• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B6 1.9 105KM Po wymianie rozrządu siadł wtrysk

byczkowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wolbrom
Witam
Dzisiaj odstawiłem auto do wymiany rozrządu (nie ASO). Po skończonej pracy umyciu silnika odpalam ale nie jak zwykle od strzała tylko po chwili kręcenia i kontrolki wariują pali się czerwona kontrolka oleju, ręczny, abs, check ogólnie wszystko na raz. Po odłączeniu aku odpala normalnie kontrolki znikają, chwile silnik pracuje i gaśnie. Nastepnie znow kontrolki na full i silnik pali ale z trudem. Mechanik popodłączeniu kompa stwierdza ze jeden wtrysk leje bo w oleju jest ropa. Sprawdził poziom oleju jest za wysoki i twierdzi ze olej jest rzadki. Wymiana była 1000km wczesniej.
Moje pytanie czy jest możliwość że przy wymianie rozrzadu coś poszlo nie tak , mechanik twierdzi ze EGR leje czy to ma jakiś związek. Auto tydzień wczesniej w trasie Polska-Węgry, po powrocie chwilowy spadek mocy po postoju wrocil do normy. Na droge wlałem STP.
Zgłupiałem odstawiłem auto do wymiany rozrządu i nagle wtryski . Dajcie znać jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
niekoniecznie choć niczego nie można wykluczyć - to jest woda. Wchodzi wszędzie i noc może nie wystarczyć...
Szkoda, że nie masz wydruku z błedami. Poproś mechanika o nr'y błędów... z całego samochodu nie tylko silnika...
A jeśli nie to w okolicy masz kilku kolegów z forum którzy mają pojęcie i nie myli by silnika karcherem...
o karcherze(tak apropos mojej 10 letniej służby) moge powiedzieć tyle bo do tego się nadaje:

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Jeżeli w skutek zalania instalacji w samochodzie powstało zwarcie i został uszkodzony jakiś podzespół to nawet jak go wysuszysz suszarka to ci nic nie da !!!

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Jak cos sie nie uszkodziło w wyniku zalania czy nawet zwarcia jest cien szansy na ogol jednak trzeba przegladac połaczenia styki

byczkowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wolbrom
A do tego jeżeli to zwarcie dlaczego pokazuje błąd wtrysku którego rok wczesniej sprawdzałem i wyszło że jego norma jest obniżona. No i skąd podniesiony poziom oleju i wg mechanika rozrzedzony (ropą?)

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Diagnoza diagnoza i jeszcze raz diagnoza... A tak to jest takie gdybanie a co by było gdyby ??

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Moze byc uszkodzony ten wtrysk ale nie powinien on wywalac wszystkich kontrolek jak opisałeś. Po prostu wszystko pokolei trzeba robic

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Choinka na desce to sprawka mycia wodą pod ciśnieniem. Kod silnika znajdzie w grupie VW na podłodze bagażnika w okolicy koła zapasu. Na tabliczce znamionowej też ale nie oznaczone który to jest.

byczkowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wolbrom
Teraz jak to czytam na spokojnie to faktycznie coraz szedłbym w st
Choinka na desce to sprawka mycia wodą pod ciśnieniem. Kod silnika znajdzie w grupie VW na podłodze bagażnika w okolicy koła zapasu. Na tabliczce znamionowej też ale nie oznaczone który to jest.

A do czego ten kod silnika jest potrzebny?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Może zapchany jeśli stracił moc. Ta cała historia z tym olejem i wodą mogła doprowadzić do niewydolności wydechu i recylkulacji spalin. To już moi poprzednicy też sugerowali więc posłuchaj i zrób bezstronną diagnozę bez sugerowania innemu mechanikowi cokolwiek. Potem żuć na forum.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Na początek bym wymienił olej i bym pojezdzil a jak stan by się podniósł to demontaż wtrysków i weryfikacja gumek i gniazd w głowicy

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Aleście sie rozpisali , wymiana prawidłowa rozrządu nie prowadzi do uszkodzenia wtrysków , polewanie instalacji pod napięciem jest nieprawidłowe , pobożne życzenia ze sie samo naprawi to inny temat tym bardziej że kiedys cos juz niedomagało . Logi coś powiedzą ale nie rozwiążą problemu

Do góry Bottom