• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b5 Dławienie Pomocy !!!

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Witam na wstępie chciał bym podziękować wszystkim za poświęcony czas oraz odpowiedzi.
A teraz do rzeczy Posiadam VW PASSATA B5 1997R 1.6 ben+lpg 101KM AHL. Auto zostało zakupione od innego właściciela jakos z oltora roku temu, gdy kupywałem auto wszystko było cacy aż przez 4 miesiące. W pewnym momencie silnik na pracy PB jak i benzyny zaczął szarpać dławić się brakowało mocy jak prubowałem gazować auto z trudem się rozpędzało a na biegu jałowym obroty miałem od 300-800. Żadna dioda się nie paliła czuć tylko było olejem ze spalin. Problem tego typu pojawiał się sporadycznie raz na miesiąc jakoś i trwał z 3 minuty czasami wystarczy wyłaczyć i odpalić lub przeczekać 3 min. Ale teraz problem pojawia się już częsciej. Około 8 miesięcy zostały wymienione kable zapłonowe na firmę beru problem dalej był postanowiłem zmienić świece miesiąc temu na nowe lecz niestety też lipa ;[ filtry oleju gazu oraz sam olej wymieniony jakieś 5 miesięcy temu. Byłem na komputerze od czasu do czasu pokazuję się błąd sondy lambda ale bląd da się usunoc na miejscu w komputerze ale za jakiś czas znów wywala to samo. Zastanawia mnie jeszcze cewka zapłonowa, jako jedyna nie była ruszana choć własiciel twierdził że tam było cos z nią naprawiane i działa. Nie wiem co myślicie sonda cewka czy co może być powodem ? Przepływa jest ok sprawdzana była przepustnica czyta wlot nie ma nagaru jakiegoś. Bede wdzięczny za każdą sugestie komentarz oraz pomysł ;] pozdrawiam i życzę miłej majówki.

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
No wróciłem z dalekiej podróży w jedna stronę rewelacja auto jechalo super zero szarpania przez 2 h było idealnie. z powrotem akurat na chwilę poszarpalo około 4 min prędkość max 50 Km/h więcej się nie dało. Po 4 minutach szarpanie puściło moc wróciła i dojechałem bezproblemowo do domu. Także temat chyba częściowo zamknięty bo problem zniknol prawie. Winą okazała się pierwsza świeca oraz przewód napięcia. Przepuszczam że jak wymienie przewody wszystkie na nowe to problem zniknie całkowicie, bo widać gdzie nigdzie iskierki i to pewnie one spowodowały ta 4 minutowa szarpaninę. Dzięki za odpowiedzi i za zainteresowanie tematem pozdrawiam :)

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
W między czasie znów wszystko wróciło do negatywnej normy ;[ i silnik znów zaczął szaleć i dławić się. Ale to było jakiś czas temu ostatecznie uporałem się z zadaniem i okazało się że przyczyną w moim passacie była wadliwa Cewka zapłonowa tak jak podejrzewał mechanik. Po jej wymianie wszystko wróciło do znakomitej formy. Obroty idealnie działają silnik chodzi równiutko i tak już od 5 dni ;] specjalnie jeżdziłem ile się da aby upewnic się że problem znikł ;] W końcu Passacik jak nowy ;] pozdrawiam

Do góry Bottom