• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B5 1.8 20v moduł komfortu

Vector3000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
Gdzie mam szukać przyczyny odczytując takie błędy ?
Ogólnie nie działa mi piszczałka otwartych drzwi przy włączonych świateł mijania.
Podejrzewam ,że może być przyczyna Mikrostyk (mikrowłącznik) w drzwiach
I mam problem z włącznikiem centralnego zamka od kierowcy nie zamyka i nie otwiera tak jak powinno.
Oczywiście z pilota działa i drzwi się zamykają
Moduł komfortu jest sprawdzony nie ma żadnej wilgoci ani podchodzącej wody. Często się zdarza ,że odpływy wody się zapychają i woda dostaje do środka i zalewa moduł. Ale w tym przypadku jest komfort suchy.
Poniżej mamy odczyt błędów w module komfortu:
-00928 Włącznik centralnego zamka drzwi kierowcy. Sygnał nieprawidłowy.
-00943 Elektryczne podgrzewanie lusterka. Strona kierowcy.
-01358 Włącznik wewnętrzny blokady zamków, strona kierowcy. Sygnał nieprawidłowy.
01038 Zabezpieczenie termiczne centralnego zamka.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Wymień zamek kierowcy

Vector3000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
Wymian zamka kierowcy rozwiąże problem ?
Chyba nie.
Problem z zamykaniem obejmuje też lewy tył i prawy tył.
I dodam ,że nie ma podświetlenia czasowego podczas otwierania drzwi Lewych( przód i tył ) i Prawych ( tył ).

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Odczytując takie błędy przyczyny należy szukać w zamku dzwi kierowcy ew. w jego kablotece.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Jak już masz komputer do tego auto to bądź łaskawie sprawdzić w parametrach które drzwi masz zamkniete a które otwarte i w rzeczywistości sprawdź! To tyle w tym temacie. Mnóstwo razy to Przerabialem....
Co ci po błędach jak parametrów nie czytasz? To tak samo jak iść na kibel urodzić stolca i .upy nie wytrzeć. Błędy błędami a parametry parametrami. :)
Komp i ogień do auta

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Sprawdz kable w przelotkach drzwi lubią się łamać. Pozatem popieram przedmówce pozamykaj się w aucie z kompem i patrz w parametry które furtki nadal widzi otwarte.

jawirax

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Zielona Góra
Przerabiałem to w Passacie u brata zimne luty w zamku, mikro styk. tutaj gość pokazał jak rozebrać wszystko aby wyciągnąć zamek , ale już nie pokazał jak go rozebrać , gdzieś na youtube było jak to zrobić , ja to wszystko robiłem, jest dużo roboty z tym , jak już wyciągniesz zamek wtedy musisz go rozebrać w drobnym mak i w środku jest płytka i tam są zimne luty z czasem puszczają , topnik odparowuje i pęka , zawsze możesz kupić inny zamek i dać używkę , ale to jest nie wiadoma, wolałem to polutować i od roku jest spokój, jeżeli masz zdolności manualne i lubisz grzebać w takich pierdołach i mechanizmach to zrobisz to , jak nie to zostaje ci wymiana na inny mechanizm z płytką, lub kogoś kto ci to zrobi.

Tu jest pokazane gdzie pękają luty i tak samo miałem ja:

jawirax

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Zielona Góra
Miałem identyczny problem jak ty jazdy z drzwiami kierowcy , do tego zamykałem i otwierałem drzwi bagażnikiem, kluczykiem w bagażniku , tak samo podejrzewałem moduł komfortu, ale był suchy zero wilgoci, ani przetrać itp, itp , zimne luty na tej płytce powodują jazdy z zamkami , po przewalutowaniu każdego zamki chodzą do tej pory bez zarzutu , zawsze istnieje możliwość że w twoim przypadku jest coś innego , ale w Passacie b5 w 80% przypadków winę za to ponoszą zimne luty na płytce w zamku.

jawirax

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Zielona Góra
Pamiętaj że błędów nie bierze się dosłownie , tylko trzeba umieć je interpretować , tak jak ostatnio miałem w bmw e46 błędy były w czujników ABS, ASC A, KONTROLKI świeciły od wszystkich elementów układu hamowanie, na dodatek błędy były w czujnika paliwa a winowajcą był tylko jeden czujnik abs w tylnym lewym kole, u ciebie ewidentnie problem jest w centralce zamka a jest ona powiązana również z otwieraniem szyb, niech ktoś może inny to zinterpretuje na forum , ale tak jak napisałem problem może być w jednym elemencie który jest powiązany z resztą, jak już rozłożysz ręce to zajmij się tą płytką w zamku i zimnymi lutami, bo lewy zamek od kierowcy za to wszystko odpowiada , jak są zimne luty to raz styka raz nie i wali błędami po całym układzie ,niech ktoś się jeszcze wypowie na ten temat.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Popieram przedmówcę, w mojej okolicy swego czasu było kilka "warsztatów" z dumnymi szyldami Diagnostyka Komputerowa i zgadnijcie dlaczego już ich nie ma? Otóż samo posiadanie komputera i wiedza gdzie to w aucie wetknac to niewiele. Najważniejsza jest poprawna interpretacja błędów i rzeczywistych parametrów a i to czasami nie wystarcza bo najcenniejszy w naszej pracy jest TOK LOGICZNEGO MYŚLENIA.

Do góry Bottom