• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b5 odpowietrzenie układu kierowniczego

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Witam Mam problem z odpowietrzeniem układu kierowniczego niby czynność łatwa i prosta ale w tym aucie coś cieżko to się robi ;]. Otóż posiadam Passata b5 1.6 1997r pompa 115 Bar. Kupiłem pompę używaną miesiąc temu i po montażu miałem również problem z układym kierowniczym szedł ciężko jak by wspomagania nie było dałem do mechanika i jakoś mu się udało wspomaganie śmigało. Śmigało aż do wczoraj postanowiłem wymienić płyn oring w pompie po wymianie złożyłem wszystko na nowo i znów zaczoł się problem auto zachowuję się znów jak by prawie wspomagania nie mial. I tu pytanie jak mam go odpowietrzyć ? od wczoraj prubuje i nic. Prubowałem już na wolnych obrotach i otwartym zbiorniczku skręcać kierownicą max w lewo i prawo przez 2 minuty zgasiłem silnik i znowu to samo krecenie kierownicą 2 min jazda próbna i nic nie dało. Prubowalem też przy zakrętym zbiorniczku kręcić kierą. No nie wiem coś żle robie czemu nie mogę go odpowietrzyć ?? płyn w zbiorniczku ok nic nie cieknie więc nie wiem.

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
toomii76 właśnie się zna ;] chodzi o to że w Goliku jak miałem wymieniną pompę to nie było problemu z odpowietrzeniem a te auto posiadam prawie rok i tu juz tak łatwo nie działa. Wiem jak sie odpowietrza ale w tym aucie coś cięzko idzie ;] dlatego potrzebuje jakieś info jak inaczej można odpowietrzyć uklad kierowniczy ?? jakieś rady może ?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
akurat odpowietrzenie układu wpomagania nie jest jakieś trudne. jeśli wszystko jest sprawne wystarczy kilka razy skręcić kierownicą w graniczne położenia i wszystko (zalecane na podniesionym aucie). jeśli wpomaganie nie działa jak powinno, przyczyną może być niedrożność w układzie, niewłaściwy płyn, lub niewydajna pompa, ewentualnie uszkodzona przekladnia kierownicza. jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł niech napisze.

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Jak pod auto moglem nie wchodzic skoro oring wymienialem to musialem byc. Plyn w zbiorniczku prawie nawet nie jest sasysany tak jak powinien. Z godziny na godzine jest coraz leiej ze wspomagniem ale widac ze ma trudnosci. I pompa nie poci sie

Co do plynu tez mam odpowiedni febi zielony minerlany taki powinien byc

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Wedlug mnie raczej wskazuje na niewydajna pompe poniewaz tak jak pisaliscie odpowietrzenie trudne nie jest pare razy w skrajne punkty skrecic i gotowe. A skoro tu pompa ma trudnosci i odpowietrzenie jej trwa pate dni to raczej stawiam na pompe

He he takich w lewo i prawo to wiecej niz 50 bylo

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Nie w pompie nie ma zaworu. A co do plynu to temat byl poruszany na innych forach juz i nawet na stronie producenta zalecany jest plyn mineralny zielony. Jak kiedys wymienialem pompe w passacie to tez byl zielony

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2080
Miasto
Kaczory
Taaa, jak dasz nową pompę i przekładnie to można wlać G00400, na starych gratach bezpieczniej ATF IID lać.

Do góry Bottom