• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B6 1.9 105KM Po wymianie rozrządu siadł wtrysk

byczkowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wolbrom
Witam
Dzisiaj odstawiłem auto do wymiany rozrządu (nie ASO). Po skończonej pracy umyciu silnika odpalam ale nie jak zwykle od strzała tylko po chwili kręcenia i kontrolki wariują pali się czerwona kontrolka oleju, ręczny, abs, check ogólnie wszystko na raz. Po odłączeniu aku odpala normalnie kontrolki znikają, chwile silnik pracuje i gaśnie. Nastepnie znow kontrolki na full i silnik pali ale z trudem. Mechanik popodłączeniu kompa stwierdza ze jeden wtrysk leje bo w oleju jest ropa. Sprawdził poziom oleju jest za wysoki i twierdzi ze olej jest rzadki. Wymiana była 1000km wczesniej.
Moje pytanie czy jest możliwość że przy wymianie rozrzadu coś poszlo nie tak , mechanik twierdzi ze EGR leje czy to ma jakiś związek. Auto tydzień wczesniej w trasie Polska-Węgry, po powrocie chwilowy spadek mocy po postoju wrocil do normy. Na droge wlałem STP.
Zgłupiałem odstawiłem auto do wymiany rozrządu i nagle wtryski . Dajcie znać jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja tam pizgam silniki goraca woda i cisnieniem do 200 bar, tam gdzie sa wiazki mniej temperatury i cisnienia. Myc tez trzeba z glowa a silnik i jego instalacja jest dostosowana do mycia strymieniem wody pod cisnieniem. Dimmera nie uzywam bo to szajs jakich malo, zracy i malo wydajny, a do tego wali. Tak samo myje obudowy skrzyn po rozebraniu, silniki przed zlozeniem w calosc. Nie wiazal bym tego z myciem chyba ze mechanik naprawde pizgal mega cisnieniem po instalacji.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Chwilowo jeśli wtyczki są nieszczelne to któryś czujnik może wariować ale wystarczy porozłączać popsikać kontaktem albo wd i będzie ok
Ja tam pizgam silniki goraca woda i cisnieniem do 200 bar, tam gdzie sa wiazki mniej temperatury i cisnienia. Myc tez trzeba z glowa a silnik i jego instalacja jest dostosowana do mycia strymieniem wody pod cisnieniem. Dimmera nie uzywam bo to szajs jakich malo, zracy i malo wydajny, a do tego wali. Tak samo myje obudowy skrzyn po rozebraniu, silniki przed zlozeniem w calosc. Nie wiazal bym tego z myciem chyba ze mechanik naprawde pizgal mega cisnieniem po instalacji.

A ty Max to nocny marek tak jak ja ? :)

Do góry Bottom