydają.

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
957
Miasto
Manchester
Muszę znaleźć numer do szkoleniowca conti , byłem na szkoleniu i powinienem mieć gdzieś wizytówkę.

Np w instrukcji SKF nic o tym nie piszą, ma być znacznik na środku wycięcia i tyle.

https://www.vsm.skf.com/images/products/pdf/NT_01019_PL_0914.PDF

Skf ma o tyle fajnie, że dają do każdego zestawu rozrządu instrukcję i podają wszystkie momenty dokręcania, nawet szpilek.

Ostatnia edycja:
Punktów
0
Ponieważ było kupione w komplecie ,mechanik wymienił pompe na swój koszt ,ja chciałem reklamować tylko pompe ,bo założyłem inna kupiona nie mogłem czekać bez auta . Jakość słaba poleciało po kilku km syf i tyle.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
957
Miasto
Manchester
Zestaw rozrządu kupowałeś Ty, czy mechanik ?!

Jeszcze tyko tak dodam, że wszystkie markowe zestawy rozrządu praktycznie mają te same napinacze i rolki, różnią się tylko pompą wody i paskiem rozrządu.

SKF twierdzi, że paski ma od dostawców na pierwszy montaż "niby". Czyli jak do zestawu np. 1.9 tdi pd na pierszy montaż leciał, nie wiem conti, to w zestawie skf jest pasek conti. itp.

darcun4

SuperMechanior
Punktów
153
Miasto
Toruń
To jeżeli jesteśmy przy zestawach rozrządu, to proszę o wyrażenie swojej opinii lub przemyśleń nad ogromnymi różnicami w cenach samych zestawów.
Dam przykład na swoim samochodzie. To Seat Altea, 170 KM, 4x4. w dieslu. Po zakupie okazało się, że o ile wg. przejechanych kilometrów to jeszcze trochę mu brakuje, o tyle zamontowany fabrycznie rozrząd wiek swój już osiągnął, a nawet przekroczył. Polatałem po sklepach internetowych i zdecydowałem się na zestaw INA coś koło 600 zł komplet. Natomiast w tym samym sklepie, był zestaw do tego samego silnika Magneti Marelli za około 3500 zł.
Czy w tych zestawach paski mają wszywaną złotą nić, a kulki w rolkach są z tytanu?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2080
Miasto
Kaczory
Nawet nie wiedziałem, że Magnetti Marelli robi rozrządy. Jeszcze trochę to zaczna agd robić. Zakładam INA, Conti, Dayco

baczo19

Gaduła
Punktów
1
Miasto
chorzów
Ina, conti. Żadnych reklamacji, zerwanych pasków itp. Auta co kręcą sporo km i już sie czas dublował to mogę śmiało, powiedzieć że jak wymieniam ponownie to pasek bez zastrzeżeń mimo np 60 czy tam 80tkm. Boscha uważam za robienie wszystkiego i niczego. Dayco ok, ale jest 3ci w kolejce. Gates hmm nic do niego nie mam, ale nie przekonuje mnie optycznie i namacalnie

Kiniam

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Nadrenia Palatynat Trewir.
Przeczytałem cały wątek i takie moje spostrzeżenie.
Paski rozrządu są najlepsze od tych co robią w gumie Contitech, Dayco, Gates, Hutchinson,zapewne ktoś jeszcze
Jeszcze dziesięć lat temu sporo montowałem pasków od Goodyeara obecnie nie widuję.
O ile mi wiadomo INA nie produkuje pasków bierze je od trzech pierwszych powyżej wymienionych.
W pudełkach INA znajdziemy produkty Litensa z Canady, Rumunii od HEPU czy Pierburga po co INA ma konkurować z dobrym produktem.
SKF też zamawia paski od Dayco, Mitsuboshi.
Na temat pasków Boscha nie mam żadnej wiedzy, gdzie i jak to robią.
Od "pakowaczy" rzadko kupuję jak oczy nie widzą co w pudełku.

Do góry Bottom