• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

passat b5 1.6 nie odpala

DziPi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wola
Witam mam problem z moim passatem. Wczoraj podczas jazdy nagle stracił moc i nie było żadnej reakcji na pedał gazu ani na zmiane biegów. Póżniej zgasł i cisza. Teraz tylko kręci ale nic z tego, ani nie drgnie. Sparwdzałem czy jest iskra na świecy, no i niestety jej nie ma. Ostatniom czasem wymieniłem świece, kable, kopułke i palec. Ktoś mi powiedział, że to może być cewka, ale nie jest pewny. Może ktoś już miał taki problem i jest w stanie pomóc??
Vw Passat b5 1.6 z gazem (rocznik 1997)

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
we wczesniejszych modelach byl tylko hall przy aparacie zaplonowym i z niego silnik odczytywal obroty, zeby wiedziec jak przyspieszyc zaplon, aparat ustawialo sie stroboskopem na znaki, zeby iskra byla podana w dobrym momencie, w nowszym jak pisze arni, aparat siedzi bez regulacji gdyz za moment podania iskry odpowiada CPW. Swoja droga ciekawe czemu nie dalo sie tak zaprogramowac, zeby zastosowac tylko jeden z tych czujnikow(skoro znak to byla kreska na kole zamachowym lampa miala sie zaswiecac idealnie na kresce i nigdze indziej, to czemu aparat mial w ogole regulacje?)

Przeciez hall moze mierzyc nie tylko predkosc obrotowa, ale rowniez polozenie, bo na hallu tez sa oparte niektore CPW.

krotko robili 1.6 z aparatem, ja mam 1.6 ahl z 1999 i jest juz tylko cewka.

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Problem w tym , że było by to zbyt proste przy naprawach a spróbuj taki sensor wału u np. tourana wymienić i dla założyciela tematu - szukaj czujnika położenia wału między skrzynią , a silnikiem lub
np. fiat koło pasowe wału .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nie pamiętam dokładnie ale czujnik czyta z koła zamachowego wiec trzeba szukać w pobliżu skrzyni

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
dzieki za podpowiedzi. A czujnik halla to jest cos innego niz czujnik polozenia walu? bo niektorzy twierdza ze to jest to samo. i jesli ktos wie to prosilbym o podpowiedz gdzie te czujniki sie znajduja
Czujnik Halla w rozdzielaczu zapłonu a czujnik wału poniżej- w okolicy połączenia silnika i skrzyni po stronie kolektora ssącego.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
...
Kiedyś miałam 80 B3 1.8S - bardzo miło wspominam to autko... :)

Mam takie dwa, mono motronic, służą za woły robocze, 25 i 26 lat, żadnej korozji, waga 1050 kg sprawia, że przyśpiesza jak wiele nowych, Dla ciekawostki powiem, że w trasie 800 km, średnia prędkość 125 km/h spalił 6,4 l lpg na II generacji, Dla porównania almera z 2006, też 1.8, 16v, zmienna faza na jednym wałku na tej samej trasie i podobnej prędkości średniej spaliła 9,5 l pb...

DziPi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wola
Wymienilem czujnik polozenia walu ale auto dalej nie odpala. Ktos mi powiedzial, ze to cewka ale sprawdzalem i jest dobra. Teraz zaprowadzilem auto do elektryk , ktory od razu stwierdzil (patrzac na objawy), ze to kopulka albo palec. Jest to mozliwe?

DziPi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wola
Auto zrobione. Okazalo sie, ze nie dawno wymieniana kopulka i palec byly walniete. Elektryk teraz wlozyl nowe firmy Beru (przedtem byly jakies tanie), mam nadzieje, ze na tym pojezdzi.
Dzieki wielkie za pomoc :)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Rzeczywiście, po prostu nie miałam takiego na warsztacie :mad:.
Układ zapłonowy z rozdzielaczem jest bardzo przyjemny w diagnozowaniu.
Chociażby temu, że w tym układzie za dwadzieścia sekund sprawdzamy, że cewka wytwarza iskrę ale rozdzielacz już jej nie podaje na świece.
Nie trzeba wymieniać czujników Halla, ani wału, tylko odrobina doświadczenia.
Dzięki temu drugi mechanik nawet bez lampy prawidłowo zdiagnozował usterkę tylko pewnie za mało sobie policzył za naprawę :p

DziPi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wola
Naprawa z częsciami kosztowała mnie 150zl, to nie wydaje mi sie mało. Myślę, że koleś mnie za dużo skasował (chociaz nie wiem do końca, nie jestem mechanikiem) ale najważniejsze, że auto jeździ

Do góry Bottom