• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

PB95 vs. PB98

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Chcąc nie chcąc trzeba sie zgodzic, ze jest troche stacji u nas gdzie waszka jest chrzczona ale nie przesadzajmy, ze zamiast PB95 mamy wode a np. w Ausrii paliwo lotnicze z dodatkami nitro.... Poza tym jezeli silnik nie jest strojony pod 98 to raczej nie ma róznicy, podkreslam w normalnym standardowym motorze(bez róznicy czy to v-ka czy rzędowka). Moze niektórzy cos zauwazają ale na pewno to nie jest to przyrost 20 czy 30 kucy, a jesli sa to np.2-3 konie to nawet najlepiej wprawiony kierowca tego nie poczuje, bo przy wiekszych mocach to zwykła granica błedu pomiarowego. Dużo większą róznice czuc np. w górach gdzie powietrze jest rozrzedzone lub w wysokich, a niskich temperaturach powietrza ale to tylko tak dla przykładu.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Czy ktoś z Was miał okazję zatankować auto kilka razy w Austrii?
Pytam bo bardzo często śmigam do Hiszpanii przez Austrię i dół Italii. Do Austrii dolatuję jeszcze na polskiej zupie a to co się dzieje z autem po zatankowaniu w Austrii znają tylko ci którzy tam tankowali choć by kilka razy. Są tu tacy?
Czasami zdarza mi się tankować w Austrii i jakoś nie widzę różnicy z tym, że ja tankuje ON. Osoby które tam mieszkają i tankują Pb w PL też w ogóle nie skarżą się na to, że mamy wodę w dystrybutorach.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja tam nie widzę różnicy oprócz ceny, więc jak nie ma różnicy to nie przepłacam... jeśli chodzi o auto ... natomiast jeśli chodzi o paliwo dla mnie to zamiast jednej butelki byle gówna wolę mieć dwie czegoś dobrego :D

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Ja leję 98 i u mnie się sprawdza, jest więcej km z 10 l, kiedyś bawiłem się w statystykę i wyszło ok. 3-5 % lepiej. Fakt Austria, Niemcy.... jest różnica. Problem polega na tym, że tam norma mówi o dopuszczalnym odchyleniu od 1l max 2% czyli przy 50 l to 1l. U nas nie wiem jak na dziś czy coś się zmieniło ale było to do 5% czyli 2,5 l. To może być odpowiedź na część problemu.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Moge ale palce mnie bolą od gadania ...;):D:D:D:D:D

echhh rozróżniajcie liczbę oktanowa od wartości energetycznej , teoretycznie może być tak że masz wtedy wcześniejszy zapłon bo czujnik nie słyszy spalania detonacyjnego ale .... znam własciciela poloneza co tankuje tylko Vpower i wtedy poldek ma kopaaaaa kurcze .... maskra , oczywiście z opowieści ..

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
I tabletkę viagry to baku to mu staje na 35 metrach... :D:p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie wrzucac do sedesu wiagry bo sie rury prostują ... a oszczędności 2-5 % to wystarczy mocniej na gaz nadepnąć i juz nie ma ... to mnie nie przekonuje .

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
A deska wtedy już nie jest wolno opadająca tylko szybko się podnosząca...

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Jutro coś więcej napiszę a dziś jeszcze dam fory tym którzy tankują w Austrii drożej jak w Polsce :)

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Etanol.... toz to do gardła sie leje, nie do baku. I tutaj owszem zgadzam sie, ze pomiędzy 40%, a 60% jest duzo wyrazniejsza róznica aniżeli pomiędzy PB 95 i 98:D

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
To chyba trezba miec specjalne wtryski do tego. Osobiscie takiego nie przyjmowałem, wiec nie wiem ale jestem pewien, ze czuc róznice:D, i mysle ze 99% austriacki moze miec nawet 105%:D

Do góry Bottom